O noua napasta pentru Moscova. Slovenia vrea sa trimita Ucrainei temutele rachete S-300: „Dupa ce Ucraina va castiga, armata ei va fi una dintre cele mai puternice, daca nu chiar cea mai puternica armata de pe continentul european”

externe

s 300, rachete cu raza lunga de actiune

Premierul sloven Janez Jansa a declarat miercuri ca sustine trimiterea sistemelor de aparare antiracheta S-300 in Ucraina.

„Da, sustin acest lucru pentru ca este echipamentul de care Ucraina are cea mai mare nevoie”, a declarat el pentru CNN, dar a adaugat: „Nu vreau sa vorbim mult despre ceea ce le oferim”.

Jansa a mai spus ca a vorbit cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a spus ca guvernul sau este pregatit sa propuna ucrainenilor un referendum pentru a schimba constitutia in vederea renuntarii la dorinta Ucrainei de a adera la NATO.

„Cred ca au luat un fel de decizie pragmatica, pentru ca dupa ce vor castiga acest razboi, cred ca va fi NATO care va dori ca ei sa adere”, a spus Jansa. „Cand vor castiga acest razboi, armata ucraineana va fi una dintre cele mai puternice, daca nu chiar cea mai puternica armata de pe continentul european”.

Si presedintele SUA, Joe Biden, a discutat miercuri cu omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski despre capacitati militare „suplimentare” necesare pentru a ajuta armata ucraineana „sa-si apere tara”, a declarat Casa Alba, potrivit AFP.

„Liderii au evocat modul in care SUA lucreaza zi si noapte pentru a raspunde principalelor solicitari facute de Ucraina in materie de ajutor de securitate”, precum si „eforturile persistente intreprinse de SUA si aliatii si partenerii lor pentru a identifica capacitati suplimentare de a ajuta armata ucraineana in apararea tarii sale”, a afirmat executivul american intr-un comunicat dupa o convorbire de 55 de minute intre cei doi presedinti.

Presedintia americana a adaugat ca cei doi lideri au subliniat impactul „hotarator” al armelor furnizate de americani asupra desfasurarii conflictului.

„Intre altele, presedintele Biden l-a informat pe presedintele Zelenski ca SUA intentioneaza sa acorde guvernului ucrainean 500 milioane de dolari ca ajutor bugetar direct”, a precizat Casa Alba.

Seful statului ucrainean a indicat la randul sau pe Twitter ca „si-a prezentat propria analiza asupra situatiei de pe campul de lupta si de la masa negocierilor”, la o zi dupa o noua runda de convorbiri intre Kiev si Moscova.

„Am vorbit despre sprijinul defensiv specific, despre un nou pachet de sanctiuni sporite si despre ajutorul macrofinanciar si umanitar”, a adaugat el.

Rusia, care si-a inceput la sfarsitul lunii februarie invazia in Ucraina, si-a inmultit in ultimele zile semnalele contradictorii asupra planurilor sale militare si a intentiilor sale diplomatice.

Kremlinul a apreciat miercuri ca nu a existat un „progres” in negocierile intre beligeranti la Istanbul, risipind astfel sperantele generate de alte declaratii mult mai pozitive facute marti de responsabili rusi.

Autoritatile ucrainene, la randul lor, au acuzat miercuri Rusia ca a bombardat un centru al Crucii Rosii din Mariupol si orasul Cernigov.

Nici Kievul, nici Washingtonul nu au acordat de altfel prea mult credit recentelor anunturi ale Rusiei, care promitea „sa-si reduca radical activitatea militara in directia Kiev si Cernigov” si ca se va concentra doar asupra zonei Donbas, in estul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: