O institutie guvernamentala a decis ca Bode nu a plagiat. Ministrul de Interne: „A fost o campanie mizerabila dusa de USR si de asociatii USR”

politica

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reactionat marti cu satisfactie dupa ce Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) a decis ca lucrarea sa de doctorat nu este plagiata. CNECSDTI este subordonat Ministerului Cercetarii.

„A fost o campanie mizerabila, o campanie politica dusa de USR si de asociatii USR impotriva mea, care nu a avut nicio legatura cu realitatea”, a  sustinut Lucian Bode.

El a mai spus ca „adevarul este de partea” sa.

CNECSDTI, aflat in coordonarea MCID, a initiat o investigatie proprie asupra cartii publicate in baza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. Decizia Consiliului, adoptata in 18 mai, a fost publicata, marti, de catre Ministerul Cercetarii.

”Procentul de similitudine in urma analizei cu softul iThenticate a cartii cu titlul «Securitatea energetica si managementul resurselor la inceputul secolului XXI: Romania in context european actual», carte care a fost publicata de catre domnul Lucian Nicolae Bode la Editura «CA Publishing – Marca Gandirii Inovative» in anul 2021 – ISBN 978-606-8330-83-9, este cuprins intre 14% si 18%. Acestea sunt considerate procentaje maxime. In urma analizei pe grafice si figuri, nu s-au identificat figuri fara citarea corespunzatoare. Pentru unele figuri (pagina 49, 81 si 83) nu s-a gasit sursa si este posibil ca acestea sa fie originale si neplagiate”, se arata in raportul Consiliului National de Etica.

Potrivit documentului citat, in urma analizei pe text, s-a constatat ”existenta unor mari inconsistente in ceea ce priveste stilul de citare”.

”Desi sursa este citata corect, in cateva cazuri s-a constatat ca citarea este defectuoasa (de exemplu nu corespunde intervalul de pagini de unde s-a preluat text). In cazul in care se face referire la o pagina web, in unele cazuri aceasta nu mai este disponibila. Exista cazuri in care unele portiuni de text au fost posibil preluate prin traducere din limba engleza, dar fara sa fie citata sursa. In ultimul capitol exista portiuni de text preluate dintr-un program de guvernare fara citarea sursei”, se mai arata in raport.

Potrivit documentului citat, cea mai frecventa problema este existenta preluarii de text, inclusiv prin traducere din limba engleza, si pentru care nu s-au folosit ghilimelele, insa sursa din care s-a preluat este de cele mai multe ori citata corespunzator.

”Cartea intitulata «Securitatea energetica si managementul resurselor la inceputul secolului XXI: Romania in context european actual» (…) reprezinta o sinteza a multor lucrari de specialitate si date statistice cu caracter public. Cartea contine un numar extrem de mare de surse citate, ceea ce dovedeste faptul ca autorul nu a dorit sa induca in eroare asupra paternitatii informatiilor folosite. Stilul de citare nu este unitar, iar multe dintre citari prezinta greseli care trebuie corectate, inclusiv cele care fac referire la surse web si care nu mai sunt accesibile. Totodata, s-a constatat ca numarul total de referinte citate este foarte mare, si anume 332 de lucrari si alte referinte bibliografice”, se mai arata in documentul citat.

Potrivit acestuia, ”in opinia CNECSDTI, acest lucru sustine intentia autorului de a face o sinteza dintr-un volum mare de informatie, avand o contributie directa limitata”.

”Subiectul cartii abordeaza elemente de siguranta in contextul resurselor energetice la nivel international, european si national. S-a constatat ca tipul de informatie folosit este usor accesibil si autorul nu a incercat pe parcursul lucrarii sa lase impresia ca ar fi generat personal datele statistice folosite sau conceptele foarte generale referitoare la resursele actuale de energie. Desi acopera elemente de generale de siguranta nationala, cea mai mare parte a cartii se incadreaza in domeniul resurselor energetice si managementul acestora, domeniu in care citarea se face preponderent cu trimitere la sursa, fara a folosi ghilimele”, mai arata raportul.

In concluzie, Consiliul de Etica stabileste ca volumul ”«Securitatea energetica si managementul resurselor la inceputul secolului XXI: Romania in context european actual» nu este plagiat, dar contine un numar mare de greseli de citare, precum si un stil neuniform de citare”.

”Desi sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a impiedicat identificarea sursei corecte, adica autorul nu a intentionat sa ascunda sursa. In baza dizpozitiilor art. 2 alin. 1 lit. b si art. 21 alin. 2 lit. a din Legea nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, cu modificarile si completarile ulterioare, CNECSDTI constata ca domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de buna conduita in activitatea de comunicare, publicare, diseminare si popularizare stiintifica, constand in plagiat”, a concluzionat Consiliul de Etica.

Institutia recomanda ministrului Bode ”intocmirea unei erate in extenso la cartea «Securitatea energetica si managementul resurselor la inceputul secolului XXI: Romania in context european actual» in care toate greselile de citare sa fie mentionate si corectate”.

Comisia de Etica a Universitatii ”Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a stabilit, in 11 ianuarie, ca suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ”se confirma in marea lor majoritate”.

”In lipsa posibilitatii legale de a aplica sanctiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunitatii academice, Comisia ii solicita corecturi la teza si retragerea cartii publicate pe baza tezei, si se vor sesiza consiliile nationale (CNATDCU/Consiliul National de Etica a Cercetarii) pentru demersuri suplimentare, in conditiile legii”, a transmis UBB Cluj.

Potrivit sursei citate, ”abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona ca teza este profund viciata”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: