NYT: Documente ale aliatilor privind pregatirea contraofensivei Ucrainei au fost scurse in online

externe

SUA investigheaza cum a fost posibil sa fie scurse documentele secrete ale aliatilor, referitoare la pregatirea fortelor de aparare ale Ucrainei pentru viitoarea contraofensiva – antrenarea de noi brigazi si furnizarea de arme, scrie Eurointegration.

New York Times scrie despre acest subiect referindu-se la oficiali de rang inalt din administratia Biden, care au comentat sub rezerva anonimatului.

Documente clasificate cu planuri detaliate de pregatire a fortelor ucrainene pentru o contraofensiva au inceput sa apara pe Telegram si Twitter.

In legatura cu acest lucru, Pentagonul investigheaza cum s-a putut produce scurgerea de informatii. Administratia Biden lucreaza pentru a elimina postarile populare, dar pana acum nu au reusit acest lucru.

„Suntem constienti de impactul acestor mesaje pe retelele de socializare, ministerul investigheaza situatia”, a comentat purtatoarea de cuvant adjuncta a Pentagonului, Sabrina Singh.

Analistii militari cu care a discutat publicatia spun ca documentele publicate sunt probabil partial redactate – in special, estimarile americane privind pierderile ucrainene sunt in mod clar exagerate si, dimpotriva, pierderile rusesti estimate sunt subestimate.

Se presupune ca aceasta este o incercare de dezinformare a Kremlinului.

Cu toate acestea, in general, acestea sunt documente originale care apar sub forma unor fotografii cu tabele cu termene de livrare a armelor, descrieri de batalioane si alte detalii, cum ar fi consumul de munitie pentru HIMARS. Documentele au probabil o vechime de aproximativ 5 saptamani si ofera estimari ale nevoilor viitoare de la acel moment.

Unul dintre documente, marcat cu sigiliul strict secret, se numeste „Status of the Conflict as of 1 Mar”. In acea zi, armata ucraineana a facut antrenamente la baza americana din Wiesbaden, Germania, iar in zilele urmatoare au sosit acolo militari americani de rang inalt.

Un alt document contine un tabel cu un program de furnizare de arme si de instruire a armatei ucrainene pentru perioada ianuarie-aprilie. Acesta mentioneaza instruirea a 12 brigazi de 4.000-5.000 de soldati, dintre care aliatii se ocupa de instruirea a noua brigazi. Potrivit documentelor, sase dintre ele ar fi trebuit sa isi finalizeze pregatirile pana la 31 martie, iar restul pana la sfarsitul lunii aprilie. In total, peste 250 de tancuri si mai mult de 350 de unitati de alte vehicule blindate sunt prevazute pentru noua brigazi.

Documentele scurse nu mentioneaza planurile pentru operatiunea de contraofensiva a Ucrainei in sine – exact cand, cum si unde ar trebui sa aiba loc.

Analistii spun ca este dificil de prezis amploarea impactului acestor scurgeri de documente asupra viitoarei contraofensive.

Publicatia sugereaza ca acest incident ar putea afecta increderea intre partea ucraineana si cea americana.

Citand interlocutori occidentali anonimi, NYT noteaza ca, in primele etape ale razboiului, Ucraina a ezitat sa impartaseasca informatiile secrete cu aliatii sai, temandu-se de reactii negative si de dezvaluirea slabiciunilor sale, iar in vara, serviciile secrete americane pareau sa stie mai bine decat Kievul despre planurile rusilor. Situatia s-a schimbat in toamna, cand Statele Unite si Ucraina au inceput sa colaboreze indeaproape pentru a pregati o viitoare contraofensiva.

Dupa cum s-a relatat, secretarul american al apararii, Lloyd Austin, considera ca, datorita reducerii semnificative a fortelor rusesti si cu aportul armelor occidentale, Ucraina are „sanse foarte bune” de a lansa o contraofensiva de succes in primavara anului 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: