O nava militara americana se indreapta spre Gaza pentru a construi un port plutitor temporar

externe

O nava militara americana a pornit spre Orientul Mijlociu, transportand echipamente pentru a construi un port temporar in largul coastei Gaza, a transmis armata, potrivit BBC.

Nava de sprijin, General Frank S Besson, a pornit sambata de la o baza militara din statul Virginia.

ONU a avertizat ca foametea din Fasia Gaza este „aproape inevitabila”, iar copiii mor de foame. Presedintele Joe Biden a spus ca SUA vor construi portul plutitor pentru a ajuta la aducerea ajutorului in Gaza pe mare.

SUA si Iordania au efectuat duminica o parasutare cu peste 11.500 de mese care au inclus orez, faina, paste si conserve, a spus armata americana.

Livrarile de ajutoare pe uscat si pe aer s-au dovedit dificile si periculoase. Programul Alimentar Mondial a fost nevoit sa intrerupa livrarile dupa ce convoaiele sale au fost atacate si jefuite. Vineri, cinci persoane au fost ucise de un palet cu ajutoare a carui parasuta nu s-a deschis corect.

Nava americana a plecat „la mai putin de 36 de ore” dupa ce Biden si-a facut anuntul, a scris Comandamentul Central al SUA pe X.

„Duce primul echipament pentru a stabili un debarcader temporar prin care sa poate fi livrate provizii umanitare vitale” in Gaza, continua declaratia.

Pentagonul a spus ca ar putea dura pana la 60 de zile pentru a construi debarcaderul cu ajutorul a 1.000 de soldati – dintre care niciunul nu va ajunge la tarm.

Organizatiile de caritate au spus ca cei care sufera in Gaza nu pot astepta atat de mult.

O nava incarcata cu aproximativ 200 de tone de alimente, urma sa plece, duminica dupa-amiaza, dintr-un port din Larnaca, Cipru, a informat presa cipriota. Cu toate acestea, in jurul orei 1700 GMT, autoritatile cipriote au declarat ca nava a ramas in port. S-a repozitionat in port, dar nu era de asteptat sa plece „prea curand”, au spus acestia.

UE a anuntat ca o noua ruta maritima va fi deschisa in weekend pentru a permite ca ajutoarele umanitrare sa vina direct din Cipru, cea mai apropiata tara din UE de Gaza.

Nava Open Arms apartine organizatiei caritabile spaniole cu acelasi nume, iar mancarea de la bord a fost furnizata de organizatia caritabila americana World Central Kitchen.

Nu se stie cum va ajunge pe uscat ajutorul livrat pe mare, inainte ca debarcaderul sa fie construit. Gaza nu are un port functional, iar apele din jur sunt prea putin adanci pentru navele mari.

Cu toate acestea, Oscar Camps, fondatorul Open Arms, a declarat pentru Associated Press ca la punctul de destinatie – care ramane un secret – o echipa de la World Central Kitchen a construit un dig pentru a putea descarca ajutoarele.

Israelul a salutat initiativa si a spus ca ajutorul umanitar va fi furnizat dupa ce vor fi efectuate in Cipru controale de securitate „in conformitate cu standardele israeliene”.

Conflictul din Gaza a creat o criza umanitara in crestere, iar ONU a avertizat ca cel putin 576.000 de oameni din Fasie, un sfert din populatie, se confrunta cu niveluri catastrofale de insecuritate alimentara.

Tarile occidentale au presat Israelul sa extinda livrarile de ajutoare, facilitand mai multe rute si deschizand puncte de trecere a frontierei suplimentare.

Camioanele au intrat in sudul Gazei prin trecerea Rafah controlata de egipteni si trecerea Kerem Shalom controlata de Israel. Dar nordul, care a fost punctul central al primei faze a ofensivei terestre israeliene, a fost in mare parte izolat in ultimele luni.

Se estimeaza ca 300.000 de palestinieni traiesc acolo cu putina hrana sau apa curata.

Israelul a fost acuzat ca a impiedicat eforturile de ajutorare, iar un expert independent al ONU a acuzat saptamana trecuta ca a organizat „o campanie de infometare impotriva poporului palestinian din Gaza”.

Yeela Cytrin, consilier juridic la misiunea israeliana la ONU, a raspuns ca „Israelul respinge total acuzatiile conform carora foloseste foametea ca instrument de razboi”, inainte de a parasi in semn de protest.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: