Oamenii traiesc mai mult decat niciodata, indiferent de unde provin. Insa se constata in continuare diferente mari intre anumite grupuri de tari privind longevitatea

life

Oameni in Tokyo

Cei mai multi dintre noi doresc sa ramana pe aceasta planeta cat mai mult timp posibil. Desi exista inca diferente in functie de sex si regiune, traim acum mai mult ca specie – si se pare ca durata de viata va continua sa creasca, scrie Ars Technica.

Cercetatorul David Atance de la Universidad de Alcala, Spania, si echipa sa au ajuns la urmatoarele concluzii. Unele comunitati umane au avut mai mult de suferit decat altele din cauza unor factori precum razboiul, saracia, dezastrele naturale sau bolile, dar cercetatorii au descoperit ca tendintele in materie de moralitate si longevitate devin din ce in ce mai asemanatoare, indiferent de disparitatile dintre sexe si locatii.

„Decalajul dintre barbati si femei este in scadere in randul [grupurilor]”, au declarat acestia intr-un studiu publicat recent in PLOS One.

Echipa de cercetatori a folosit indicatori specifici ai mortalitatii – cum ar fi speranta de viata la nastere si cea mai frecventa varsta la deces – pentru a identifica cinci clustere globale care reflecta speranta medie de viata in diferite parti ale lumii. Tarile din aceste grupuri s-au schimbat usor din 1990 pana in 2010 si se preconizeaza ca se vor schimba si mai mult pana in 2030.

Clusterele care au inclus in principal tari mai bogate au avut cele mai ridicate rate ale longevitatii atat in 1990 cat si in 2010. Tarile cu venituri scazute au avut, in mod previzibil, cea mai crescuta rata a mortalitatii. In 1990, aceste tari, dintre care multe se afla in Africa, au suferit din cauza razboiului, a tulburarilor politice si a raspandirii letale a HIV/SIDA. Rwanda a suferit un razboi civil sangeros in aceasta perioada. Cam in aceeasi perioada, Uganda a avut tensiuni cu Rwanda, precum si cu Sudan si Zair. In Orientul Mijlociu, Razboiul din Golf si consecintele sale au afectat in mod inevitabil populatia masculina si feminina din 1990.

Alaturi de un sistem de asistenta medicala slab, factorii care au conferit majoritatii tarilor africane o rata ridicata a mortalitatii erau la fel de problematici si in 2010.

Mortalitatea a crescut semnificativ in 1990 la populatiile masculine din fostele tari sovietice dupa dizolvarea Uniunii Sovietice, iar aceasta tendinta a continuat in 2010. Decesele din aceste tari au fost atribuite violentei, accidentelor, bolilor cardiovasculare, alcoolului, unui sistem de sanatate inadecvat, saraciei si stresului psihosocial.

Predictiile pentru 2030 trebuie luate cu precautie. Desi tendintele din trecut pot fi un bun indicator pentru ceea ce va urma, tendintele nu se mentin intotdeauna. In timp ce lucrurile se pot schimba de acum pana in 2030 (iar aceste schimbari ar putea fi drastice), aceste estimari proiecteaza ceea ce s-ar intampla daca tendintele trecute si actuale continua in viitorul relativ apropiat.

Unele tari ar putea avea o situatie mai proasta in 2030. Grupul cu cele mai mici venituri si cea mai mare mortalitate va include mai multe tari africane care au fost afectate puternic de razboaie, precum si de provocari politice si socioeconomice. Al doilea grup de tari cu venituri scazute si mortalitate ridicata, care include, de asemenea, in principal tari africane, va adauga acum cateva tari din Europa de Est si Asia care sufera de probleme politice si socioeconomice, majoritatea au fost implicate recent in conflicte si razboaie sau sunt inca implicate, cum ar fi Ucraina.

Clusterul cu cele mai mari venituri si cea mai scazuta mortalitate va castiga cateva tari. Printre acestea se numara Chile, care a facut progrese in dezvoltare care ajuta oamenii sa traiasca mai mult.

Fostele tari sovietice vor continua probabil sa se confrunte cu aceleasi probleme cu care s-au confruntat in 1990 si 2010. Acestea se incadreaza intr-unul dintre clusterele cu venituri medii si longevitate medie si, cel mai probabil, li se vor alatura unele tari din America Latina care se aflau candva intr-o categorie superioara, dar care in prezent se confrunta cu niveluri ridicate de omucideri, sinucideri si accidente in randul barbatilor de varsta mijlocie. Intre timp, exista alte cateva tari din America Latina pe care echipa de cercetare le prevede ca fiind in curs de evolutie catre un nivel de venit mai ridicat si o rata de mortalitate mai scazuta.

Studiul plaseaza SUA in prima sau a doua categorie de venituri ridicate si mortalitate scazuta, in functie de intervalul de timp. Acest lucru ar putea face sa para ca se descurca bine la scara globala.

Speranta de viata in SUA continua insa sa se prabuseasca. Cancerul, bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, supradozele de medicamente si accidentele sunt vinovate, in special in cazul americanilor de varsta mijlocie. De asemenea, s-a inregistrat o crestere a violentei cu arme de foc si a sinuciderilor. Armele de foc au devenit ucigasul nr. 1 al copiilor si adolescentilor, care inainte erau accidentele de masina.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: