„Nu s-a scufundat”. Dupa tragedia submersibilului, pe internet au reinceput sa circule cele mai nebunesti teorii despre Titanic / Presa versus influenceri

analize

titanic, scufundare titanic, teoria conspiratiei

Tragica expeditie a submersibilului si a echipajului acestuia pentru a vizita epava pachebotului a readus pe internet cele mai nebunesti teorii despre scufundarea celebrului pachebot, in urma cu peste un secol, scrie Le Figaro.

Povestea sa, pe cat de flamboaianta, pe atat de tragica, a inspirat Hollywood-ul si literatura si a starnit visele si emotiile a milioane de spectatori si cititori din intreaga lume. Dar, la mai bine de un secol de la scufundarea sa, Titanicul a generat si el partea sa de legende, inclusiv cea care sustine ca legendarul pachebot … nu s-a scufundat.

Tragica expeditie de saptamana aceasta, care a fost urmarita de mass-media din intreaga lume, a scos la iveala unele dintre cele mai trasnite teorii despre pachebot.

Frauda incredibila in domeniul asigurarilor

Dintre toate aceste povesti, cea care pune sub semnul intrebarii scufundarea navei la 12 aprilie 1912 in apele inghetate ale Atlanticului de Nord si disparitia odata cu ea a sute de pasageri este, fara indoiala, cea mai tulburatoare. „Titanicul nu s-a scufundat niciodata cu adevarat”, spune un videoclip de pe platforma TikTok intitulat „The Deep Dive”, care a fost vizualizat de peste patru milioane de ori.

„Toata lumea cunoaste povestea vasului de neoprit care s-a scufundat dupa ce a lovit un aisberg, dar poate ca nu este asa”, se arata in imagini. Videoclipul se deschide cu un portret tragic al Titanicului, cu coca sa presupusa de neinfundat, lovita de valuri, si cu o voce masculina care spune ca Titanicul a fost schimbat cu fratele sau geaman, Olympic.

Videoclipul face aluzie la teoria des auzita potrivit careia compania care a construit vasul transatlantic britanic a scufundat in mod deliberat Olympic, o alta nava din flota sa, ca parte a unei incredibile fraude de asigurare.

„Continut nemoderat”

Algoritmul si sistemul de recomandari al TikTok, care creeaza fluxuri pentru fiecare utilizator in functie de interesele acestuia, fac din acesta o platforma puternica pentru raspandirea teoriilor conspiratiei, explica expertii. „Acest lucru faciliteaza raspandirea acestui tip de continut”, a declarat pentru AFP Megan Brown, cercetator la Center for Social Media and Politics din cadrul Universitatii din New York. „Celalalt factor care faciliteaza raspandirea teoriilor conspirationiste istorice, in comparatie cu alte informatii false, este faptul ca este vorba, in general, de un continut nemoderat”, explica cercetatoarea.

In timp ce platforma sustine ca sterge continutul care ar putea provoca „daune semnificative” persoanelor sau societatii (cum ar fi violenta sau hartuirea), alte continuturi aparent inofensive, pline de erori, pot continua sa circule. Potrivit cercetatorilor, aceasta politica dezvaluie o dilema majora cu care se confrunta retelele sociale: cum sa faca fata exploziei de dezinformare fara a da utilizatorilor impresia ca libertatea lor de exprimare este restrictionata?

In aceasta bresa se aduna adeptii teoriei conspiratiei de toate felurile … si teoriile lor, care au fost infirmate de nenumarate ori, precum „Pamantul este plat” sau „Primul pas al omului pe Luna in 1969 a fost o farsa”. Mai sunt si „expertii” in Titanic de pe TikTok, ale caror teorii se concentreaza pe tragica calatorie inaugurala a navei. Acestea sunt teorii inofensive in comparatie cu cele mult mai serioase care circula pe internet, dar istoricii spun ca trebuie dezmintite.

Presa versus influencerii

Acestia din urma se tem ca teoriile conspiratiei afecteaza modul in care o intreaga generatie de tineri, pentru care platforme precum TikTok sunt adesea singura sursa de informare, va invata despre povestea Titanicului.

„Ceea ce este trist este ca multi dintre cei care urmaresc aceste lucruri sunt adolescenti”, deplange Charles A. Haas, fondatorul Societatii Internationale Titanic, care se dedica cercetarii pachebotului. „Nu sunt deloc dispusi sa faca cercetari (reale)”, a declarat el pentru New York Times.

Influencerii TikTok iau acum locul presei ca „sursa de informare” pentru tineri, potrivit unui raport publicat in iunie de Institutul Reuters, cu sediul in Marea Britanie. Potrivit raportului, 55% dintre utilizatorii TikTok si Snapchat si 52% dintre utilizatorii Instagram se informeaza de la „celebritati”, fata de 33% – 42% care prefera presa mainstream si jurnalistii de pe aceleasi platforme.

„Daca exista ceva in spatele tuturor acestor lucruri pe care noi nu il vedem?”

Asa au reactionat milioane de utilizatori tineri pe TikTok in aceasta saptamana pentru a obtine informatii despre cele cinci persoane aflate la bordul submersibilului care a disparut in Atlanticul de Nord in timp ce se indreptau sa viziteze epava Titanicului. Cele cinci persoane au murit in urma imploziei micului submarin de turism stiintific, a anuntat joi Paza de Coasta americana.

„Si daca totul a fost o musamalizare?”, a intrebat imediat un tanar internaut pe TikTok, referindu-se la mediatizarea cazului. „Daca exista ceva in spatele a tot ce se intampla si pe care noi nu il vedem?”, a adaugat el. Videoclipul sau a fost deja vizionat de peste 4,2 milioane de ori…

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: