externe

„Odysseus” a fost lansat cu succes spre Luna. Este primul modul privat care incearca sa ajunga pe satelitul natural al Pamantului

A doua oara a fost cu noroc pentru compania cu sediul in Houston, care a lansat joi dimineata in spatiu un modul privat de aselenizare spre Luna, relateaza NBC News.

Nava spatiala, dezvoltata de compania americana Intuitive Machines, a decolat la ora 1:05 a.m., ora Europei Centrale, de la Centrul Spatial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida. Modulul de aselenizare a ajuns pe orbita cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9.

Initial, lansarea era programata sa aiba loc miercuri, dar o defectiune la motorul rachetei a obligat SpaceX sa amane operatiunea.

Intuitive Machines isi propune sa devina prima companie care va aseleniza pe suprafata lunara o nava spatiala construita in scop comercial. In cazul in care va avea succes, aceasta ar fi, de asemenea, prima aselenizare a SUA in mai bine de 50 de ani.

Modulul de aselenizare, poreclit Odysseus, ar trebui sa petreaca o saptamana in spatiu inainte de a incerca sa se aseze pe Luna pe 22 februarie.

Misiunea vine la o luna dupa ce o alta companie a incercat – dar in cele din urma a esuat – sa trimita un modul similar de aselenizare. Acea nava spatiala, construita de Astrobotic Technology, cu sediul in Pittsburgh, a suferit o scurgere de combustibil la scurt timp dupa lansare, ceea ce a fortat compania sa renunte la intreaga misiune.

Astrobotic Technology si Intuitive Machines fac parte din programul Commercial Lunar Payload Services al NASA, care urmareste sa stimuleze dezvoltarea de nave de aselenizare pe Luna de catre companii din sectorul privat pe care NASA le-ar putea angaja in cele din urma pentru a transporta incarcaturi si instrumente stiintifice pe suprafata lunara.

Se asteapta ca Odysseus sa ajunga in apropierea polului sudic al Lunii, o regiune care ii intriga de mult timp pe oamenii de stiinta, deoarece se crede ca apa inghetata este relativ abundenta in interiorul craterelor.

Programul Commercial Lunar Payload Services al NASA face parte din programul Artemis al agentiei, care urmareste sa readuca astronauti pe Luna in urmatorii cativa ani. NASA a anuntat recent intarzieri in viitoarele misiuni Artemis, amanand o misiune de survolare a Lunii care urma sa fie lansata in cursul acestui an pana in 2025 si amanand prima incercare de aselenizare a modulului Artemis pentru anul urmator.

NASA doreste ca, in cele din urma, sa lanseze misiuni regulate pe Luna pentru a construi o tabara de baza.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

4 minute ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

44 de minute ago

Inca o rafinarie ruseasca a fost oprita dupa un atac nocturn cu drone ucrainene

Cel putin o instalatie a rafinariei ruse de petrol Slaviansk din Krasnodar Krai a fost…

3 minute ago

Candidat PSD, retinut de DGA dupa ce a incercat sa mituiasca doi politisti cu 3.000 de lei

Un fost primar al comunei Pogana, Marcel Gifu, actual candidat PSD pentru un nou mandat…

39 de minute ago

Nicusor Dan si-a anuntat planurile pentru urmatorii 4 ani: 280 de kilometri de retea de termoficare, 250 de noi tramvaie, semaforizare inteligenta in 544 de intersectii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, si-a prezentat luni prioritatile pentru un al doilea mandat, printre care…

9 minute ago