Ochiul Saharei formatiunea care a intrigat cercetatorii si aventurierii

life

In vestul desertului Sahara se afla o formatiune naturala care intriga de secole atat oamenii de stiinta cat si aventurierii. Cunoscuta sub numele de Structura Richat – sau, mai frecvent, Ochiul Saharei – aceasta formatiune geologica masiva seamana cu un ochi urias, potrivit howstuffworks.com.

Constand dintr-o serie de inele aflate pe Platoul Adrar, in nord-vestul Mauritaniei, structura masoara 50 de km in diametru, facand-o vizibila chiar si de desupra Pamantului. In dialectul arab local, oamenii se refera la el ca „Guelb er Richat”, adica „ochiul lui Richat”.

La prima vedere, Structura Richat seamana cu un ochi gigant, cu inelele sale concentrice si crestele circulare. Aceasta forma circulara distinctiva a starnit diverse teorii timpurii despre formarea sa, o teorie fiind chiar ca a fost locul orasului pierdut Atlantida.

Desi unii experti au crezut initial ca Ochiul Saharei este un crater de impact enorm, studiile ulterioare au demonstrat ca a avut o origine mai complexa, implicand procese terestre.

Datorita cercetarii geologice moderne, inclusiv imaginilor prin satelit furnizate de NASA, oamenii de stiinta stiu acum ca este un dom geologic ridicat, caracterizat de straturi de roci sedimentare care au fost expuse de-a lungul a milioane de ani la eroziune.

Inelele concentrice ale formatiunii sunt compuse in principal din roci sedimentare, inclusiv gresie si calcar. Inelul exterior al structurii este compus din straturi de roca mai dure, mai rezistente, in timp ce depresiunile interioare constau din straturi de roca mai moi care s-au erodat mai rapid in timp.

Aceste straturi sedimentare ofera o privire asupra trecutului Pamantului, inregistrand milioane de ani de istorie geologica. Oricat de greu ar fi sa ne imaginam umiditatea in desertul Sahara, crestele circulare ale Structurii Richat au ajutat oamenii de stiinta sa studieze atat perioadele umede, cat si cele uscate din istoria zonei.

Materia Pamantului a devenit atat de fierbinte incat s-a transformat in magma, sau roca lichida, si apoi a iesit la suprafata, racindu-se incet intr-o structura cristalina.

Eroziunea a ajutat, de asemenea, la sculptarea Structurii Richat in forma sa actuala, expunand diferite tipuri de roci si creandu-i straturile concentrice si forma circulara. Ratele de eroziune diferentiate dintre straturile mai moi si cele mai rezistente au contribuit si mai mult la aspectul izbitor al formatiunii de astazi.

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale Structurii Richat este asemanarea sa cu un ochi enorm atunci cand este privit din spatiu. Aceasta caracteristica unica a captat atentia oamenilor de stiinta si a astronautilor deopotriva. Astronautii din misiunea Gemini IV, si cei de pe Statia Spatiala Internationala au fotografiat Ochiul Saharei de la inaltime.

Semnificatia geologica a Structurii Richat se extinde dincolo de atractivitatea sa vizuala. Acesta ofera informatii valoroase asupra proceselor geologice ale Pamantului, inclusiv efectele fortelor tectonice, eroziunii si activitatii magmatice. In plus, prezenta straturilor sedimentare a adus dovezi ale mediilor din trecut si, posibil, chiar ale activitatii umane timpurii.

Unii cercetatori speculeaza ca Structura Richat ar fi fost locuita de hominizii timpurii, cum ar fi Homo erectus sau Homo heidelbergensis. Ei au gasit dovezi ale productiei de unelte din piatra, inclusiv unelte Acheuleane (cum ar fi topoarele de mana), sugerand ca oamenii ar fi vanat sau ar fi locuit timpuriu in aceasta zona a desertului Sahara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: