O televiziune rusa din Letonia crede ca in spatele piratarii telefonului Galinei Timcenko s-a aflat un stat european / In discutie, puternicul spyware israelian de tip militar Pegasus

externe

ComScore-top-ten-smartphone-apps

Un post de stiri independent rusesc al carui co-fondator a fost victima unui atac cibernetic in Germania la inceputul acestui an, prin intermediul unui spyware de tip militar, a declarat ca, cel mai probabil, in spatele atacului se afla un stat european, ceea ce ridica intrebari spinoase cu privire la posibila utilizare de catre un stat membru al UE a unei arme cibernetice aflate pe lista neagra impotriva unui jurnalist.

Galina Timcenko si Ivan Kolpakov, fondatorul si actualul redactor-sef al Meduza, un canal de stiri rusesc independent cu sediul in Letonia, scos in afara legii de Kremlin, au declarat ca noi dovezi circumstantiale indica un stat UE ca fiind autorul probabil al pirateriei telefonului mobil al lui Timcenko la Berlin la inceputul acestui an, in februarie, cu putin timp inainte ca aceasta sa participe la o reuniune a jurnalistilor rusi exilati, transmite The Guardian.

Vestea l-a determinat pe un membru al Parlamentului European sa spuna ca se pare ca guvernele folosesc din ce in ce mai mult metode de supraveghere comparabile cu cele utilizate candva de politia secreta est-germana, Stasi, fara o supraveghere adecvata.

Timcenko a fost avertizata pentru prima data despre hacking de cptre Apple. The Guardian a aflat de atunci ca cel putin alti patru jurnalisti rusi – dintre care trei au telefoane mobile pe retelele din Letonia – au primit acelasi avertisment.

O investigatie efectuata de Citizen Lab de la Universitatea din Toronto si Access Now a confirmat ulterior, cu un grad ridicat de certitudine, ca telefonul lui Timcenko – care utilizeaza un cod de tara leton – a fost piratat de un utilizator guvernamental al Pegasus, un software de spionaj sofisticat fabricat de NSO Group din Israel. Atunci cand este implementat cu succes, Pegasus poate sparge orice telefon si chiar poate transforma un telefon mobil intr-un dispozitiv de ascultare de la distanta.

Initial, Timcenko a declarat ca a crezut ca atacul impotriva sa a provenit din Rusia, aratand modalitatile prin care Kremlinul a urmarit-o si a hartuit-o pe ea si pe colegii de la Meduza incepand din 2014, inclusiv folosind atacuri cibernetice sofisticate.

Insa cercetatorii de la Citizen Lab si Access Now au declarat ca nu cred ca Rusia este un client al NSO. Cercetatorii independenti au confirmat, de asemenea, ca agentiile din Letonia, Estonia si Germania sunt clienti ai NSO Group si au acces la programele de spionaj.

Timcenko – care traieste in Letonia de aproape un deceniu – a declarat ca acum crede ca un stat UE ar fi putut sa o vizeze in speranta de a capta informatii din schimburile pe care le-a avut cu alti jurnalisti rusi care au parasit mai recent Rusia. In orice caz, ea a calificat actiunea drept o „placere costisitoare” pentru statul care a vizat-o.

Timcenko si Kolpakov amintesc de tensiunile care au aparut la sfarsitul anului trecut, cand Meduza a fost prima publicatie cu sediul in Letonia care a aparat in mod public un alt grup media rusesc independent, postul de televiziune de orientare liberala TV Rain, care a fost expulzat din tara baltica dupa ce un organism de stat de reglementare in domeniul audiovizualului l-a acuzat ca reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale letone.

Postul de televiziune a fost criticat pentru ca a afisat o harta a Rusiei care includea Crimeea ocupata si pentru decizia unui prezentator de a se referi la trupele rusesti ca fiind „armata noastra”. De asemenea, TV Rain nu a oferit telespectatorilor subtitrari in letona, asa cum era necesar. Postul de televiziune a fost nevoit sa isi mute operatiunile in Olanda si a alimentat ceea ce informatiile de presa de la acea vreme au numit o ruptura tot mai mare intre majoritatea letona si minoritatea vorbitoare de limba rusa din Letonia.

Jurnalistii de la Meduza au declarat ca au publicat o scrisoare deschisa de sustinere a libertatii presei, care critica decizia letona si care a fost semnata de 300 de sustinatori. Aceasta a calificat demersul autoritatii de reglementare ca fiind „nedrept, gresit si disproportionat”.

Scrisoarea lauda, de asemenea, postul rusesc din exil ca fiind unul dintre „putinele institutii media cu adevarat independente” care a pastrat o audienta mare in interiorul Rusiei. Reteaua, a spus Meduza, era in mod evident anti-Kremlin si se opunea invaziei din Ucraina.

„Am publicat aceasta scrisoare si, pentru prima data, jurnalistii letoni ne-au sustinut si ei”, a declarat Timcenko. De asemenea, aceasta actiune a provocat unele critici la adresa Meduza.

Jurnalistii considera ca aceasta critica ar fi putut determina autoritatile letone sau alte persoane sa se concentreze asupra Meduza ca tinta de supraveghere.

„Acum este probabil ca atacul sa fi fost operat de un serviciu de securitate european. Nu stim daca a fost Letonia sau o alta tara, dar avem mai multa [prezenta] in Letonia”, a declarat Kolpakov.

Nici Letonia si nici Germania – unde a avut loc hackingul – nu s-au oferit sa investigheze bresa, care a fost larg mediatizata.

Administratia Biden a pus pe lista neagra NSO si alte companii de spyware, numindu-le o amenintare la adresa securitatii nationale a SUA. Ca raspuns la intrebarile adresate de The Guardian cu privire la piratarea lui Timcenko, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a declarat ca acesta condamna hartuirea sau supravegherea extrajudiciara a jurnalistilor si ca este solidar cu jurnalistii rusi independenti „care lucreaza pentru a face lumina asupra razboiului brutal al Kremlinului impotriva Ucrainei”.

In general, Letonia si-a cultivat o reputatie solida in ceea ce priveste protectia libertatii presei. Un raport din 2022 al Departamentului de Stat privind drepturile omului nu a gasit „niciun raport credibil” potrivit caruia guvernul ar fi monitorizat comunicatiile online private fara a avea baza legala corespunzatoare.

Ambasada Letoniei la Washington a afirmat intr-o declaratie ca activitatea lui Meduza, care ofera „informatii obiective publicului rus din intreaga lume”, a fost „apreciata pe scara larga in Letonia”.

„Ministerul [de Externe] nu are cunostinta de nicio masura de supraveghere electronica luata impotriva doamnei Timcenko”, a precizat ambasada.

Aceasta a adaugat: „Letonia a oferit un refugiu sigur pentru mass-media rusesti independente si pentru personalul acestora. Mai mult de 20 de institutii media diferite din Rusia opereaza in prezent din Letonia”.

Un purtator de cuvant al politiei federale germane (BKA), care a devenit client al NSO in 2019, a declarat ca nu va furniza informatii despre capacitatile sau instrumentele utilizate in cadrul activitatii sale.

Aceasta evolutie a urmat unei anchete de luni de zile a unei comisii speciale a Parlamentului European privind abuzurile de spionaj ale guvernelor europene, inclusiv in Ungaria, Spania, Grecia si Polonia.

Sophie in’t Veld, membra olandeza a Parlamentului European care a condus ancheta, si-a exprimat consternarea fata de evolutiile recente si fata de aparenta utilizare a unor „tactici totalitare” in statele UE, care, potrivit acesteia, continua sa utilizeze Pegasus si alte instrumente de spionaj fara nicio interventie sau supraveghere din partea guvernelor nationale sau a Comisiei Europene.

„Oamenii au spus adesea ca toata aceasta poveste cu spyware se compara cu versiunea europeana a Watergate. Nu este asa. Seamana mai degraba cu „Vietile celorlalti””, a spus ea, referindu-se la filmul german premiat cu Oscar care descrie supravegherea omniprezenta a artistilor si scriitorilor din Germania de Est in anii 1980.

„Nu spun ca Europa coboara deja in totalitarism, dar acestea sunt metode totalitare”, a spus ea. „Daca este adevarat ca guvernul leton sau alte state europene au facut acest lucru, atunci nu exista nicio modalitate de a afla. Nu exista niciun remediu si nicio supraveghere.”

Ea a adaugat: „Guvernele [UE] o folosesc in scopuri politice, la fel cum fac si cele nedemocratice. In unele cazuri foarte exceptionale, utilizarea programelor de spionaj ar putea fi legitima… ideea este ca nu avem nicio modalitate de a sti daca utilizarea este proportionala si legitima.”

O persoana familiarizata cu aceasta problema a declarat ca NSO a deschis o ancheta in acest sens. Compania a declarat in trecut ca vinde instrumentele sale puternice de hacking doar agentiilor guvernamentale in scopul investigarii infractiunilor grave.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: