life

O noua specie de pescarus a fost semnalata in judetul Braila. Acesta este caracteristic tarilor din jurul Mediteranei si coastei nord-vestice a Africii

O specie noua pentru avifauna din Romania a fost observata pe Lacul Tataru din judetul Braila, unde a fost identificat un pescarus mediteranean, transmite Societatea Ornitologica Romana.

Larus audouinii este un pescarus caracteristic tarilor din jurul Mediteranei si coastei nord-vestice a Africii. Acesta are ciocul rosu, picioarele gri-albastrui si spatele de un gri foarte deschis.

„La finalul a doua zile de teren in timpul carora a participat la amplasarea unor noi cuiburi artificiale pentru soimii dunareni, in drum spre casa colegul nostru Ciprian Fantana a identificat o specie nemaivazuta in Romania pana acum. Larus audouinii este un pescarus caracteristic tarilor din jurul Mediteranei si coastei nord-vestice a Africii. Ca aproape toate celelalte specii de pescarusi (peste 50), este intalnit in zone acvatice, desi prefera tarmurile marine, si este un ihtiofag (se hraneste cu peste), dar si omnivor oportunist (consuma orice materie organica gaseste – insecte, crustacee, plante etc.)”, reiese dintr-un articol postat pe pagina de internet a SOR, citat de Agerpres.

Conform aceleiasi surse, pescarusii sunt printre speciile cel mai dificil de identificat in teren si exista numeroase carti dedicate diferentierii unui pescarus de altul. Dificultatea e data de penajul foarte asemanator la specii diferite, de faptul ca acesta difera in functie de varsta pasarii si de sezon, dar si de variabilitatea foarte mare a penajului in cadrul aceleiasi specii.

„Specia e clasificata drept Vulnerabila conform criteriilor IUCN, deoarece in ultimii 10 ani a scazut cu peste 50% numarul de exemplare. Declinul populational a fost cauzat de numarul foarte mic de pui care au ajuns la maturitate in cea mai mare colonie a acestei specii, principalii vinovati fiind pradatorii terestri si diminuarea resurselor de hrana”, mentioneaza SOR.

Potrivit aceleiasi surse, aparitia unei specii accidentale, adica in afara arealului cunoscut, poate fi un prim semn ca specia este in expansiune, dar „nu e suficienta pentru a trage concluzii” in ce priveste extinderea distributiei.

„Speciile de pasari nou observate la noi in ultimii ani (si nu sunt putine!) nu reflecta neaparat o stare mai buna a habitatelor, ci sunt mai degraba un semn al cresterii numarului de observatori specializati (amatori sau profesionisti), al cresterii accesibilitatii instrumentelor optice necesare pentru observarea (si imortalizarea) pasarilor (binocluri, lunete, aparte foto cu teleobiectiv), al cresterii disponibilitatii de timp si resurse a celor care au aceasta pasiune si/sau profesie si, de ce nu, al eficientizarii comunicarii dintre cei care pot confirma, verifica si impartasi bucuria adusa de inedit”, arata SOR.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. El este nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

O oră ago

„De la gratarele de mici ale romanilor au venit pompierii pe Broadway”. Cum a aratat Ziua Romaniei la New York – Video

Duminica, la New York, a avut loc cel mai mare festival romanesc din Statele Unite…

2 ore ago