O noua lovitura grabeste sfarsitul Adinei Florea. Comisia de la Venetia da publicitatii un raport foarte dur privind masurile in domeniul Justitiei

news

Comisia de la Venetia a dat publicitatii, luni, un nou raport referitor la modificarile aduse legilor Justitiei de catre PSD, ALDE si UDMR.

Raportul, foarte dur, critica in mod special infiintarea si modul de functionare al Sectiei speciale de anchetare a magistratilor.

Principalele concluzii ale raportului, potrivit g4media.ro:

Comisia de la Venetia concluzioneaza cu regret ca cele mai problematice elemente aduse anul trecut legilor justitiei, identificate in opinia din octombrie 2018, sau au ramas neschimbate sau au fost modificate in mai rau. Cele mai importante aspecte ale modificarilor legislative sunt urmatoarele:

In mod alarmant, guvernul continua sa faca modificari legislative prin ordonante de urgenta. Aceasta practica slabeste posibilitatea de verificare a guvernului, este contrara principiului separatiei puterilor in stat si perturba stabilitatea legislativa. Comisia de la Venetia solicita autoritatilor romane sa limiteze drastic folosirea ordonantelor de urgenta

Motivele infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, cu o jurisdictie vaga, raman neclare. Procurorii-sefi ai acestei Sectii au fost numiti in baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar pana in ce punct procurorii Sectiei Speciale si seful acesteia se afla sub controlul ierarhic al Procurorului general.

Modalitatea de numire si demitere a procurorilor de rang inalt a ramas, in esenta, la fel, cu ministrul Justitiei avand un rol decisiv in acest proces, fara a putea fi contrabalansat de presedintele Romaniei sau de CSM.

Noile prevederi ofera posibilitatea inlaturarii in mod arbitrar a actualilor procurori de rang inalt. Comisia de la Venetia face apel la autoritatile romane sa nu aplice aceste noi prevederi in cazul procurorilor de rang inalt care se aflau in functie la momentul adoptarii lor

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: