„Nu voi tolera niciodata asa ceva!”. Violeta Alexandru, reactie foarte dura dupa ce o femeie a primit mai putini bani la pensie timp de 16 ani dintr-o eroare

news

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, reactioneaza dur dupa ce a aflat despre cazul femeii din Alba care timp de 16 ani a primit o pensie mai mica decat i se cuvenea. Ea avea oricum o pensie foarte mica, de doar 700 de lei. „Functionarii publici care au gresit vor raspunde! Pentru seful de serviciu vinovat, desi avea o mustrare scrisa pentru o alta eroare din urma cu doua luni, am cerut demisia!”, anunta Violeta Alexandru.

„Este inadmisibil ca oameni care muncesc o viata intreaga, sa fie privati de un drept castigat cinstit, prin munca, dreptul la pensia cuvenita integral. Pensionata in anul 2002 cu penalitate pentru iesirea anticipata la pensie, conform legii, doamna A.B, din Alba, avea dreptul la o pensie intreaga, nepenalizata, prin trecerea la pensia de limita de varsta, inca din luna iulie a anului 2004. Nu pot decat sa ma intreb daca acei oameni, functionari publici din cadrul Casei de Pensii Alba care au gresit in anul 2004, cand, odata cu trecerea doamnei la pensie de limita de varsta, aveau obligatia legala de a ridica penalizarea pensiei si de a plati integral drepturile, au astazi cea mai mica remuscare pentru cei 16 ani in care greseala lor a ingreunat si mai mult traiul acestei doamne. Neplata tuturor drepturilor cuvenite retroactiv pentru cei 16 ani de catre Casa de pensii Alba la momentul descoperirii erorii reprezinta o a doua grava problema. Sa fii constient ca i-ai luat unui om un drept si sa nu-i restitui integral suma, pentru toti acesti 16 ani reprezinta o lipsa de respect fata de oamenii care au muncit si contribuit in tara aceasta.

Nu voi tolera niciodata asa ceva!!!

Am sesizat Casa Nationala de Pensii Publice pentru ca vreau ca doamnei pensionare sa i se acorde toate drepturile cuvenite. Pana la ultimul leu, toti banii datorati din 2004. Fata de suma deja platita in luna aprilie 2020, astazi, la sesizarea mea, s-au facut toate demersurile legale pentru ca doamna sa primeasca integral diferenta pentru cei 16 ani in care a fost privata de dreptul integral de pensie. Functionarii publici care au gresit vor raspunde! Pentru seful de serviciu vinovat, desi avea o mustrare scrisa pentru o alta eroare din urma cu doua luni, am cerut demisia!

Va rog doamna, desi e tarziu sa repar ceva ce v-a fost luat dintr-o greseala grava, sa acceptati scuzele mele si promisiunea ca voi face tot ce imi sta in putinta sa nu mai existe astfel de cazuri in Romania moderna!

Voi face toate demersurile legale pentru ca situatii in care, din vina functionarilor publici au fost calculate gresit drepturile pensionarilor si nu s-au achitat retroactiv banii, sa nu mai existe. Nu poate exista prescriptie pentru drepturile unui pensionar cand functionarul a stabilit gresit cat i se cuvine acestuia! Voi lupta sa schimb acest lucru pe care-l consider total abuziv!”, a scris Alexandru pe Facebook.

Digi24 a prezentat un caz revoltator descoperit la Casa Judeteana de Pensii Alba in urma controlului dispus de catre conducerea nationala a institutiei. Timp de 16 ani, o femeie a primit o alta pensie, mai mica decat cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui functionar care a trecut in sistem un cod gresit ti care, intre timp, a decedat.

Sefa respectivului angajat al statului spune ca nu are timp sa verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa si da vina tot pe pensionara ca nu a venit sa sesizeze eroarea.

Intre timp femeia a aflat ca nu isi va mai putea recupera niciodata toti banii care i se cuveneau si pe care nu i-a primit din vina statului roman si a functionarilor lui. A primit doar o suma corepsunzatoare ultimilor trei ani, in conditiile in care erorile de dinainte de aceasta perioada se prescriu.

Ana Birloncea traieste staul Tauni din judetul Alba. Femeia s-a pensionat anticipat in 2002, apoi, dupa 2 ani, a mers sa depuna cererea pentru pensionarea la limita de varsta. Din neatentie sau din incompetenta, un functionar a introdus in baza de date un cod gresit. Asa ca, timp de 16 ani, femeia a continuat sa incaseze pensia anticipata, adica o suma mai mica decat cea care i se cuvenea.

In 2002, la pensionarea anticipata, pensia Anei Birloncea a fost de 400 de lei. A crescut pana in 2020 la 704 lei. Daca ar fi luat pensia calculata corect, ar trebuit sa ia cu vreo 40 de lei pe luna mai mult. In 16 ani, sumar respectiva inseamna 7.300 de lei, bani care i se cuveneau femeii, dar pe care ea nu i-a primit pentru ca, la un moment dat, un functionar a gresit. Teoretic, sunt bani pe care statul ii datoreaza femeii din Tauni.

Dupa ce au descoperit greseala si au recalculat, functionarii i-au inapoiat doar 1.202 lei din cei 7.300. Ana Birloncea nu a zis nimic pentru ca nu a stiut ca primeste o alta pensie decat cea care i se cuvenea legal. In plus, a marturisit ca experienta cu functionarii de la Casa de Pensii a fost una pe care nu si-ar dori sa o retraiasca.  ”Si cand mi-a facut pensia la cerere, abia mi-a scos-o, ca m-a amanat un an si jumatate pana…, de zece ori am fost pana la Alba, ca toate hartiile mi le-or pierdut. Aia de acolo nu am prins-o, ca daca o prindeam, tot parul din cap ii smulgeam”, a spus femeia pentru Digi24.

Mai mult despre:

Comentarii: