externe

Alexei Navalnii mai are puterea sa ironizeze tirania lui Putin: „In celula mea din Siberia e mai cald decat in multe orase rusesti”

Politicianul rus de opozitie Alexei Navalnii a facut glume miercuri, la prima sa infatisare in instanta de cand a fost transferat intr-o colonie penala din Siberia, dar un judecator i-a respins cea mai recenta contestatie impotriva tratamentului dur aplicat in inchisoare.

Potrivit agentiei Reuters, Navalnii a aparut prin legatura video din colonia „Lupul polar”, in care a fost transferat luna trecuta de la inchisoarea din Melekovo, la est de Moscova, dupa o calatorie dificila de trei saptamani pe sosea si pe calea ferata.

El a starnit rasete din partea judecatorului atunci cand l-a intrebat pe acesta, in timpul convorbirii, daca in colonia Melehovo s-a dat o petrecere pentru a sarbatori plecarea sa si daca aceasta a inclus si karaoke. Ulterior, el a intrebat daca departamentul inchisorii din Melehovo a organizat o petrecere in pielea goala – aluzie la o intalnire a celebritatilor imbracate sumar la Moscova luna trecuta, care a provocat un scandal national.

Mai mult, intr-o alta aluzie – de asta data la numeroasele pene de caldura si electricitate care afecteaza deja sute de mii de rusi, pe fondul gerurilor napraznice din ultimele zile, Navalnii a spus ca in celula sa siberiana este „mai cald decat in multe orase rusesti”. De altfel, Navalnii mai glumise, intr-o postare pe retelele de socializare transmisa prin intermediul avocatilor sai in aceasta saptamana, spunand ca in colonia penala temperatura „nu a fost inca mai rece de -32°C” si ca exercitiile sale matinale sunt „revigorante”.

Schimburile de replici au aratat capacitatea lui Navalnii de a gasi umor chiar si in situatia sa sumbra si de a se conecta cu lumea exterioara, in ciuda faptului ca a fost trimis intr-una dintre cele mai indepartate si inospitaliere regiuni ale Rusiei.

Frecventele sale audieri in instanta i-au oferit o platforma pentru a-si continua atacurile la adresa presedintelui Vladimir Putin si a razboiului din Ucraina si pentru a-i provoca si ironiza pe cei care il persecuta. El i-a spus judecatorului Kirill Nikiforov, care a prezidat multe astfel de sedinte, ca „imi curge o lacrima pe obraz” la placerea de a-l revedea.

Navalnii, in varsta de 47 de ani, ispaseste sentinte care totalizeaza peste 30 de ani pentru o serie de acuzatii, de la frauda la activitati extremiste, despre care spune ca au fost inventate pentru a-l reduce la tacere. In 2020, el a supravietuit unei tentative de otravire cu un agent neurotoxic.

Kremlinul spune ca este un infractor condamnat si ca tratamentul sau este o chestiune care tine de serviciul penitenciar. Putin l-a prezentat pe disident si pe sustinatorii sai ca fiind extremisti cu legaturi cu agentia de informatii CIA, despre care spun ca incearca sa destabilizeze Rusia.

La audierea de miercuri Navalnii a sustinut fara succes ca autoritatile au actionat ilegal trimitandu-l intr-o celula de izolare in octombrie pentru ca ar fi insultat un inspector de inchisoare.

Navalnii a declarat ca inspectorul i-a confiscat stiloul, in ciuda faptului ca avea dreptul sa aiba materiale de scris, si a recunoscut ca a „exagerat” numindu-l pe oficial diavol, imbecil si sperietoare de ciori. Dar, in momentul incidentului, a sustinut el, ar fi trebuit sa fie deja mutat de la Melehovo intr-un alt centru de detentie, dupa ce ultima sa sentinta de 19 ani a fost pronuntata in august. Judecatorul a respins plangerea lui Navalnii.

Colonia Lupii Polari, situata la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, este una dintre cele mai dure din Rusia.  In cadrul audierii de miercuri, el a spus ca mancarea era buna, dar ca inca nu a primit nicio scrisoare sau telegrama. „Este adevarat, sunt destul de departe, probabil scrisorile ajung mai greu”, a glumit el.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Cirstoiu anunta ca are de gand sa revina in politica: „Am fost invins acum, nu zice nimeni ca nu pot continua”

Catalin Cirstoiu a anuntat, intr-un interviu pentru Gandul, ca are de gand sa revina in…

32 de minute ago

Baronul Stanescu: „Marcel Ciolacu va fi unul cei mai buni prim-ministri care i-a avut Romania”. Il vrea presedinte al tarii pe Ciolacu

Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, este de parere ca premierul Marcel Ciolacu "va fi…

27 de minute ago

Competitie in spatiu: China a lansat primul satelit SkyNet pentru a concura cu flota Starlink a lui Elon Musk. Acesta orbiteaza la 20.000 km de Pamant

China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) a facut prima sa miscare pentru a concura…

3 ore ago

Ciolacu, apel inconstient: „Inchideti televizoarele cand mai vedeti tot felul de persoane care va mint cu nerusinare”

Apel amuzant din partea premierului PSD Marcel Ciolacu, un abonat al televiziunilor de stiri, in…

2 ore ago