Numarul palestinienilor ucisi este de 20 de ori mai mare decat al israelienilor care au murit in conflictul dintre Hamas si armata Israelului

externe

Un numar de 232 de palestinieni, printre care combatanti Hamas, si 12 israelieni si-au pierdut viata de la inceputul actualului conflict din Fasia Gaza si sudul Israelului, pe 10 mai, perioada in care miscarile palestiniene Hamas si Jihadul Islamic au lansat peste 4.000 de rachete catre teritoriul israelian, relateaza joi AFP, citata de Agerpres.

Cinci palestinieni au decedat joi din cauza loviturilor aeriene israeliene in Fasia Gaza, a anuntat Ministerul Sanatatii din aceasta enclava aflata sub controlul Hamas.

Dupa cateva ore de aparenta acalmie, loviturile aeriene s-au intensificat joi dupa-amiaza, coloane de fum inaltandu-se deasupra orasului Gaza.

Spre seara, un nou baraj de rachete dinspre Fasia Gaza a vizat sudul Israelului, determinand localnicii din sudul acestei tari sa se refugieze in adaposturi anti-bombardamente.

Continuarea tirurilor palestiniene si israeliene este ”inacceptabila”, a declarat joi in fata Adunarii Generale a ONU secretarul general al forului international, Antonio Guterres, care a lansat un apel la ”incetarea imediata a confruntarilor”.

Dupa apelul presedintelui american Joe Biden pentru o ”detensionare” imediata si refuzul Washington de a sprijini o rezolutie a Frantei la ONU, joi a intrat in scena Germania.

Seful diplomatiei germane Heiko Maas s-a deplasat in Israel, unde a vizitat locuri lovite de rachetele trase de militantii palestinieni din Hamas. El a sustinut loviturile israeliene catre Gaza si a insistat pe ”dreptul la autoaparare” al Israelului, cerand o incetare rapida a ostilitatilor.

Spirala violentelor a fost declansata de tirurile de rachete lansate de miscarea Hamas catre statul evreu pe 10 mai, in semn de solidaritate cu palestinienii raniti in ciocnirile cu politia israeliana pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est.

In timpul precedentelor conflicte intre Israel si miscarea palestiniana Hamas, detensionarea situatiei a fost facilitata de crearea unor coridoare umanitare pentru a permite transportarea ajutorului international si repararea infrastructurii esentiale pentru populatie.

Mai mult despre:

Comentarii: