O prajitorie de cafea din Finlanda a lansat un amestec generat de inteligenta artificiala. Rezultatele au fost surprinzatoare

life

O prajitorie artizanala cu sediul in capitala Finlandei a introdus un amestec de cafea care a fost dezvoltat de inteligenta artificiala intr-un studiu in care se spera ca tehnologia poate usura volumul de munca intr-un sector care se mandreste in mod traditional cu munca manuala, potrivit AP.

Amestecul „AI-conic” al prajitoriei Kaffa din Helsinki a fost lansat in aceasta saptamana in Finlanda, o natiune nordica de 5,6 milioane de oameni care consuma cea mai mare cantitate de cafea din lume, cu 12 kilograme pe cap de locuitor anual.
Amestecul ales cu ajutorul inteligentei artificiale din patru tipuri de boabe in care domina Fazenda Pinhal din Brazilia este rezultatul final al unui proiect comun al Kaffa, a treia cea mai mare prajitorie de cafea din Finlanda, si al companiei de consultanta locala AI Elev.

„Procurand modele asemanatoare cu ChatGPT si Copilot, IA a fost insarcinata sa creeze un amestec care sa se potriveasca in mod ideal cu gusturile pasionatilor de cafea, depasind limitele combinatiilor conventionale de arome”, a spus Elev.

Directorul general si fondatorul Kaffa Roastery, Svante Hampf, a declarat sambata ca cei doi parteneri au vrut sa incerce modul in care AI si diferitele sale instrumente ar putea fi de ajutor in prajirea cafelei, o profesie artizanala traditionala foarte apreciata in Finlanda.

„Practic, am oferit AI descrieri ale tuturor tipurilor noastre de cafea si aromelor lor si am instruit-o sa creeze un nou amestec interesant”, a spus Hampf, in timp ce prezenta „AI-conic” la Festivalul de cafea de la Helsinki, care reuneste anual prajitorii si pasionatii de cafea.

Pe langa faptul ca a facut amestecul e boabe din Brazilia, Columbia, Etiopia si Guatemala, AI a creat eticheta pachetului de cafea si o descriere detaliata a gustului care spune ca „AI-conic” este „un amestec bine echilibrat de dulceata si fructe coapte”.

Hampf a recunoscut ca a fost surprins ca a ales sa faca amestecul din patru tipuri diferite de boabe de cafea, mai degraba decat cele doua sau trei obisnuite, care permit distinctia gustului intre arome de diferite origini.

Dupa primul test de prajire si testare oarba, expertii in cafea de la Kaffa au fost de acord, totusi, ca amestecul asistat de tehnologie a fost perfect si nu a fost nevoie de ajustari umane.

Kaffa Roastery spera ca procesul sa deschida un dialog intre profesionistii din cafea despre lucrurile care vor urma in viitor in Finlanda, o natiune care are atat o cultura puternica a cafelei, cat si o pasiune pentru tehnologie, cu o scena de startup infloritoare.

„Aceasta (proba) a fost primul pas in a vedea cum AI ne-ar putea ajuta in viitor”, a spus Hampf, adaugand ca proiectul a reunit fara probleme „abilitatile artizanale ale unei prajitorie” si datele furnizate de AI. „Cred ca AI are multe de oferit pe termen lung. Suntem impresionati in special de descrierile gustului pe care le-a creat”, a adugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: