O noua varianta COVID, numita JN.1, se raspandeste rapid in Statele Unite, dar nu pare sa provoace simptome grave

externe

covid, varianta noua, JN.1, Statele Unite

In acest moment, privirile intregii comunitati medicale sunt atintite asupra noii variante COVID JN.1, o noua tulpina puternic mutanta care a cuprins Statele Unite in ultimele saptamani.

JN.1 este acum varianta cu cea mai rapida crestere din tara, potrivit Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) din SUA. In prezent, aceasta reprezinta mai mult de o cincime din toate infectiile din SUA.

Oamenii de stiinta monitorizeaza indeaproape JN.1, care a starnit unele ingrijorari din cauza ratei sale rapide de crestere si a numarului mare de mutatii. Cu toate acestea, noua varianta este strans legata de o tulpina pe care ei au mai vazut-o. Este o ramificatie directa a BA.2.86, cunoscuta sub numele de „Pirola”, care se raspandeste in SUA din vara.

JN.1 are o mutatie in plus fata de tulpina mama BA.2.86, care are mai mult de 30 de mutatii care o diferentiaza de varianta omicron XBB.1.5. XBB.1.5 a fost tulpina dominanta in cea mai mare parte a anului 2023 si este varianta vizata in vaccinul actualizat COVID-19, scrie site-ul Today.

Toate variantele COVID-19 cele mai raspandite in SUA in acest moment sunt descendentii lui omicron, care a inceput sa circule la sfarsitul anului 2021.

In ultimele saptamani, JN.1 a devansat multe alte variante, inclusiv tulpina sa parentala BA.2.86, precum si EG.5 sau Eris, si XBB.1.16 alias Arcturus.

Cresterea JN.1 vine in contextul in care spitalizarile COVID cresc rapid, gripa continua sa se raspandeasca, iar activitatea RSV este inca ridicata in multe locuri, potrivit unei actualizari din 14 decembrie a CDC. Agentia a avertizat ca, la sfarsitul lunii, camerele de urgenta si spitalele ar putea deveni tensionate, la fel ca anul trecut, in special in sudul tarii.

JN.1 a fost detectat pentru prima data in septembrie 2023 si a fost depistat in cel putin 12 tari pana in prezent, inclusiv in SUA, potrivit CDC. La fel ca si celelalte variante mai noi, JN.1 face parte din familia omicron.

JN.1 descinde din BA.2.86, care este un sublinie al variantei omicron BA.2, a raportat anterior TODAY.com – acesta este lucrul care diferentiaza JN.1 si BA.2.86 de celelalte variante predominante, precum HV.1 si EG.5, care descind din Omicron XBB.

„Cand a aparut parintele sau BA.2.86, toata lumea a fost ingrijorata pentru ca avea o multime de mutatii si parea ca va eluda o mare parte din imunitatea vaccinurilor si a populatiei infectate”, a declarat Andrew Pekosz, PhD, vicepresedinte al Departamentului de Microbiologie Moleculara si Imunologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „Dar (BA.2.86) s-a cam stins”, adauga Pekosz.

Datele de laborator sugereaza ca Pirola este mai putin contagioasa si mai putin imuno-evaziva decat se temeau oamenii de stiinta.

Cu toate acestea, JN.1, a preluat o mutatie suplimentara in proteina sa spike. Proteinele Spike ajuta virusul sa se agate de celulele umane si joaca un rol crucial pentru a ajuta SARS-CoV-2 sa infecteze oamenii, potrivit CDC. Aceasta mutatie poate afecta proprietatile de evadare imunitara ale JN.1.

„Acum circula si creste cu o viteza foarte mare in comparatie cu alte variante, precum si cu parintele din care este derivat (BA.2.86)”, spune Pekosz.

La inceputul lunii noiembrie, JN.1 reprezenta mai putin de 1% din cazurile de COVID-19, iar acum, la doar cateva saptamani mai tarziu, reprezinta peste 20% din cazuri, a declarat Dr. Michael Phillips, epidemiolog sef la NYU Langone Health.

 

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: