externe

O noua invazie a Chinei in apropierea Taiwanului. 38 de avioane de razboi au fost trimise pentru a intimida un stat suveran

Taiwanul a anuntat ca 38 de avioane militare chineze au zburat vineri in zona sa de aparare aeriana – cea mai mare incursiune a Beijingului de pana acum, informeaza BBC.

Ministerul Apararii a declarat ca avioanele, inclusiv bombardiere cu capacitate nucleara, au intrat in zona in doua valuri. Taiwanul a reactionat prin ridicarea in aer a avioanelor sale si desfasurarea de sisteme de rachete.

China considera Taiwanul democratic ca fiind o provincie separatista, dar Taiwanul se considera un stat suveran.

Taiwanul se plange de mai bine de un an de misiunile repetate ale fortelor aeriene chineze in apropierea insulei. „China a fost angajata in mod nejustificat in agresiuni militare, daunand pacii regionale”, a declarat sambata premierul taiwanez Su Tseng-chang reporterilor.

Guvernul de la Beijing – care marcheaza 72 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze – nu a facut pana acum niciun comentariu public. Dar a declarat anterior ca astfel de zboruri au fost efectuate pentru a-si proteja suveranitatea si au vizat, de asemenea, „complicitatea” dintre Taiwan si SUA.

Intr-o declaratie, Ministerul Apararii din Taiwan a declarat ca 25 de avioane ale Armatei Populare de Eliberare (PLA) au intrat in partea de sud-vest a zonei de identificare a apararii aeriene (ADIZ) in timpul zilei, zburand in apropierea atolului Pratas Islands. Apoi a urmat un al doilea val de 13 aeronave chineze in aceeasi zona, vineri seara. Acestea au zburat deasupra apelor dintre Taiwan si Filipine.

O zona de identificare a apararii aeriene este o zona situata in afara teritoriului si a spatiului aerian national al unei tari – dar in care avioanele straine sunt totusi identificate, monitorizate si controlate in interesul securitatii nationale. Aceasta este autodeclarata si, din punct de vedere tehnic, ramane spatiu aerian international.

Ministerul a precizat ca printre avioanele chineze se numara patru bombardiere H-6, care pot transporta arme nucleare, precum si un avion antisubmarin.

Beijingul lanseaza adesea astfel de misiuni pentru a-si exprima nemultumirea fata de comentariile facute de Taiwan. Nu este clar ce a determinat cea mai recenta misiune.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Rusia desfasoara o campanie agresiva de sabotaj sub acoperire in Europa. UK si Germania, cele mai recente tari vizate

Determinata sa isi sporeasca atat presiunea pe campul de lupta asupra Ucrainei, cat si presiunea…

16 minute ago

Seful OpenAI vrea sa transforme inteligenta artificiala intr-un „coleg super-competent care stie absolut totul” despre viata ta

In viziunea lui Sam Altman asupra viitorului, inteligenta artificiala este un pic intimidanta, relateaza Business…

12 minute ago

Casa Alba: Ajutorul american va ajuta Ucrainei sa treaca la contraofensiva in 2025

Casa Alba este convinsa ca ajutorul militar oferit de Statele Unite va contribui la tranzitia…

15 minute ago

Mesaj de Paste de la SRI: „Nu credem pana nu vedem cu ochii nostri”

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a transmis un nou mesaj viral pe pagina oficiala de…

48 de minute ago