Nulitatea de la Externe. Melescanu anunta deja un esec in negocierile privind portofoliul de comisar UE pentru Romania

news

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat joi ca este greu de crezut ca Romania va reusi sa detina si pentru a treia oara in cadrul Comisiei Europene un portofoliu care sa gestioneze „foarte multe proiecte si fonduri foarte importante”, dupa ce a detinut deja consecutiv doua astfel de functii.

„Romania, intr-adevar, in ultimele doua mandate ale Comisiei, a avut portofolii extrem de importante. Oricum, cu foarte multi bani. Este vorba despre comisarul pe Agricultura si comisarul pentru Dezvoltare Regionala. Ambele sunt portofoliile din Comisia Europeana cu cea mai mare cantitate de bani. Deci, este greu de crezut ca vom putea sa avem si a treia oara un comisar care sa fie intr-adevar pe un portofoliu care are in spate foarte multe proiecte si fonduri foarte importante. La ora actuala, ceea ce se intampla este o discutie pentru a fixa cele patru-cinci pozitii cheie la nivelul Comisiei, dupa care se va trece la etapa a doua. Din partea Romaniei, evident ca exista un interes pentru a avea un portofoliu care sa fie cat mai apropiat de preocuparile noastre, dar lucrurile acestea, in mod evident, vor face obiectul unor consultari. Nu sunt foarte optimist ca vom avea un portofoliu foarte gras, ca sa ma exprim asa, dar in orice caz vom avea un comisar, pentru ca regula este ca fiecare tara membra are un comisar in Comisie, deci evident ca nu vor fi probleme”, a aratat ministrul, intr-o conferinta de presa sustinuta in contextul lansarii presedintiei finlandeze a Consiliului UE, scrie Agerpres.

Dupa ce portofoliul de comisar european detinut de Corina Cretu a fost preluat temporar de catre Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de extindere si vecinatate, in urma demisiei acesteia din functie, Melescanu a afirmat ca Romania are „un candidat excelent” pentru ocuparea acestui post pe parcursul urmatoarelor luni.

„In ceea ce ii priveste pe comisarii care pleaca din Comisie, se pot numi pe termen, pana la finalizarea noii formule, se poate numi un alt comisar. Avem si candidatul, pot sa vi-l spun, dar nu cred ca e cazul sa vorbesc acum aici, pentru ca sunt lucruri in evolutie la nivelul UE. Dar nu vom ramane nici pe aceste patru luni fara un comisar. Si va asigur ca avem un candidat – nu bun – excelent”, a precizat el.

Mai mult despre:

Comentarii: