life

Oamenii de stiinta au descoperit un potential nou tratament pentru acnee fara efecte secundare

Un tratament pentru acnee fara efecte secundare a fost creat din bacterii modificate, informeaza un nou studiu.

Acneea este perfect normala si comuna, dar poate fi greu de suportat. Desi este mai frecventa in randul adolescentilor, oricine poate suferi de ea. Exista tratamente pentru cazurile usoare, dar cazurile grave sunt adesea tratate cu antibiotice care pot provoca o serie de efecte secundare nedorite, potrivit Newsweek.

Acneea este cauzata de umflarea sau blocarea foliculilor de par. Antibioticele au ca scop uciderea bacteriilor din acesti foliculi, iar efectele secundare ale acestora pot include tulburari de stomac, ameteli si sensibilitate la lumina.

Acum, o cercetare internationala condusa de Laboratorul de Biologie Sintetica Translationala din cadrul Departamentului de Medicina si Stiinte ale Vietii (MELIS) al Universitatii Pompeu Fabra din Spania ar putea sa fi gasit o alternativa.

Oamenii de stiinta au modificat bacteria cutanata Cutibacterium acnes astfel incat aceasta sa produca o molecula care trateaza acneea. Aceasta functioneaza prin secretia moleculei in partea pielii care regleaza cantitatea de substanta uleioasa numita sebum.

Atunci cand se produce prea mult sebum, acesta poate provoca acnee, deoarece se amesteca cu celulele moarte ale pielii si blocheaza astfel foliculii. Acest tratament ar functiona pentru a impiedica acest lucru.

„Am dezvoltat o terapie topica cu o abordare tintita, folosind ceea ce natura are deja. Am proiectat o bacterie care traieste in piele si am facut-o sa produca ceea ce pielea noastra are nevoie. Aici, ne-am concentrat pe tratarea acneei, dar aceasta platforma poate fi extinsa la mai multe alte indicatii”, a declarat Nastassia Knodlseder, primul autor al studiului, intr-un rezumat care detaliaza rezultatele, publicate in revista Nature Biotechnology.

„Pana acum, C. acnes era considerata o bacterie greu de rezolvat. Era incredibil de dificil sa introduci ADN si sa obtii proteine produse sau secretate de un element inserat in genomul sau”.

Echipa a luat in considerare mai multi factori pentru a se asigura ca aceasta va fi potrivita pentru aplicatii din viata reala, cum ar fi rezistenta la antibiotice.

Pentru a-i testa eficienta, oamenii de stiinta l-au aplicat la soareci. Desi a avut succes in aceste teste, oamenii de stiinta au subliniat ca este nevoie de mai multe cercetari, deoarece pielea soarecilor nu este aceeasi cu cea a oamenilor.

Urmatorii pasi vor include utilizarea modelelor 3D de piele umana pentru a-i testa eficacitatea.

„Am dezvoltat o platforma tehnologica care deschide usa editarii oricarei bacterii pentru a trata mai multe boli. In prezent, ne concentram pe utilizarea C. acnes pentru a trata acneea, dar putem livra circuite genetice pentru a crea microbi inteligenti pentru aplicatii legate de detectarea pielii sau de modularea imunitara”, a declarat in rezumat Marc Guell, cercetator ICREA care a condus studiul.

 

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

5 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

5 ore ago

Monetaria Regala a Marii Britanii lanseaza o moneda care aniverseaza 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Monetaria Regala a Marii Britanii a lansat o moneda care marcheaza cea de-a 80-a aniversare…

5 ore ago

Incendiu intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare. Au ars gunoaie menajere

Un incendiu a izbucnit, luni seara, intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare,…

5 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

5 ore ago