Oameni de stiinta rusi din domeniul rachetelor hipersonice, arestati pentru tradare

externe

Rachetele hipersonice ale Rusiei au primit o dubla lovitura in aceasta saptamana, din cauza rachetelor Patriots lansate de Ucraina si a cercetatorilor „patrioti” arestati in tararelateaza NBC News.

Programul de dezvoltare a rachetei hipersonice Kinjal se confrunta cu consecinte interne tot mai mari din cauza acuzatiilor de tradare impotriva a trei oameni de stiinta care au lucrat la aceasta tehnologie, in timp ce Kievul sustine ca sistemele sale de aparare antiaeriana furnizate de SUA au reusit sa doboare multe dintre rachetele hipersonice.

Kremlinul a declarat miercuri ca oamenii de stiinta se confrunta cu „acuzatii foarte grave”.

Intr-o scrisoare deschisa publicata luni, in care au criticat arestarile, colegii celor trei academicieni in domeniul tehnologiei hipersonice au avertizat ca cercetarea Rusiei pe aceasta tema se confrunta cu un „colaps iminent”.

Cei trei oameni de stiinta – Anatoli Maslov, Alexander Shipliuk si Valeri Zvegintsev – erau angajati ai Institutului Khristianovici de Mecanica Teoretica si Aplicata din orasul siberian Novosibirsk. Cu totii au fost retinuti sub suspiciunea de inalta tradare, potrivit scrisorii publicate pe site-ul institutului.

Scrisoarea vorbeste despre nevinovatia barbatilor si lauda realizarile lor academice, adaugand ca toti trei au ales sa ramana in Rusia in locul unor locuri de munca foarte bine platite si prestigioase in strainatate.

„Ii cunoastem pe fiecare dintre ei ca fiind un patriot si o persoana decenta care nu este capabila sa faca ceea ce autoritatile de ancheta ii suspecteaza”, se arata in scrisoare.

Este rar si riscant in Rusia moderna sa vorbesti in apararea persoanelor acuzate de tradare, mai ales dupa ce luna trecuta a fost adoptat un proiect de lege care mareste pedeapsa maxima pentru aceasta infractiune la inchisoare pe viata.

Agentia de presa de stat rusa Tass a relatat despre arestarile lui Maslov si Shipliuk vara trecuta, iar despre Zvegintsev a scris ca a fost retinut in urma cu aproximativ trei saptamani si se afla in arest la domiciliu.

Shipliuk era responsabil de laboratorul de tehnologii hipersonice din cadrul institutului, care are „instalatii aerodinamice hipersonice unice concepute pentru a studia problemele fundamentale si aplicate ale zborului hipersonic”, potrivit biografiei sale de pe site. Maslov este un expert de renume in domeniul aerogazodinamicii, se precizeaza in document.

Institutul a publicat o scrisoare deschisa de sustinere a lui Maslov dupa arestarea sa in iunie anul trecut pentru ceea ce a fost numit „inalta tradare”, afirmand ca colegii cercetatori au fost „socati” de arestare. De asemenea, Institutul a organizat o strangere de fonduri in numele familiilor lui Maslov si Shipliuk pentru a le acoperi cheltuielile legale.

Tass a relatat la inceputul acestei saptamani ca materialele in cazul lui Maslov sunt clasificate si au fost predate unui judecator de la un tribunal din Sankt Petersburg. Agentia de presa a precizat ca dosarul lui Maslov a fost investigat de FSB, serviciul secret al Rusiei.

Desi detaliile cazurilor lor nu au fost facute publice, in scrisoarea deschisa a colegilor lor se spune ca cei trei barbati ar fi putut fi arestati pentru ca si-au facut pur si simplu treaba, inclusiv pentru ca au facut prezentari la conferinte mondiale si au participat la proiecte stiintifice internationale. Lucrarile lor au fost verificate in mod repetat de catre comisia de experti a institutului pentru a se asigura ca nu contin „informatii restrictionate”, se arata in scrisoare.

„In aceasta situatie, nu ne temem doar pentru soarta colegilor nostri. Pur si simplu nu intelegem cum sa continuam sa ne facem treaba”, se arata in scrisoare, exprimand ingrijorarea cu privire la „un declin rapid al nivelului de cercetare” daca angajatilor le este prea frica sa isi faca treaba.

Astfel de cazuri ii descurajeaza pe tinerii oameni de stiinta rusi sa ramana in domeniu, se arata in scrisoare, si ar putea aduce stiinta rusa intr-o prapastie, situatie cu care s-a confruntat ultima data dupa prabusirea Uniunii Sovietice, care a dus la un masiv exod de creiere din tara. „Stiinta interna ar putea sa suporte o a doua astfel de lovitura”, se mai spune in scrisoare.

Scrisoarea a mentionat si cazul controversat al unui alt om de stiinta rus, Dmitri Kolker, care a fost arestat anul trecut sub suspiciunea de tradare, desi suferea de o forma avansata de cancer. El a fost transportat cu avionul la Moscova pentru detentie si a murit cateva zile mai tarziu.

Kremlinul a declarat ca este la curent cu scrisoarea in apararea academicienilor, dar purtatorul de cuvant Dmitri Peskov a spus ca este o chestiune care tine de serviciile speciale rusesti, a relatat agentia media de stat Ria. „Aceasta este o acuzatie foarte grava”, a spus el, potrivit agentiei.

Dar oamenii de stiinta nu sunt singurii patrioti care par sa dea batai de cap Kremlinului.

Scrisoarea vine in contextul in care un val de rachete hipersonice – despre care presedintele rus Vladimir Putin s-a laudat candva ca sunt practic de neoprit – au fost aparent doborate de Ucraina saptamana aceasta.

Kievul a sustinut marti ca a doborat sase rachete rusesti Kinjal intr-o singura noapte, declaratie contestata de Moscova.

Rachetele balistice lansate din aer au fost considerate tehnologie de ultima generatie de catre Rusia si au fost laudate de Putin intr-un discurs foarte mediatizat la inceputul anului 2018, in care a spus ca sunt „invulnerabile” la sistemele de aparare antiaeriana si antiracheta existente, care „pur si simplu nu le pot ajunge din urma”.

Aparenta vulnerabilitate a acestor rachete „este probabil o surpriza si o jena pentru Rusia”, a declarat Ministerul britanic al Apararii in buletinul sau zilnic.

Ministerul rus al Apararii a declarat ca una dintre rachetele sale Kinjal a „lovit si a distrus complet” marti un sistem de aparare antiracheta sol-aer Patriot la Kiev, citand ceea ce a numit „date fiabile”. Insa doi oficiali americani au confirmat ca bateria Patriot a suferit unele pagube, dar ca era inca operationala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: