O noua linie de inalta tensiune pentru a transporta energie pana in Ungaria. Romania va deveni furnizor regional de electricitate pana in 2030

news

Romania se grabeste sa construiasca o noua linie de inalta tensiune pentru a transporta energie electrica de-a lungul tarii si pana in Ungaria, in conditiile in care mizeaza pe dublarea productiei de energie din surse regenerabile si sa devina un furnizor regional de electricitate, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja intr-un interviu pentru Bloomberg.

Sebastian Burduja spera ca studiul de fezabilitate va fi finalizat in sase luni si acest studiu va stabili capacitatea noii linii de inalta tensiune, care potrivit estimarilor ar urma sa coste peste trei miliarde de euro, mult pentru o tara care se confrunta cu agravarea deficitului bugetar. Capacitatea de productie de energie regenerabila a Romaniei este deja de aproximativ 11.0000 de megawati si pana in 2030 ar urma sa creasca cu alte 10.000 de megawati.

„Pentru noi acest cablu este prioritatea numarul unu. Aceasta linie directa de inalta tensiune este un instrument suplimentar pentru ca reteaua energetica sa poata absorbi toata energia regenerabila, sa asigure echilibrul sistemului si de asemenea sa putem exporta energie spre alte tari din Europa Occidentala”, a spus Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

Noua linie ar crea o legatura cheie cu piata europeana mai mare, permitand Romaniei sa exporte excedentul de electricitate aparut in momentele cand bate vantul sau este insorit si sa importe electricitate atunci cand este in situatia de deficit. De asemenea, noua linie va permite transportul de energie din zonele unde este produsa in zonele unde este cerere de energie.

Romania, care gazduieste deja unul din cele mai mari parcuri eoliene terestre din Europa, cu o capacitate totala de 600 de megawati, inregistreaza in prezent un val de investitii in energiile regenerabile, majoritatea in parcuri fotovoltaice, pe fondul diferitelor scheme de sprijin, finantate partial de Uniunea Europeana pentru a accelera tranzitia la economia verde.

Potrivit lui Sebastian Burduja, Romania cauta investitori cu expertiza si sprijin financiar pentru a construi noua linie de inalta tensiune, care ar putea sa urmeze traseul gazoductului BRUA si sa lege sud-estul Romaniei de Ungaria. Operatorul local de transport Transelectrica va fi implicat in posibilul consortiu care va gestiona proiectul, a adaugat ministrul Energiei.

Noile capacitati de productie a energiei, impreuna cu rezervele de gaze naturale, vor permite Romaniei sa fie auto-suficienta in materie de energie si de asemenea sa devina un furnizor regional de electricitate pana in 2030, a mai spus Sebastian Burduja.

Referindu-se la proiectul Neptun Deep din Marea Neagra, ministrul Energiei a indemnat producatorul local de gaze Romgaz SA, care este partener egal cu OMV Petrom SA in acest proiect, sa dea prioritate consumului local atunci cand va semna viitoarele contracte de livrari, chiar daca a admis ca este probabil ca o parte din gazele extrase din Marea Neagra sa fie exportate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: