O veste de exceptie: NASA a reusit restabilirea contactului cu sonda spatiala Voyager 1, aflata acum la peste 15 miliarde de kilometri de Pamant

externe

Voyager 1, contact, restabilit

„Contactul a fost restabilit” – acesta a fost mesajul pe care oficialii NASA l-au impartasit dupa ce agentia a restabilit contactul complet cu sonda spatiala Voyager 1, cel mai indepartat obiect creat de om din univers, au anuntat oamenii de stiinta.

Pentru prima data din noiembrie, sonda spatiala returneaza acum date utilizabile despre starea sistemelor sale tehnice de la bord, a precizat NASA intr-un comunicat de presa.

Sonda de pionierat, in varsta de 46 de ani, aflata acum la aproximativ 15,1 miliarde de kilometri de Pamant, a sfidat continuu asteptarile privind durata sa de viata, pe masura ce se aventureaza mai departe pe teritoriul necunoscut al cosmosului.

Nu a fost la fel de usor ca si cum ai apasa Control-Alt-Delete, dar expertii de top de la NASA si CalTech au reusit sa repare computerul vechi de la bordul sondei care a cauzat intreruperea comunicatiilor – cel putin pentru moment.

O problema la computerul de la bordul Voyager 1, pe 14 noiembrie 2023, a corupt fluxul de date stiintifice si tehnice pe care sonda le trimitea pe Pamant, facandu-le ilizibile.

Desi semnalul radio de la sonda spatiala nu si-a incetat niciodata conexiunea cu operatorii de control de la sol de pe Pamant in timpul problemei informatice, acest semnal nu a mai transportat date utilizabile din noiembrie, a precizat NASA. Dupa ce s-au facut eforturi serioase pentru a repara computerul de la bord, situatia s-a schimbat pe 20 aprilie, cand NASA a primit in sfarsit date utilizabile.

Sonda si geamanul sau, Voyager 2, sunt singurele nave spatiale care au zburat vreodata in spatiul interstelar (spatiul dintre stele). Voyager 2 continua sa functioneze normal, informeaza NASA. Lansate in urma cu peste 46 de ani, cele doua nave spatiale gemene Voyager 2 se remarca pe doua fronturi: au operat cel mai mult timp si au calatorit cel mai departe dintre toate navele spatiale.

Inainte de a incepe explorarea lor interstelara, ambele sonde au zburat pe langa Saturn si Jupiter, iar Voyager 2 a zburat pe langa Uranus si Neptun.

Sondele au fost proiectate sa dureze cinci ani, dar au devenit cele mai longevive nave spatiale din istorie. Ambele au la bord discuri de cupru placate cu aur care contin sunete si imagini de pe Pamant, continuturi care au fost alese de o echipa condusa de celebrul astronom Carl Sagan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: