Numar record de infectari chiar si in Japonia. Prim-ministru: „In prezent suntem in situatie de alerta maxima”

externe

Japonia este in alerta maxima dupa ce a inregistrat un numar record de infectari zilnice cu coronavirus, a declarat joi premierul Yoshihide Suga, fara a prevedea totusi noi restrictii pentru moment, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Peste 2.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost inregistrate miercuri in tara, dintre care aproape 500 la Tokyo, doua noi recorduri, conform datelor oficiale.

Desi relativ mai mici comparativ cu alte tari, aceste cifre arata o recrudescenta puternica a pandemiei in arhipelagul nipon, unde testele nu sunt practicate la scara larga.

„Consider ca in prezent suntem in situatie de alerta maxima”, a declarat presei joi dimineata premierul.

„Cer poporului japonez sa ia sistematic masuri, cum ar fi purtarea mastii”, a spus Suga, considerand ca ar fi de dorit ca oamenii sa faca asta chiar si in timpul conversatiilor la restaurant.

Conform postului public de televiziune NHK, liderul japonez a convocat reuniuni cu experti joi si vineri pentru a analiza numarul in crestere de infectari inainte ca guvernul sa ia in considerare masuri suplimentare.

Premierul a declarat ca ar sustine departamentele care ar face apel la magazine sa inchida mai repede si ca ar trebui luate in considerare restrictii precum limitarea meselor la patru persoane in restaurante.

Capitala Japoniei ar urma sa isi ridice nivelul de alerta la maxim, insa acest lucru nu implica automat restrictii, iar media locale considera putin probabil ca magazinele vor fi indemnate sa isi restranga programul.

Diversele masuri adoptate in Japonia de la inceputul pandemiei nu au fost niciodata obligatorii, facand apel la responsabilitatea populatiei si la presiune sociala, inclusiv in timpul starii de urgenta din primavara.

Japonia a crescut numarul de teste pe care le efectueaza, dar acesta ramane relativ scazut: numai 5.000-6.000 de persoane sunt testate zilnic in capitala cu circa 14 milioane de locuitori.

Incepand din ianuarie, Japonia a inregistrat in total 121.000 de cazuri de coronavirus si putin peste 1.900 de decese.

Mai mult despre:

Comentarii: