O noua sedinta de Guvern. Dancila pregateste o ordonanta de urgenta pentru a se asigura ca referendumul urii va fi validat

politica

Guvernul se intruneste in sedinta, luni, la ora 16.00, anuntul fiind facut dupa decizia Curtii Constitutionale, care a stabilit ca legea de revizuire a Constitutiei adoptata saptamana trecuta de Senat, in calitate de for decizional, si care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie respecta dispozitiile constitutionale referitoare la revizuire. De altfel, este asteptata emiterea unei Ordonante de Urgenta care sa permita ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, fiind vehiculate datele de 6 si 7 octombrie.

Anuntul privind convocarea sedintei de Guvern la ora 16.00 a fost facut de catre Executiv.

In sedinta de Guvern de la ora 16.00 este de asteptat adoptarea unei Ordonante de Urgenta care sa permita desfasurarea referendumului timp de doua zile, ci nu timp de o zi, asa cum prevede actuale legislatie.

Ordonanta de Urgenta ar urma sa modifice Legea referendumului, care prevede ca „cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului”.

Dupa adoptarea OUG si publicarea acesteia in Monitorul Oficial ar urma sa fie emise hotararei de guvern pentru stabilirea exacta a zilelor in care va avea loc consultarea populara.

Pentru organizarea referendumului de revizuire a Constitutiei, in sensul redefinirii familiei, sunt vehiculate zilele de 6 si 7 octombrie.

Curtea Constitutionala a stabilit luni ca legea de revizuire a Constitutiei adoptata saptamana trecuta de Senat, in calitate de for decizional, si care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie respecta dispozitiile constitutionale referitoare la revizuire. Decizia CCR va fi comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si va fi publicata in Monitorul Oficial, impreuna cu Legea de revizuire a Constitutiei.

Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat in 11 septembrie, cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „impotriva” si sapte abtineri, proiectul legislativ care isi propune revizuirea articolului 48 din Constitutie, in sensul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent.

Liderii grupurilor ALDE si UDMR au spus ca fiecare dintre senatorii lor vor vota dupa cum le dicteaza constiinta, PNL si PSD au spus ca sustin proiectul, iar USR s-a declarat impotriva modificarilor.

“Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”, se arata in propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

De asemenea, o alta modificare introduce la acelasi articol un nou articol II, cu urmatorul text: „Revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art. 151 alin. (3) din Consitutia Romaniei, republicata”.

In 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunta la finalul sedintei Comitetului Executiv National al PSD ca referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie va avea loc in 7 octombrie.

Camera Deputatilor a adoptat, in mai 2017, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent.

Coalitia pentru Familie a strans trei milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de propunerea de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti”, insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex.

Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului”.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constitutiei s-a desfasurat tot pe parcursul a doua zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenta pentru validarea acestuia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: