„Nu ma intereseaza ca a furat, toti fura”. Asa o sa te trezesti ca-ti sare casa in aer sau ca iti omoara copilul sau sotia cu masina

opinii

Autorul cumplitului accident din Popesti Leordeni, in care o femeie a fost ucisa chiar de ziua ei, este un fost colonel in Politie, apropiat de cercurile politice. Un fost politist de rang inalt care era si drogat, nu numai baut.

Dezvaluirea vine dupa un sir de alte nenorociri in care au murit oameni nevinovati din cauza increngaturilor de interese, a lantului de complicitati, care se manifesta in institutiile statului: o gravida a murit intr-un spital condus de un lacatus mecanic numit politic, doi studenti au fost ucisi de un drogat cu familie sus-pusa, patru oameni au murit in explozia unei statii GPL patronata de politicieni. Acum avem si un fost politist de rang inalt care a zdrobit o femeie chiar cand se pregatea sa isi sarbatireasca ziua de nastere.

Toate aceste nenorociri sunt unite de acelasi fir rosu: putreziciunea institutiilor statului, sentimentul unor indivizi ca sunt atotputernici si ca isi pot permite orice.

Cum s-a ajuns aici? Una dintre cauzele majore, eu zic ca cea mai importanta, este apatia societatii romanesti. Scarbiti de valurile de lacuste, abuziv intitulate oameni politici, grupate in organizatii infractionale, fraudulos intitulate partide, romanii au devenit tot mai putin atenti la ce se intampla in politica. „Nu ma intereseaza pe mine politica lor”, „Toti sunt la fel”, „Toti sunt hoti”, „Ma pis pe el de vot”, sunt doar cateva dintre expresiile pe care le auzim des in preajma alegerilor. Apoi avem parte de absenteism major, vot in dorul lelii sau vot pe baza de punga cu ulei si malai, „a furat dar a si facut ceva”.

Exact aceasta este atitudinea pe care lacustele din politica si-o doresc din partea votantilor. Sa nu-i intereseze ce se intampla in jur, cum le sunt administrati banii, cine guverneaza, cine candideaza, cu ce s-au ocupat candidatii. Lacustele vor ca oamenii sa fie cat mai scarbiti si mai prost informati sau sa stea acasa cand ar trebui sa isi aleaga conducatorii.

Multi dintre noi ne-am construit castele imaginare in care incercam sa ne refugiem si sa ne aparam familiile de asaltul mizeriei, minciunii, manipularii, hotiei, urii propagate de politicieni si de televiziunile lor. Sa nu mai auzim de ei pentru linistea noastra psihica, sa ne protejam familia si sa incercam sa traim fara a avea de a face cu ei. Multi dintre noi nici nu mai mergem la vot. Doar toti sunt la fel, nu-i asa? Ne refugiem sa nu mai stim de ei, dar ei exista in continuare.

Apatia duce la absenteism si asa tot ei castiga si castiga si castiga iar cu fiecare ciclu electoral. Si astfel ajung sa se creada omnipotenti, nimic nu ii poate atinge, nimic nu li se poate intampla, totul le este permis, si chiar daca se intampla ceva tot ei vor castiga pana la urma. Ei si ai lor, oamenii din cercul lor, care si ei ajung sa se creada niste dumnezei. Isi numesc analfabetii in fruntea spitalelor, isi folosesc sagetile pentru afaceri imobiliare grele, incalca toate legile pentru profituri explozive, isi conduc masinile scumpe drogati si alcoolizati caci, nu-i asa, „sunt smecher, cine ar indrazni sa ma opreasca?”.

Stam in castelele noastre si credem ca nu si se poate intampla nimic, daca nu stim, daca nu ne intereseaza. Si intr-o zi merge copilul nostru in vacanta, sotia iese pe strada, sotul se intoarce acasa si explodeaza o statie GPL reala sau loveste un bolid real condus de un dumnezeu local.

Sunt castele imaginare, ca sa ridicam ziduri inalte si groase de protectie trebuie sa ne intereseze. Sa ii vedem si sa ii stim pe impostori, pe mincinosi, pe hoti, pe profitori si sa actionam, sa protestam, sa ne implicam social, sa votam mai ales. Trebuie sa omoram acest „nu ma intereseaza” ca sa salvam vietile copiilor si parintilor nostri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: