Oceanele pot stoca mult mai mult CO₂ decat se credea pana acum

externe

ocean

Oceanele pot absorbi si stoca cantitati mari de dioxid de carbon (CO₂) din atmosfera. Potrivit unui nou studiu, este posibil ca acest rol de rezervor de carbon sa fie chiar mai mare decat se stia pana acum. Capacitatea este subestimata cu aproximativ 20 la suta, potrivit documentului, care a fost publicat in revista „Nature”, relateaza Der Spiegel.

Echipa internationala de cercetatori marini a examinat in primul rand rolul planctonului: organisme minuscule care absorb dioxidul de carbon de la suprafata oceanului si il transforma in materie organica prin fotosinteza pe masura ce cresc. Cand mor, parti din ele se descompun in mici particule cunoscute sub numele de „zapada marina”. Acest material este mai dens decat apa sarata si, prin urmare, se scufunda pe fundul marii, unde carbonul este stocat sau serveste drept nutrient pentru o serie de creaturi de mare adancime.

Utilizand o baza de date cu masuratori efectuate de navele de cercetare incepand cu anii 1970, echipa de cercetatori formata din sapte membri a creat o harta digitala a fluxurilor acestei „zapezi marine” in oceanele lumii. Pe aceasta baza, a estimat capacitatea de stocare a oceanelor la 15 gigatone de dioxid de carbon pe an.

Asadar, este o veste buna – dar mai mult pentru a intelege importanta ecosistemelor marine. Acest lucru va rezolva cu greu problema acuta a climei, potrivit unei declaratii a centrului de cercetare marina Lemar din Brest, Franta, al carui biolog Frederic Le Moigne a participat la studiu. Procesul de absorbtie dureaza zeci de mii de ani si nu este nicidecum suficient pentru a compensa cresterea exponentiala a emisiilor de CO₂ produse de om. Insa, daca aceasta problema va fi rezolvata, se poate conta pe puterea oceanelor de a regla clima pe termen lung.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: