O gaura neagra a inghitit o stea, apoi a vomitat resturile sub forma unui jet de materie – VIDEO

life

Astronomii au fost martorii unui eveniment cosmic inedit, ei surprinzand momentul in care o gaura neagra uriasa devora in intregime o stea. Imediat dupa aceasta, un jet de materie fierbite a fost eliberat din stransoarea gravitationala.

Este pentru prima data cand astronomii reusesc sa inregistreze semnalul radio al materiei care reuseste sa scape de forta destructiva a unui asemenea eveniment cosmic. Ceea ce au inregistrat cercetatorii ramane un mister care schimba insa ideea traditionala ca nimic nu poate supravietui unei gauri negre, nici macar lumina, scrie The Washington Post.

„Astfel de evenimente sunt extrem de rare. Este pentru prima data cand suntem martorii distrugerii unei stele, care este urmata de eliberarea unui jet de materie”, a declarat Sjoert van Velzen, unul dintre cercetatori.

black-hole2

Gaura neagra „flamanda” se afla in centrul galaxiei PGC 43234, la circa 300 de milioane de ani-lumina distanta de Pamant. Are o masa de aproximativ un milion de ori mai mare decat cea a Soarelui, insa e considerata un reprezentant al categoriei usoare a gaurilor negre „super-masive”.

„Distrugerea unei stele de catre o gaura neagra e frumos de complicata si departe de a fi inteleasa”, a mai spus omul de stiinta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: