O noua era: Germania renunta la energia nucleara si inchide ultimele trei centrale

externe

In timp ce multe tari occidentale isi maresc investitiile in energia atomica pentru a-si reduce emisiile, Germania pune capat timpuriu erei sale nucleare. Sambata, Germania opreste ultimele trei reactoare nucleare, incercand sa se indeparteze de combustibilii fosili si sa gestioneze o criza energetica cauzata de razboiul din Ucraina, potrivit France 24.

Cea mai mare economie a Europei a cautat sa lase in urma energia nucleara din 2002, dar eliminarea a fost accelerata de fostul cancelar Angela Merkel in 2011, dupa dezastrul nuclear de la Fukushima din Japonia.

Decizia a fost populara intr-o tara cu o miscare antinucleara puternica, alimentata de temerile persistente legate de conflictul Razboiului Rece si dezastrele atomice precum Cernobalul din Ucraina.

„Riscurile energiei nucleare sunt in cele din urma de necontrolat”, a declarat ministrul Mediului Steffi Lemke, care saptamana aceasta a facut un pelerinaj la centrala japoneza inaintea reuniunii G7.

Dar provocarea cauzata de invazia Ucrainei de catre Rusia, care a pus capat importurilor de gaze ieftine, si nevoia de a reduce rapid emisiile au crescut apelurile in Germania de a amana aceasta oprire.

Pe masura ce livrarile de gaze rusesti au scazut anul trecut, oficialii de la Berlin au trebuit sa gaseasca o modalitate de producere a energiei electrice, convenind prelungirea functionarii centralelor pana la jumatatea lunii aprilie.

In plus, Germania a pornit si unele dintre centralele sale alimentate cu carbune pentru a acoperi deficitul de gaz.

Germania a fost nevoita „sa extinda oferta de energie si sa nu o restranga in continuare” in lumina potentialelor penurii si a preturilor ridicate, a declarat presedintele Camerelor de Comert germane, Peter Adrian, pentru cotidianul Rheinische Post.

Liderul conservator al Bavariei, Markus Soeder, a declarat pentru Focus Online ca doreste ca aceste centrale sa ramana functionale si inca trei sa fie tinute „in rezerva”.

Observatorii externi au fost iritati de insistenta Germaniei de a renunta la energie nucleara in timp ce creste consumul de carbune, Greta Thunberg, activista pentru schimbarile climatice, spunand in octombrie ca aceasta miscare este „o greseala”.

La complexul Isar 2 din Bavaria, tehnicienii vor inchide progresiv reactorul de la ora 22:00 scotandu-l definitiv din retea. Pana la sfarsitul zilei, operatorii de la celelalte doua unitati, din nordul Emsland si sud-vestul Neckarwestheim, vor fi deconectat si ei centralele.

Cele trei centrale finale au furnizat doar sase la suta din energia Germaniei anul trecut, comparativ cu 30,8 la suta din toate centralele nucleare in 1997.

„Mai devreme sau mai tarziu”, reactoarele vor incepe sa fie demontate, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck grupului Funke inainte de dezafectarea programata, eliminand ideea unei extinderi.

Guvernul are „sub control” situatia energetica, a asigurat Habeck, dupa ce a umplut depozitele de gaze si a construit o noua infrastructura pentru importul de gaze naturale lichefiate pentru a acoperi decalajul lasat de aprovizionarea Rusiei.

In schimb, ministrul, care apartine Partidului Verzilor, fondat pe opozitie fata de energia nucleara, se concentreaza ca Germania sa produca 80% din energie din surse regenerabile pana in 2030.

In acest scop, cancelarul Olaf Scholz a cerut instalarea a „patru pana la cinci turbine eoliene pe zi” in urmatorii cativa ani, o sarcina dificila, avand in vedere ca anul trecut au fost instalate doar doar 551 de turbine.

Dar ritmul actual de progres in ceea ce priveste sursele regenerabile ar putea fi prea lent pentru ca Germania sa isi atinga obiectivele de protectie a climei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: