life

Oamenii de stiinta au rezolvat misterul din spatele epavei unei nave de razboi din secolul al XVII-lea gasite in largul coastei Sussex

Oamenii de stiinta au rezolvat misterul identitatii unei nave de razboi olandeze din secolul al XVII-lea, naufragiata in largul coastei Angliei in timp ce transporta placi de marmura italiana de cea mai buna calitate, informeaza Sky News.

Nava, care s-a scufundat in 1672 si a fost descoperita in 2019 in zona Sussex, era cunoscuta pana acum sub numele de „epava necunoscuta de langa Eastbourne”.

Acum, oamenii de stiinta au identificat epava drept nava de razboi olandeza Klein Hollandia. Construita in 1656 si detinuta de Amiralitatea din Rotterdam, nava a fost implicata in toate bataliile majore din cel de-al doilea razboi anglo-olandez din 1665 pana in 1667.

Pe parcursul anului trecut, specialisti au lucrat la identificarea navei. Ei au folosit probe adunate de pe epava, precum si cercetari de arhiva si analize ale inelelor copacilor de pe mostrele de lemn.

Expertii spun ca starea epavei este remarcabila si ar putea oferi o multime de informatii despre modul in care au fost construite navele olandeze din secolul al XVII-lea si despre activitatile navei de razboi in timpul ultimei sale calatorii.

Ministrul britanic al Patrimoniului, Lord Parkinson, a spus ca identificarea „ofera o privire asupra secolului al XVII-lea, dandu-ne sansa de a afla mai multe despre istoria maritima a acestei perioade si de a descoperi comori care au fost sub apa de sute de ani”.

Atunci cand a fost descoperita, epava a fost considerata atat de importanta incat i s-a acordat cel mai inalt nivel de protectie in acelasi an, in conformitate cu Legea privind protectia epavelor din 1973.

Printre obiectele gasite pe fundul marii se numara o bucata mare din carcasa de lemn, tunuri, bucati de ceramica italiana si placi de marmura italiana provenind din carierele din Alpii Apuani din apropiere de Carrara, in Italia. Placile aveau destinatia Tarile de Jos si ar fi fost folosite pentru construirea de case pentru persoane de rang inalt.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

7 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

11 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

11 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

11 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

11 ore ago