Oamenii pe care Maia Sandu ii arunca in lupta cu coruptia. De neimaginat la Bucuresti, cine vor fi ministri de Interne si Justitie in noul guvern al Moldovei

politica

Presa de la Chisinau anunta, pe surse, cine va conduce cele doua ministere care au rol cheie in lupta impotriva coruptiei, cel de Interne si al Justitiei. Este vorba despre Ana Revenco (Interne) si Sergiu Litvinenco (Justitie), doi colaboratori apropiati ai Maiei Sandu pe care i-a mai propus si in trecut pentru aceste functii.

La Ministerul de Interne a fost propusa o fosta ONG-ista cu mare experienta in lupta contra traficului de persoane. Ana Revenco este consiliera Presedintelui Republicii Moldova in domeniul apararii si securitatii nationale si Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat in calitate de directoare executiva a Centrului International “La Strada” Moldova. In perioada 2012-2015, a fost sefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Politie al MAI, iar in 2013–2015, a fost responsabila din partea IGP pentru organizarea implementarii planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeana.

Ana Revenco este licentiata in relatii economice internationale, detine un masterat in administrarea organizatiilor non-profit si este parte a grupului de experti al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementarii Conventiei Europene impotriva traficului de persoane. Este decorata cu distinctia presedintelui Republicii Moldova “Meritul Civic”.

„In Moldova nominalizarea la Ministerul de Interne e Ana Revenco, activista din organizatia ‘La Strada’, care s-a ocupat multi ani de zile ca ongista cu combaterea traficului de persoane si violentei domestice. Deja au fost valuri cand a luat-o Maia in ianuarie consiliera la Presedintie pe aparare si securitate nationala, secretara a echivalentului CSAT. Ma amuza ideea ca ai putea face asa ceva la noi la MAI, ce tulburare ar fi printre epoleti. Si nu doar printre epoleti”, a explicat Sorin Ionita, de la Expert Forum, pe Facebook, in luna martie, cand Revenco a fost nominalizata in Guvernul Igor Grosu. Acest guvern nu a fost insa acceptat de majoritatea de atunci din Parlament.

La Justitie va fi Sergiu Litvinenco. El este membru fondator si vicepresedinte al Partidului Actiune si Solidaritate. In 2019 a fost ales deputat in Parlamentul Republicii Moldova. Din iunie pana in noiembrie 2019 a fost presedinte al Comisiei juridice numiri si imunitati, ulterior membru al acestei comisii. In cadrul activitatii din Parlament, a elaborat si promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justitiei si pentru combaterea coruptiei, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) si cel al administratiei publice.

Pana la alegerea in Parlament, a activat in sistemul administratiei publice si in cadrul mai multor proiecte finantate de Banca Mondiala, UNDP, UNICEF. De asemenea, a activat in cadrul Unitatii de reformare a administratiei publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat si a oferit consultanta juridica Comisiei Nationale de Integritate, Ministerului Educatiei, Centrului de Guvernare Electronica etc. A mai fost expert in cadrul proiectelor de dezvoltare a capacitatilor Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene si Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova.

Sergiu Litvinenco este licentiat in drept si are o vasta expertiza profesionala in domeniul dreptului si administratiei publice.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat vineri dimineata ca a desemnat-o ca premier al tarii pe Natalia Gavrilita.

„Am semnat astazi, dupa consultarile cu fractiunile parlamentare, Decretul de desemnare a Nataliei Gavrilita la functia de Prim-ministru al Republicii Moldova. Doamna Gavrilita are la dispozitie doua saptamani pentru a constitui echipa si pentru a elabora programul de guvernare, pe care sa-l prezinte Parlamentului.

Am toata increderea ca Prim-ministrul desemnat va veni cu o echipa integra si profesionista, si ca maximum in doua saptamani Republica Moldova va avea un nou Guvern, care sa insemne si un nou inceput pentru tara. Oamenii asteapta schimbari in bine si pentru aceasta este nevoie de actiuni ferme si de decizii competente, care sa puna in prim-plan interesul cetateanului”, a anuntat Maia Sandu, vineri dimineata.

Citeste si: Revolutia anticoruptie din Moldova. Maia Sandu: „Averile tuturor judecatorilor si procurorilor vor fi verificate. Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”

Natalia Gavrilita  a anuntat saptamana trecuta ca PAS are pregatita garnitura guvernamentala si ca numele persoanelor care vor forma noul Guvern urmeaza sa fie anuntate dupa ce vor fi validate rezultatele alegerilor parlamentare anticipate.

„Noi avem garnitura viitorului Guvern, dar asteptam validarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate. Asteptam sa fie creat Parlamentul. Partidul Actiune si Solidaritate are oameni de calitate pentru garnitura de Guvern. Evident ca avem anumite discutii pe interior. Uneori, avem mai multi candidati vrednici si avem acum si functii in Parlament importante si functii in Guvern. Inca discutam exact cum vor fi distribuite functiile sau rolurile, dar noi avem persoane vrednice pentru aceste functii. Dupa cum am mai spus, asteptam validarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Lucram pentru agenda de guvernare atat in Parlament, cat si in Guvern, dar o sa anuntam la timpul potrivit”, a declarat Gavrilita pentru TV8.

Citeste si: Incepe revolutia, PAS anunta primele masuri dupa victoria istorica: „Confiscarea averilor hotilor si curatirea justitiei”

Cine este Natalia Gavrilita

Natalia Gavrilita a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova si un master in politici publice la „Harvard Kennedy School”. La Londra a lucrat in calitate de economist la Fondul Global pentru Inovatii.

A fost secretar de stat la Ministerul Educatiei. A lucrat la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie pentru proiecte de guvernare si evaluare in Tadjikistan, Indonezia, Nigeria si Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Anterior a activat in domeniul reformei administratiei publice, al planificarii strategice si al coordonarii donatorilor.

Si Maia sandu are un master la Harvard Kennedy School of Government, SUA, unde a a studiat intre 2009-2010.

Comentarii: