Influenta Rusiei a scazut puternic in multe state din spatiul ex-sovietic din cauza obsesiei fata de Ucraina. Turcia isi poate face loc

externe

Putin, vizita, Rostov pe Don, front, Ucraina

Avand in vedere ca invazia Rusiei in Ucraina este cea mai presanta prioritate geopolitica din ultimele 19 luni, cel putin, Moscova nu a avut prea mult timp si nici posibilitatea de a detine la fel de multa putere si influenta asupra tuturor celorlalti vecini ai sai – o pozitie de care s-a bucurat de la destramarea Uniunii Sovietice, in urma cu mai bine de 30 de ani, relateaza CNBC.

Influenta Rusiei in unele parti din regiunea Caucazului de Sud – care include Armenia, Azerbaidjan si Georgia – si in alte foste republici sovietice, cum ar fi Belarus si tari mai indepartate, precum Kazahstan si Kargazstan, difera de la stat la stat. De asemenea, depinde in mare masura de gradul de sentiment pro-occidental sau pro-rusesc in randul populatiei si al conducerii, precum si de nivelul de dependenta economica si geopolitica fata de Moscova.

Dar analistii spun ca un lucru este sigur: din cauza razboiului din Ucraina, Rusia a pierdut un anumit grad de putere, control si influenta asupra fostului spatiu sovietic.

Cucerirea de catre Azerbaidjan a regiunii separatiste Nagorno-Karabah in septembrie a evidentiat rolul oarecum slabit sau remodelat al Rusiei in regiune – avand in vedere perceptia ca nu a anticipat ofensiva si nu a intervenit intr-o disputa in care a fost in mod traditional mediator.

Dovada ca Rusia a fost prinsa cu garda jos de conflictul din propria curte – cu doar o zi inainte ca Azerbaidjanul sa lanseze ofensiva fulgeratoare, Ministerul rus de Externe a afirmat intr-o declaratie ca situatia umanitara se imbunatateste in Nagorno-Karabah si spera ca acest lucru va contribui la „normalizarea” relatiilor dintre Armenia si Azerbaidjan.

Kremlinul respinge acuzatiile potrivit carora nu mai are statutul de lider de care s-a bucurat candva, secretarul de presa al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, declarand pentru CNBC ca „nu exista o astfel de posibilitate” ca influenta Moscovei sa fi scazut in randul vecinilor sai.

„Fiecare zona este la fel de importanta pentru Rusia. Rusia continua sa isi joace rolul in Caucaz”, a declarat Peskov.

Rusia, vazuta intr-o noua lumina

Analistii geopolitici spun ca esecul Rusiei de a cuceri Ucraina in cateva zile – asa cum se astepta Moscova – atunci cand fortele sale au invadat Ucraina in februarie 2022, a aratat capacitatile sale militare intr-o noua lumina vecinilor sai. „A aparut intrebarea cu privire la capacitatea reala de lupta a armatei ruse”, a declarat Vira Konstantinova, politolog si specialist in relatii internationale, pentru CNBC.

In prima luna de lupte si odata cu retragerea fortelor rusesti de la periferia Kievului, fortele armate ucrainene au reusit sa demonteze un „mit cheie al propagandei rusesti”, a precizat ea – acela ca armata rusa este puternica, bine echipata si capabila.

Oportunitate pentru Occident

Analistii geopolitici spun ca influenta Rusiei poate ca a fost zdruncinata, dar cu siguranta nu a disparut – aceasta ramane o superputere printre vecinii sai si nu este exclusa posibilitatea unei noi interventii rusesti in regiunile separatiste sustinute de Rusia, cum ar fi Transnistria din Moldova si Abhazia si Osetia de Sud din Georgia.

Igor Semivolos, directorul executiv al Centrului pentru Studii asupra Orientului Mijlociu din Ucraina, a remarcat ca, desi se poate spune ca „intensitatea” interactiunilor Rusiei in ceea ce considera a fi curtea sa din spate a scazut – in special pentru ca „isi concentreaza principalul efort asupra chestiunii ucrainene” – nu se poate spune ca „Rusia si-a pierdut controlul”.

„Dar daca natiunile occidentale ar dori sa profite de oportunitatea de a rupe influenta tot mai precara a Rusiei asupra vecinilor sai, sunt necesare acum initiative de politica externa si garantii de securitate”, a spus el.

„Este important ca alte puteri sa inceapa sa intre in regiune. SUA si Turcia [ar putea] oferi tarilor propriile formule de securitate [garantii] si poate ca in viitor aceste formule de securitate vor deveni mai atractive decat cea rusa”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: