O faimoasa etnografa de origine uigura din China, condamnata la inchisoare pe viata fiindca a criticat regimul de la Beijing

externe

disidenta, uigura, inchisoare pe viata, dictatura, China

O cunoscuta cercetatoare uigura, specializata in studiul folclorului si traditiilor poporului sau, a fost condamnata la inchisoare pe viata, potrivit unei fundatii americane care se ocupa de cazuri legate de drepturile omului in China.

Rahile Dawut a fost condamnata, in cadrul unui proces secret, sub acuzatia ca ar fi criticat regimul de la Beijing si a „periclitat securitatea statului chinez”, a precizat John Kamm, directorul executiv al Fundatiei Dui Hua, cu sediul in San Francisco. Dawut a facut apel, dar condamnarea sa a fost mentinuta, a precizat fundatia.

Dawut a fost profesor la Universitatea Xinjiang si fondator al Centrului de cercetare a folclorului minoritatilor etnice. Ea a disparut la sfarsitul anului 2017, pe fondul unei represiuni guvernamentale brutale indreptate impotriva uigurilor, o etnie turcica, predominant musulmana, originara din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei. Timp de ani de zile, statutul ei exact a fost necunoscut, deoarece autoritatile chineze nu au dezvaluit unde se afla sau natura acuzatiilor care i se aduc. Acest lucru s-a schimbat luna aceasta, cand Fundatia Dui Hua a vazut un document al guvernului chinez care dezvaluia ca Dawut a fost condamnata la inchisoare pe viata.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Mao Ning, a declarat ieri, in cadrul unei sedinte de presa obisnuite, ca nu are „nicio informatie” despre cazul lui Dawut, dar a adaugat ca China va „trata cazurile in conformitate cu legea”.

Dawut a devenit renumita la nivel international pentru activitatea sa de studiere a siturilor islamice sacre si a practicilor culturale uigure din Xinjiang si din Asia Centrala, fiind autoarea a numeroase articole si carti si conferentiar in calitate de cercetator invitat in strainatate, inclusiv la Cambridge si la Universitatea din Pennsylvania. Ea este unul dintre cei peste 400 de profesori universitari, scriitori, artisti si artisti proeminenti retinuti in Xinjiang. Criticii spun ca regimul lui Xi Jinping a luat in vizor intelectualii ca o modalitate de a dilua sau chiar de a sterge, cultura, limba si identitatea uigura.

Vestea condamnarii sale la inchisoare pe viata socat pe Freeman comunitatea academica internationala, deoarece Dawut nu s-a angajat in activitati care sa se opuna guvernului chinez. De altfel, Dawut a fost membra a Partidului Comunist Chinez si a primit subventii si premii din partea Ministerului chinez al Culturii inainte de arestarea sa.

Fiica lui Dawut, Akeda Pulati, a declarat ca a fost uimita de veste si a cerut autoritatilor chineze sa o elibereze pe mama sa. „Stiu ca guvernul chinez ii tortureaza si ii persecuta pe uiguri. Dar nu ma asteptam ca el sa fie atat de crud si sa o condamne pe viata pe mama mea, care este absolut nevinovata. „Cruzimea liderilor chinezi este dincolo de imaginatia mea”, a declarat Pulati.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: