O noua tema de scandal intre Ciolacu si Citu: plafonarea preturilor la alimente. Citu se opune vehement: „Romania nu va merge in aceasta directie pentru ca a imbratisat economia de piata”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca un proiect pentru plafonarea preturilor alimentelor de baza va fi avansat dupa o discutie cu hipermarketurile si cu producatorii si va presupune o compensare si nu obligarea producatorilor sa vanda sub pretul de productie. Presedintele PNL, Florin Citu, s-a declarat insa ca plafonarea preturilor va duce imediat la penurie, mentionand ca niciun producator nu va dori sa mai investeasca intr-o industrie in care preturile sunt plafonate

„Nu s-a scumpit producerea energiei, ci pretul energiei, ceea ce e total incorect. Aceasta este cauza. Efectele le-am vazut cu totii atat in inflatie, cat si in scumpirile carburantilor si alimentelor. Cand vorbim de plafonare, automat inseamna ca exista si o compensare. Cand am vorbit de plafonare la alimentele de baza, asta nu inseamna ca obligam producatorii (…) sa vanda sub pretul de productie. Asta inseamna ca statul roman, ca si in aceste doua luni cand am plafonat pretul energiei, intervine si subventioneaza o parte din acest pret.

Am vazut oameni politici care sustin ca s-a intamplat o nenorocire si ii omoram pe producatori. Am zis ca vom veni cu un astfel de proiect dupa ce vom avea discutii atat cu hipermarketurile, cat si cu producatorii. Cu primul-ministru am avut discutia (…), sa se creeze aceste grupe de lucru si apoi ministrul de resort sa vina in coalitie, sa prezinte propunerile si sa decidem politic. Cred ca acesta este un mers constitutional si normal, asa cum ne dorim cu totii”, a afirmat Ciolacu, marti, la Parlament.

El a explicat ca, in cazul plafonarii preturilor la alimente, se va aplica acelasi principiu ca in cazul pretului la energie.

„Vom obliga producatorul sa vanda cu un pret. Intotdeauna trebuie sa gasesti bani sa intervii in cazul unei specule. Cauza ramane in continuare scumpirea energiei si efectele se regasesc in pretul alimentelor, al combustibililor. Cred ca vom veni cat se poate de rapid cu aceste solutii ca sa acoperim (…). Era programata o sedinta de coalitie azi, care s-a amanat pentru ca nu s-a gasit o solutie”, a spus Ciolacu, citat de Agerpres.

Presedintele PNL, Florin Citu, a declarat marti ca plafonarea preturilor va duce imediat la penurie, mentionand ca niciun producator nu va dori sa mai investeasca intr-o industrie in care preturile sunt plafonate, iar Romania nu merge in aceasta directie.

„A mai fost discutia aceasta cu plafonarea si in 2020, in plina criza. Atunci, iarasi se vorbea despre cresterea preturilor. Asta vara, toata lumea plangea de mila producatorilor romani care isi aruncau produsele pentru ca aveau preturi foarte mici. Acum venim si spunem ca preturile sunt foarte mari. Pretul, cel mai bine, este determinat de cerere si oferta. Se intalnesc consumatorii cu producatorii si acolo se determina pretul, nu din interventia statului. Orice ingerinta in piata vine cu costuri foarte mari. Eu am inteles piata energiei, acolo se face un compromis, pentru ca nu era o piata care functiona chiar bine. Dar produsele alimentare, eu cred ca functioneaza foarte bine”, a afirmat Citu, intrebat in legatura cu posibilitatea plafonarii pretului la alimente.

El a adaugat, intrebat de cresterea preturilor la carburanti, ca „plafonarea inseamna imediat penurie”.

„In spatiul public se discuta foarte multe, dar, repet, trebuie sa ne gandim ca plafonarea inseamna imediat penurie. Nimeni, niciun producator nu va dori sa mai investeasca intr-o industrie in care preturile sunt plafonate. Nu trebuie sa mai aruncam aceste subiecte in spatiul public, fara sa ne gandim la consecinte. (…) Ideea este ca plafonarea duce la penurie, am vazut ca sunt tari care au incercat acest lucru, au tinut o luna de zile si apoi le-au dat la o parte, pentru ca nu este niciodata o masura. Piata energiei, preturile la gaze si la energie electrica – este o alta piata. Si acolo trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca exista companii care vor sa investeasca in Romania, in acest domeniu. Daca noi spunem ca vom plafona preturile, vom interveni in piata, nimeni nu vrea sa isi puna banii intr-un sector care este controlat de Guvern”, a explicat Citu.

Liderul PNL a sustinut ca Romania nu merge in aceasta directie a plafonarii preturilor.

„Daca noi credem ca exista vreo minte luminata, care sta undeva, cu un pix si un creion, si spune ca pretul asta este cel mai bun si asta e cel mai bun si ca asa se regleaza piata, gresim amarnic. Daca, cumva, crede cineva ca poate sa determine pretul pentru fiecare piata, pentru ca ei stiu mai bine deciziile de investitii, de consum, de economisire, ne inselam amarnic. S-a incercat acest lucru si in Rusia si in Romania si s-a vazut ca experimentul nu a functionat. Nu o sa mergem in aceeasi directie. Romania nu va merge in acea directie. Romania a avansat in ultimii ani, tocmai, pentru ca a imbratisat economia de piata si vom merge in aceasta directie”, a adaugat Citu.

Intrebat in legatura cu masuri pentru pretul combustibilului, Citu a spus: „Pretul la combustibil a mai crescut si anul trecut si, apoi, a scazut. Asta fac preturile in economie. Cresc, scad, asta fac preturile. Pana la urma, intr-o economie, dinamica pretului este normala. Companiile apar, asta inseamna”.

El a spus, legat de preturile din energie, ca Executivul trebuie sa vina cu solutii, iar decizia va fi luata in coalitia de guvernare, mentionand ca va fi miercuri o intalnire la Guvern.

„Sa vedem variantele cu care vine Guvernul. Trebuie sa fie variante, care sa ne permita, ca piata sa se dezvolte. Eu, din punctul nostru de vedere, cea mai buna varianta este sa avem un acord transpartinic de investitii in sectorul energetic, iar rezultatul sa fie, in 2027, Romania sa aiba securitate energetica. Asta este ceea ce propunem noi. Restul, sunt solutii pe termen scurt, care nu rezolva nimic. Ca plafonam doua luni de zile preturile nu inseamna ca peste trei luni de zile nu o sa creasca”, a mai mentionat Florin Citu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: