A esuat prima tentativa de aselenizare a SUA din ultimii 50 de ani. Ce defectiuni au aparut la „Vulcan”

externe

racheta vulcan, centaur

Prima nava americana care incearca sa ajunga pe Luna, in mai bine de jumatate de secol, se confrunta cu defectiuni la doar cateva ore dupa ce a decolat, relateaza Deutsche Welle.

Racheta „Vulcan”, construita de Boeing si „United Launch Alliance” (ULA) a Lockheed Martin, a decolat de la statia spatiala Cape Canaveral din Florida la ora 2:18 (7:18 GMT), luni dimineata devreme.

La bordul rachetei se afla modulul de aselenizare al Astrobotic Technology, „Peregrine”.

Firma privata de robotica spatiala cu sediul in Pittsburgh si-a propus sa fie prima companie privata care sa trimita o nava pe Luna.

Cu toate acestea, rapoartele privind o „pierdere critica” de combustibil au sugerat ca misiunea era sortita esecului.

Care a fost problema tehnica a misiunii?

La cateva ore dupa decolare, Astrobotic a inceput sa raporteze probleme tehnice. Mai intai a spus ca nu a reusit sa orienteze panoul solar montat in partea superioara a modulului de aterizare spre Soare pentru a mentine bateria de la bord incarcata. A spus ca acest lucru s-a datorat unei defectiuni la un sistem de propulsie.

Inginerii au declarat ca au „improvizat” o modalitate de a inclina Peregrine in directia corecta, reusind sa ii mentina energia.

Cu toate acestea, compania a anuntat apoi ca aceeasi defectiune a sistemului de propulsie parea sa fie cauza unei „pierderi critice de putere”.

„In prezent, evaluam ce profiluri alternative de misiune ar putea fi fezabile in acest moment”, a precizat Astrobotic.

Declaratia a fost interpretata ca o recunoastere a faptului ca Peregrine nu va realiza o aselenizare controlata, asa cum era planificat.

Imaginile de la o camera montata pe racheta au aratat daune extinse la un strat exterior al navei spatiale

O problema a sistemului de propulsie „ameninta capacitatea navei spatiale de a aseleniza in conditii de soft land”, a precizat compania. Modulul de aselenizare este echipat cu motoare si propulsoare pentru manevre, nu doar in timpul croazierei spre Luna, ci si pentru coborarea pe Luna.

Astrobotic a declarat luni seara ca nava mai are combustibil pentru aproximativ 40 de ore inainte de a intra intr-o „cadere incontrolabila”.

„Fiecare misiune este o oportunitate de a invata. Suntem mandri sa lucram cu partenerii nostri pentru a avansa in explorarea Lunii”, a declarat agentia spatiala nationala americana NASA, pe retelele de socializare.

Zborul era programat sa aselenizeze pe 23 februarie. Misiunea modulului lunar Peregrine avea ca scop colectarea de date despre suprafata lunara inaintea unor viitoare misiuni umane.

Peregrine ar fi marcat prima aselenizare a SUA de la ultima vizita a misiunii Apollo din 1972.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: