externe

O noua lunetista in Ucraina. Campioana mondiala la biatlon Anna Krivonos s-a alaturat rezistentei: „Va trage in alte tinte”

Campioana mondiala de juniori la biatlon, Anna Krivonos, si-a intrerupt cariera sportiva pentru a se inrola in armata ucraineana si a trage in schimb la alte tinte, anunta federatia de biatlon din Ucraina.

Anna Krivonos are 24 de ani si face parte din echipa nationala de biatlon a Ucrainei.

Anterior, si alti biatlonisti cunoscuti s-au inrolat pentru a-si apara patria: Anastasia Merkushina, Dmitri Pidruchny, Artem Prima.

Rusia incearca sa imparta Ucraina in doua parti, pentru a crea in partea de est o zona extinsa controlata de Moscova, dupa ce aceasta a esuat in incercarea de a cuceri intreaga tara, a sustinut duminica seful serviciului de informatii militare al Ucrainei (GURMO), Kirilo Budanov, relateaza agentiile Reuters si EFE.

”De fapt, este o incercare de a crea Coreea de Nord si Coreea de Sud in Ucraina”, a estimat acesta intr-o declaratie, adaugand ca ucrainenii vor lansa in curand un razboi de gherila in acele zone ale tarii cazute sub control rusesc.

De asemenea, potrivit ultimei evaluari a serviciilor de informatii britanice, Rusia incearca in prezent sa incercuiasca trupele ucrainene pe frontul estic din Donbas. In acest scop deplaseaza spre sud trupe de pe pozitiile din zona orasului nordic Harkov si spre nord din pozitiile din zona orasului sudic Mariupol asediat in continuare, astfel ca o jonctiune a acestor forte ar putea izola trupele ucrainene ce lupta in estul Ucrainei, ale caror efective sunt estimate de Rusia la circa 60.000 de soldati.

Ministerul rus al Apararii a transmis de altfel vineri ca, din punctul sau de vedere, prima faza a operatiunii sale militare in Ucraina este aproape incheiata, iar de acum inainte trupele ruse se vor axa pe ”eliberarea” completa a regiunii estice Donbas ce cuprinde provinciile separatiste proruse Donetk si Lugansk.

Inceputa pe 24 februarie, invazia rusa a facut progrese doar in primele zile, cand a ajuns la portile Kievului, dar inaintarea trupelor ruse a fost oprita sau incetinita ulterior pe toate fronturile de rezistenta puternica a trupelor ucrainene, sustinute cu armament occidental, in special rachete antitanc si sisteme antiaeriene portabile. La o luna de la inceperea invaziei, singurul mare oras ucrainean care se afla sub control rusesc este Herson, in sud.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

La data de 15 mai a.c., in urma administrarii probatoriului in cadrul dosarului penal intocmit…

11 secunde ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

2 ore ago

SUA: O barja a lovit un pod in orasul Galveston din Texas, deteriorand structura si provocand o scurgere de petrol

O barja a lovit, miercuri, un pod din Galveston, statul american Texas, varsand petrol in…

3 ore ago

Vantul impinge incendiul din Canada departe de orasul petrolier Fort McMurray

Vanturile favorabile vor indeparta incendiul puternic de vegetatie de orasul canadian cu nisipuri bituminoase Fort…

3 ore ago

Experiment Airbus: Aeronava jumatate avion, jumatate elicopter

Airbus Helicopters a prezentat, miercuri o aeronava experimentala, jumatate avion si jumatate elicopter, in cautarea…

3 ore ago