O agenda indrazneata pentru relatiile greco-turce. Se doreste o hotarare a Curtii Internationala de Justitie de la Haga privind delimitarea platoului continental dintre cele doua state

externe

La o zi dupa intalnirea sa cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan la summitul NATO de la Vilnius, premierul Kyriakos Mitsotakis a anuntat promovarea unei „agende indraznete” in relatiile greco-turce, cu scopul final de a aduce disputa bilaterala de baza, si anume delimitarea platoului continental si a zonei economice exclusive (ZEE), la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, scrie eKathimerini.

„Chiar daca nu reusim sa obtinem acest lucru, mentinerea unui climat bun intre cele doua tari – care, pe de o parte, ne va permite sa nu avem tensiuni inutile, sa nu avem incalcari, care in trecut ne-au fortat intotdeauna sa reactionam – ne va permite sa construim pe o agenda pozitiva. Aceasta este in sine o realizare importanta”, a declarat Mitsotakis intr-un interviu acordat joi postului de televiziune Skai TV.

Raspunzand la o intrebare despre posibilitatea unor critici la adresa procesului de discutii pe drumul spre Haga, el a precizat ca „orice acord de acest tip ar putea, da, sa implice, potential, unele retrageri de pe anumite pozitii care pot fi punctul de plecare al unei negocieri”.

„Dar intrebarea este: vom ramane cu aceasta disputa nerezolvata daca istoria ne ofera sansa de a o rezolva? Il vom rezolva in termeni care sunt, evident, compatibili cu apararea intereselor nationale.”

Mai mult, premierul grec a precizat ca „daca vom ajunge vreodata in acest punct, Parlamentul si partidele vor avea un rol major de jucat”.

„Discutiile exploratorii sunt o optiune, dar exista si alte optiuni. Ceea ce ne dorim in primul rand sunt canale deschise de comunicare si o relatie de incredere”, a declarat Mitsotakis.

In ceea ce priveste chestiunile care pot fi discutate intre cele doua parti, in afara de diferenta de baza, Mitsotakis a inclus problema migratiei si cooperarea economica.

In ceea ce priveste vanzarea de F-16 catre Ankara, el a citat opinia Congresului SUA potrivit careia orice vanzare de echipamente catre Turcia nu poate fi folosita in detrimentul niciunui alt aliat al SUA, cu atat mai putin al unei tari membre NATO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: