„O lovitura grea pentru PSD-ALDE. Ne-am facut iar de bacanie in fata partenerilor internationali”. Primele reactii politice la raportul GRECO

politica

Senatorul PNL Alina Gorghiu afirma ca raportul GRECO reprezinta o ”lovitura grea” pentru PSD-ALDE si impune o reactie publica din partea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si a presedintilor Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

„Cam asa va suna si raportul MCV, precum concluziile din Raportul GRECO, publicat astazi! Ne-am facut iar de bacanie in fata partenerilor internationali, a institutiilor europene. Raportul reprezinta o lovitura grea pentru PSD-ALDE si confirma ca PNL si societatea au reactionat corect atunci cand s-au opus modificarilor dorite de coalitia de guvernare la legile justitiei. Raportul de azi impune o reactie publica, de justificare, pentru explicatii, pentru scuze si pus cenusa in cap de la 3 oameni: ministrul Justitiei, seful Camerei si seful Senatului. Ca sa nu mai zic ca acest raport merita chiar o dezbatere in plenul reunit…dar cine credeti ca are disponibilitate sa discute despre lucruri serioase si grave din PSD – ALDE?!”, a scris Gorghiu, miercuri, pe Facebook.

Ea subliniaza ca argumentele prezentate de GRECO legitimeaza clar ca amendamentele PSD-ALDE la cele trei legi nu vizeaza independenta sistemului judiciar, ci creeaza vulnerabilitati pentru acesta.

„S-a pierdut timp pretios si se va mai pierde pana vom avea in final legi ale justitiei clare, aplicabile, reformatoare, s-a creat un climat politic tensionat, lipsit de transparenta, s-au ignorat alte prioritati importante pentru tara, s-a creat un clivaj artificial in randul cetatenilor. Fac un apel la PSD-ALDE sa profite in mod constructiv de publicarea raportului, sa-si reconfigureze strategia pe toate initiativele legate de justitie, dar profesionist, fara tertipuri, sa renunte la aroganta de a trece prin Parlament legi vitale, modificate, astfel incat sa fie in acord cu interesele social-democratilor, doar pentru ca au majoritate si sa accepte sa solicite opinia Comisiei de la Venetia pe acest pachet legislativ”, conchide senatorul liberal.

Grupul statelor impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO) se declara, intr-un raport publicat miercuri, profund ingrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecatorilor si al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar si ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul Romaniei, ca si de proiectele de amendamente la legislatia penala, releva un comunicat de presa al Consiliului Europei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: