O revista de povestiri SF, coplesita de manuscrise scrise de ChatGPT

life

Una dintre cele mai prestigioase reviste de povestiri stiintifico-fantastice nu mai primeste, pentru o vreme, manuscrise, dupa ce echipa editoriala a fost coplesita de texte generate de inteligenta artificiala (IA), potrivit The Guardian.

Clarkesworld, care a publicat scriitori precum Jeff VanderMeer, Yoon Ha Lee si Catherynne Valente, este unul dintre putinii editori care accepta si platesc povestiri de la scriitori noi.

Dar acest lucru a adus-o in atentia influencerilor care promoveaza „scheme de imbogatire rapida” folosind IA, potrivit editorului fondator Neil Clarke.

Intr-o luna, revista ar primi in mod normal aproximativ 10 propuneri despre care se considera ca au plagiat alti autori, a scris el intr-o postare pe blog. Dar, de cand a fost lansat ChatGPT, rata de respingeri a crescut vertiginos.

In ianuarie, scrie Clarke, revista a respins 100 de materiale, interzicand „autorilor” lor sa trimita din nou. In februarie, pana acum, a respins peste 500.

„Am contactat mai multi editori si situatia pe care o intampin nu este deloc unica”, a scris el. „Se pare ca loveste mai degraba pietele de profil `intotdeauna deschise` decat cele cu ferestre limitate de depunerea manuscriselor sau care platesc mai putin”.

„Este clar ca afacerile ca de obicei nu vor fi sustenabile si imi fac griji ca aceasta cale va duce la un numar crescut de bariere pentru autorii noi si internationali. Avem nevoie de acesti oameni. Aceasta problema nu va disparea de la sine si nu am o solutie.”

Pana la identificarea unei solutii, revista nu va muvele de autor.

„Vom relua aceasta activitate, dar nu am stabilit o data”, a spus Clarke pe retelele de socializare.

„Detectoarele nu sunt de incredere. Sa punem o taxa pentru fiecare manuscris, ar scrifica prea multi autori [legitimi]. Manuscrisele tiparite nu sunt viabile pentru noi. Cei care cauzeaza problema sunt din afara comunitatii [science fiction si fantasy]. In mare parte, motivati de expertii care pretind ca poti face usor bani cu ajutorul ChatGPT.”

Tehnologia IA generativa provoaca, de asemenea, probleme si in alte domenii.

Generarea de imagini, cu instrumente precum Midjourney, Dall-E si Stable Diffusion (modele care genereaza imagini dupa un text dat), a avut aceeasi problema.

In septembrie 2022, la targul de arta din Colorado premiul I la categoria „artisti digitali emergenti” a fost acordat unei imagini create de Midjourney, desi premiul in bani a fost primit de Jason Allen, care tastase solicitarea in instrumentul IA si a inregistrat rezultatul ca fiind opera sa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: