news

O refugiata ucraineanca atee s-a convertit la ortodoxie la Manastirea Varatec: „A fost primita cu multa dragoste de stareta Iosefina si de maicute, care le-au oferit tot ce aveau nevoie pentru confortul lor sufletesc si trupesc”

O ucraineanca atee in varsta de 42 de ani, refugiata la Manastirea Varatec din estul Romaniei, s-a convertit la ortodoxie si a fost botezata in Sambata Mare.

Iosefina Giosanu, stareta Manastirii Varatec, a povestit pentru Doxologia despre evenimentul care a avut loc cu o zi inainte de Paste in Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Humulestii Noi, judetul Neamt.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am incheiat Postul Mare randuit de Biserica noastra, in care fiecare dintre noi a fost pe campul de lupta cu sine pentru a se desavarsi in Hristos, dupa puterea fiecaruia. Unii au plans mai mult, altii au postit mai mult, unii s-au rugat cu mai multa fervoare, altii s-au ostenit mai mult, iar cei mai neputinciosi s-au luptat cum au putut pentru a gasi mangaiere si bucurie in Hristos. Printre acesti cautatori de adevar s-a aflat si o femeie, a carei calatorie s-a dovedit a fi o minunata descoperire si implinire”, a spus stareta Iosefina, citata de Orthotox Times.

„Este vorba despre o ucraineanca dintr-un grup de refugiati care se afla la Manastirea Varatec de la inceputul razboiului din tara vecina, un suflet care a avut astazi, in Sambata Mare, implinirea unei dorinte arzatoare de a deveni crestina, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan al Moldovei si Bucovinei.”

„Razboiul, cu ororile si interesele sale, nu a impiedicat-o pe Inna Zacharova sa devina o fiica a Bisericii Ortodoxe”, a adaugat stareta Iosefina Giosanu.

„Din pacate, acest vis nu s-a putut realiza mai devreme. Avand 42 de ani si provenind dintr-o familie de atei, Inna a avut parte de multe incercari in viata si incidente. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a pastrat cautarea ca pe o necesitate absoluta de viata si, cum a putut, impreuna cu un copil crestin de 12 ani, pe nume Maxim, a pornit pe un drum necunoscut”, a continuat stareta.

„A pornit, ca si ceilalti compatrioti ai ei, din tara ei natala, din Romania, spre un loc ferit de bombe, cosmaruri si moarte. Pe acest drum, mergand cu disperare, o astepta o lumina la capatul lui. Lumina Duhului Sfant care astazi a cazut peste ea, devenind Maria.”

Inna Zaharova s-a nascut la 19 noiembrie 1979 la Cernauti. A ramas orfana dupa ce tatal ei, Nikolai, a murit cand ea avea 15 ani. Mama ei, Ludmila, a murit cand ea avea 28 de ani.

S-a casatorit, dar sotul ei a murit in urma cu doi ani din cauza unui atac de cord, lasand-o pe Inna sa creasca singurul lor copil, Maxim, acum in varsta de 13 ani.

Desi parintii ei nu au botezat-o, a vrut ca fiul ei sa fie botezat de cea mai buna prietena a ei din copilarie, Anna Pownal, de asemenea crestina ortodoxa, acum stabilita si casatorita in Olanda. De asemenea, Anna a aranjat ca Inna si fiul ei, Maxim, sa vina in Romania, fugind de oroarea razboiului din Ucraina.

La Manastirea Varatec, a fost primita cu multa dragoste de stareta Iosefina si de maicute, care le-au oferit tot ce aveau nevoie pentru confortul lor sufletesc si trupesc. Rugaciunile din timpul Postului Mare si linistea duhovniceasca a manastirii au condus-o pe Inna la dorinta de a se boteza. Astfel, a fost catehizata de o alta „colega de refugiu”, Ekaterina Romanova, absolventa a Seminarului Teologic si pictorita de icoane.

Nasii ei au fost parintele Vasile si presbiterii Georgeta si Ekaterina Romanova. Sfantul Botez a fost oficiat la Parohia Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Humulestii Noi de catre secretarul Decanatului Targu Neamt, parintele Ovidiu Dediu, si preotul paroh Vasile Porumbescu, care a citit rugaciunile in slavona veche.

Foto: basilica.ro

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

12 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

12 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

12 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

12 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

12 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

12 ore ago