„Nu pot sta deoparte”. Un numar mare de voluntari SUA se indreapta spre Ucraina. Ei au luptat in Siria, Afganistan, Irak: „Este vorba de copii, omule”

externe

Peste tot in pe teritoriul SUA, grupuri mici de veterani militari sunt inflacarati de ceea ce ei considera a fi o lupta dreapta pentru apararea libertatii impotriva unui agresor autocratic, este debutul unui articol publicat de prestigiosul New York Times in legatura cu numarul to mai mare de americani care doresc sa mearga sa lupte in Ucraina.

Hector a fost in doua misiuni violente in Irak ca puscas marin al SUA, apoi a iesit, a primit o pensie si o slujba civila si a crezut ca a terminat cu serviciul militar. Dar vineri, el s-a imbarcat in avion pentru inca o misiune, de data aceasta ca voluntar in Ucraina. A trecut pe la vama cu mai multe genti pline cu lunete de pusca, casti si veste antiglont donate de alti veterani.

„Sanctiunile pot ajuta, dar nu in acest moment, iar oamenii au nevoie de ajutor in acest moment”, a declarat fostul puscas marin, care locuieste in Tampa Bay, Florida, si care, la fel ca alti veterani intervievati pentru acest articol, a cerut ca doar prenumele sau sa fie folosit din motive de securitate. „Eu pot ajuta chiar acum”.

El face parte dintr-un val de veterani americani care spun ca se pregatesc acum sa se alature luptei din Ucraina, incurajati de invitatia presedintelui tarii, Volodimir Zelensky, care saptamana trecuta a anuntat ca a creat o „legiune internationala” si a cerut voluntari din intreaga lume sa ajute la apararea natiunii sale impotriva Rusiei.

Hector a declarat ca spera sa antreneze ucraineni in domeniul sau de expertiza: vehicule blindate si arme grele.

„Suntem o multime de veterani, avem o chemare de a ne implica si ne-am antrenat intreaga cariera pentru acest tip de razboi”, a spus el. „Sa stam degeaba si sa nu facem nimic? A trebuit sa fac asta atunci cand Afganistanul s-a prabusit, iar acest lucru a cantarit greu asupra mea. A trebuit sa actionez”.

Pe tot cuprinsul Statelor Unite, grupuri mici de veterani militari se aduna, planifica si isi pun pasapoartele in ordine. Dupa ani de serviciu in care au incercat sa raspandeasca democratia in locuri care nu aveau decat un interes timid pentru ea, multi sunt infometati de ceea ce ei considera o lupta dreapta pentru apararea libertatii impotriva unui agresor autocratic.

„Este un conflict care are o parte buna si una rea clara si se distinge de alte conflicte recente”, a declarat David Ribardo, un fost ofiter al armatei care detine acum o afacere de gestionare a proprietatilor in Allentown, Pennsylvania. „Multi dintre noi privesc ce se intampla si vor doar sa ia o pusca si sa mearga acolo”.

Dupa invazie, el a vazut veteranii inundand retelele de socializare, dornici sa se alature luptei. Neputand sa mearga din cauza afacerilor, el si-a petrecut ultima saptamana actionand ca un fel de intermediar pentru un grup numit Voluntari pentru Ucraina, identificand veterani si alti voluntari cu abilitati utile si punandu-i in legatura cu donatori care cumpara echipament si bilete de avion.

„A fost coplesitor. Multi oameni au vrut sa ajute”, a spus el. In ultima saptamana, el a spus ca a lucrat pentru a-i separa pe cei cu abilitati valoroase de lupta de persoanele pe care le-a descris ca fiind „turisti, care nu au experienta corecta si nu ar fi un avantaj”.

El a spus ca grupul sau a trebuit, de asemenea, sa elimine un numar de extremisti.

Site-urile de strangere de fonduri, cum ar fi GoFundMe, au reguli care interzic colectarea de bani pentru conflicte armate, asa ca Ribardo a spus ca grupul sau si altii au avut grija sa evite sa indrume in mod specific pe cineva sa se implice in lupte. Mai degraba, a spus el, se limiteaza la a-i pune in legatura pe cei pe care i-a verificat cu persoanele care doresc sa doneze bilete de avion si provizii neletale, descriindu-si rolul ca fiind „un Tinder pentru veterani si donatori”.

O serie de institutii media mainstream, inclusiv Military Times si Time, au publicat ghiduri pas cu pas pentru a se alatura armatei in Ucraina. Guvernul ucrainean a instruit voluntarii interesati sa contacteze consulatele sale.

Mai multi veterani care au contactat consulatele saptamana trecuta au spus ca inca asteapta un raspuns si au crezut ca membrii personalului sunt coplesiti.

Joi, Zelensky a declarat intr-un videoclip pe Telegram ca 16.000 de voluntari s-au alaturat brigazii internationale, desi nu este clar care este numarul real. New York Times nu a putut identifica niciun veteran care sa lupte activ in Ucraina.

Revarsarea de sprijin este determinata, au spus veteranii, de experientele din trecut. Unii vor sa incerce sa recupereze senzatiile puternice traite in razboi, care lipsesc adesea in viata urbana moderna. Altii vor o sansa de a repara misiunile esuate din Irak si Afganistan si considera ca lupta pentru apararea unei democratii impotriva unui invadator totalitar a fost motivul pentru care s-au inrolat in armata.

Intr-o masura nemaiintalnita in conflictele din trecut, impulsul de a se inrola a fost alimentat partial de o lume din ce in ce mai conectata. Americanii care urmaresc in timp real inregistrari video din Ucraina se pot conecta, cu un clic, la voluntari cu aceleasi idei din intreaga lume. Un veteran din Phoenix poate gasi un donator din Londra cu mile de avion nefolosite, un sofer din Varsovia, Polonia, care ofera o calatorie gratuita pana la granita si un localnic la care sa stea in Ucraina.

Desigur, razboiul este rareori la fel de simplu ca idealismul profund simtit care ii determina pe oameni sa se inroleze. Iar voluntarii isi risca nu doar propriile vieti, ci si sa atraga Statele Unite intr-un conflict direct cu Rusia.

„Razboiul este un animal imprevizibil si, odata ce ii dai drumul, nimeni – nimeni – nu stie ce se va intampla”, a declarat Daniel Gade, care si-a pierdut un picior in Irak inainte de a preda leadership-ul timp de mai multi ani la Academia Militara Americana de la West Point si de a se retrage ca locotenent-colonel. El a spus ca intelege nevoia de a lupta, dar a precizat ca riscul unei escaladari care sa duca la un razboi nuclear este prea mare.

„Mi-e rau de inima”, a spus el. „Razboiul este ingrozitor si cei nevinovati sufera intotdeauna cel mai mult”.

Riscul unei escaladari neintentionate a determinat guvernul american sa incerce sa impiedice cetatenii sa devina luptatori independenti, nu doar in acest conflict, ci de secole. In 1793, presedintele George Washington a emis o Proclamatie de neutralitate prin care ii avertiza pe americani sa nu se amestece in Revolutia Franceza. Dar eforturile au fost inegale si adesea influentate de sentimentul national mai larg. Asa ca, de-a lungul generatiilor, un flux constant de idealisti, romantici, mercenari au luat armele, – calarind cu Pancho Villa in Mexic, transportand arme in Cuba, luptand impotriva comunistilor in Africa si chiar incercand sa infiinteze noi state sclavagiste in America Centrala.

Razboiul civil din Spania, chiar inainte de inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, este cel mai cunoscut exemplu. Peste 3.000 de americani s-au alaturat la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Batalionul Lincoln-Washington, pentru a lupta alaturi de guvernul de stanga ales impotriva fortelor fasciste.

La acea vreme, Statele Unite doreau sa evite razboiul din Europa si au ramas neutre, dar Liga Tineretului Comunist a inchiriat panouri publicitare pentru a recruta luptatori, iar membrii establishmentului au organizat strangeri de fonduri pentru a trimite tineri peste hotare.

Acest efort, care acum este deseori prezentat in mod romantic ca un preludiu curajos al luptei impotriva nazistilor, s-a terminat prost. Brigazile slab antrenate si echipate au dat un asalt dezastruos asupra unei creste muntoase fortificate in 1937, iar trei sferturi dintre oameni au fost ucisi sau raniti. Liderul lor, un fost profesor de matematica care a fost sursa de inspiratie pentru protagonistul din romanul lui Ernest Hemingway „Pentru cine bat clopotele”, a fost capturat ulterior si, cel mai probabil, executat.

Joi, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov, a declarat ca luptatorii straini nu vor fi considerati soldati, ci mercenari, si nu ar fi protejati de normele umanitare privind tratamentul prizonierilor de razboi.

„In cel mai bun caz, ei se pot astepta sa fie urmariti penal ca infractori”, a spus Konashenkov. „Ii indemnam pe toti cetatenii straini care ar putea avea planuri de a merge sa lupte pentru regimul nationalist de la Kiev sa se gandeasca de zeci de ori inainte de a se pune pe drum.”

In ciuda riscurilor – atat individuale, cat si strategice – guvernul american a fost pana acum cumpatat in avertismentele sale. Intrebat in timpul unei conferinte de presa de saptamana trecuta ce le-ar spune americanilor care vor sa lupte in Ucraina, secretarul de stat Antony Blinken a indicat declaratiile oficiale, emise pentru prima data cu cateva saptamani in urma, prin care ii implora pe cetatenii americani aflati in tara sa plece imediat.

El a spus: „Pentru cei care doresc sa ajute Ucraina si sa ajute poporul sau, exista multe modalitati de a face acest lucru, inclusiv prin sprijinirea si ajutorarea numeroaselor ONG-uri care lucreaza pentru a oferi asistenta umanitara; oferind ei insisi resurse grupurilor care incearca sa ajute Ucraina, fiind avocati ai Ucrainei si ai rezolvarii pasnice a acestei crize create de Rusia.”

Acest lucru nu a descurajat un numar de veterani care cunosc prea bine riscurile luptei.

James a fost un medic care a vazut pentru prima data lupta cand a inlocuit un alt medic ucis in luptele din Irak in 2006. El a mai fost in inca doua misiuni, in Irak si Afganistan, vazand atat de mult sange si moarte incat, la 10 ani dupa ce a parasit armata, inca mai face terapie la un spital pentru veterani.

Dar saptamana trecuta, in timp ce privea cum fortele rusesti bombardeaza orase din Ucraina, a decis ca trebuie sa incerce sa mearga acolo pentru a ajuta.

„Lupta are un cost, asta e sigur; crezi ca te poti intoarce din razboi la fel, dar nu se poate”, a declarat James intr-un interviu telefonic de la locuinta sa din Dallas, unde a spus ca asteapta sa primeasca vesti de la oficialii ucraineni. „Dar ma simt obligat. Sunt oamenii nevinovati care sunt atacati – copiii. Este vorba de copii, omule. Pur si simplu nu pot sta deoparte”.

Chase, un student absolvent din Virginia, a declarat ca s-a oferit voluntar sa lupte impotriva gruparii Stat Islamic in Siria in 2019 si ca a simtit aceeasi urgenta pentru Ucraina. In Siria, el a spus ca a cunoscut voluntari bine intentionati care au fost retinuti timp de saptamani intregi de catre autoritatile kurde locale pentru ca au sosit neanuntati. El s-a inteles cu fortele de aparare kurde inainte de a ajunge in Siria. Acolo a petrecut luni de zile ca un umil soldat de jos, cu un salariu mic si doar ratii de baza.

Din punct de vedere tactic, in calitate de soldat fara experienta, a spus el, a fost putin valoros. Dar pentru oamenii din nord-estul Siriei, el a fost un simbol puternic ca lumea era alaturi de ei. „Am fost un semn pentru ei ca lumea ii priveste si ca ei conteaza”, a spus el.

La cateva luni de cand se afla in Siria, a fost impuscat in picior si, in cele din urma, s-a intors in Statele Unite. S-a intors acasa si a lucrat pentru o companie de fose septice, apoi si-a gasit un loc de munca scriind despre masini de ocazie. Cand a vazut exploziile care au lovit Ucraina saptamana trecuta, partea din el care a plecat la razboi in urma cu trei ani s-a trezit din nou.

„Totul aici este cam gol si nu pare ca fac ceva important”, a spus el intr-un interviu dintr-un hotel cu sejur prelungit din Virginia, unde locuieste. „Asa ca incerc sa plec. Nu cred ca am de ales. Trebuie sa tragi o linie”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: