O conducta de gaz si un cablu de telecomunicatii care leaga Finlanda si Estonia, avariate de o „activitatea externa”

externe

O conducta submarina de gaz si un cablu de telecomunicatii care leaga Finlanda si Estonia pe sub Marea Baltica au fost avariate in ceea ce ar fi putut fi un act deliberat, a anuntat marti guvernul finlandez, potrivit Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca NATO a transmis informatiile pe care le are despre daune si este pregatita sa sprijine aliatii in aceasta problema. Finlanda a aderat la alianta militara in aprilie, in timp ce Estonia este membra din 2004.

Conducta de gaz Balticconnector a fost inchisa duminica din cauza temerilor ca gazul se scurge printr-o gaura a conductei de 77 km. Operatorul finlandez Gasgrid a spus ca reparatia ar putea dura cateva luni.

„Este probabil ca deteriorarea atat a conductei de gaz, cat si a cablului de comunicatii sa fie rezultatul activitatii din exterior. Cauza nu este inca clara, investigatia continua”, a declarat presedintele finlandez Sauli Niinisto intr-un comunicat.

Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat ca deteriorarea conductei este „ingrijoratoare”, dar ca aprovizionarea cu energie a Finlandei a ramas stabila iar deteriorarea cablului de telecomunicatii nu a afectat conectivitatea generala a Finlandei. „Este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la cine sau ce a cauzat prejudiciul”, a declarat Orpo intr-o conferinta de presa.

Gazul reprezinta 5% din aprovizionarea cu energie a Finlandei, a adaugat el.

Operatorul finlandez de telecomunicatii Elisa, care opereaza cablul deteriorat, a declarat pentru Reuters ca distanta de la cablu pana la conducta Balticconnector este „semnificativa”, dar a refuzat sa comenteze distanta exacta dintre ele.

Deteriorarea conductei de gaz a avut loc in apele finlandeze, in timp ce a cablului de telecomunicatii a fost in apele estoniene, au spus autoritatile finlandeze.

Un purtator de cuvant al fortelor de aparare finlandeze a declarat ca in prezent nu a vazut nicio amenintare militara impotriva Finlandei. Biroul finlandez de investigatii a initiat o ancheta cu privire la deteriorarea conductei.

„Verificam in continuare daca prejudiciul este cauzat in mod deliberat sau accidental”, a spus biroul, desi a adaugat ca dimensiunea pagubei este de asa natura incat indica o actiune deliberata. Pentru o astfel de dauna, sunt necesare „cunostinte speciale”, „si nu ar fi putut fi facuta de o persoana obisnuita”, a spus biroul national de investigatii finlandez.

Balticconnector se afla la o adancime de 100 de metri in punctul sau cel mai adanc, potrivit operatorului Gasgrid.

Pretul gazelor europene a crescut marti dupa-amiaza in urma acestor avarii, la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, desi mai crescusera deja marti din cauza temerilor legate de tensiunile din Orientul Mijlociu.

Guvernul finlandez a spus ca reparatiile vor dura luni de zile iar costul gazului in Finlanda ar putea creste usor in timpul iernii, ca urmare a scurgerii, dar ca preturile la electricitate probabil nu vor fi afectate in mod semnificativ.

In 2022, gazoductele Nord Stream care traverseaza Marea Baltica intre Rusia si Germania au fost avariate de explozii despre care autoritatile au spus ca sunt acte deliberate de sabotaj.

Conducta Balticconnector a fost inaugurata in decembrie 2019 pentru a ajuta la integrarea pietelor de gaze din regiune, oferind Finlandei si tarilor baltice – Estonia, Letonia si Lituania – mai multa flexibilitate in aprovizionare.

Operatorii Elering si Gasgrid au spus ca nu anticipeaza probleme de aprovizioare cu gaz, chiar daca conducta ar ramane inoperabila in timpul iernii.

Finlanda a inchiriat anul trecut o unitate plutitoare de stocare si regazificare (FSRU) pentrugaz natural lichefiat (GNL), inlocuind livrarile din Rusia, care au fost intrerupte in urma invaziei Ucrainei de catre Moscova. O mare parte din importurile de GNL ale Finlandei provin din Statele Unite, arata datele LSEG.

„(Nu este) o mare problema pentru Estonia si Letonia, deoarece o mare parte din gazul lor este stocat in depozitele letone, dar finlandezii nu isi vor putea obtine gazul de acolo”, a declarat o sursa informata in legatura cu aprovizionarea cu gaze.

Finlanda are un al doilea terminal de import de gaz natural lichefiat in Hamina, iar „continuitatea aprovizionarii cu gaz este asigurata in sezonul de iarna care urmeaza”, a declarat operatorul national Gasgrid intr-un comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: