externe

Oferta de pace a Kremlinului: fie se denazifica singura, fie Armata rusa va denazifica Ucraina

In contextul in care tot mai multe voci ii cer sa puna punct razboiului din Ucraina, Moscova continua sa sustina ca urmareste denazificarea si demilitarizarea vecinului de la vest. Propunerile Moscovei de solutionare in Ucraina sunt binecunoscute de Kiev si, fie Ucraina le indeplineste pentru binele sau, fie armata rusa va decide problema, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov intr-un interviu, transmite agentia Reuters, preluata de Agerpres.

„Propunerile noastre pentru demilitarizare si denazificare a teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenintarilor la adresa securitatii Rusiei emanate de acolo, inclusiv a noilor noastre teritorii, sunt binecunoscute inamicului”, a spus Lavrov.

„Ideea este simpla: indepliniti-le pentru binele vostru. Altfel, problema va fi decisa de armata rusa”, a mai declarat Lavrov.

Moscova isi numeste invazia in Ucraina „operatiune militara speciala” de „demilitarizare” si „denazificare” a vecinului sau. Kievul si aliatii sai occidentali o numesc agresiune in stil imperial pentru a acapara teritorii, aminteste Reuters.

In septembrie, Moscova a proclamat ca a anexat patru provincii ale Ucrainei – Donetk, Lugansk, Zaporojie si Herson – dupa ce a organizat asa-zise referendumuri care au fost respinse ca false si ilegale de Kiev si aliatii sai.

Duminica, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Moscova este deschisa negocierilor si a acuzat Kievul si sustinatorii sai occidentali pentru lipsa discutiilor, o pozitie anterior respinsa de Washington pe fondul atacurilor rusesti persistente.

Lavrov a declarat pentru TASS ca, atunci cand vine vorba despre cat va dura conflictul, „mingea este in terenul regimului (de la Kiev n.r.) si a Washingtonului care il sustine”.

Sfarsitul razboiului nu se profileaza, Intrat in a 11-a luna, conflictul a ucis mii de persoane, a stramutat milioane de oameni si a transformat orase intregi in moloz.

Kievul a exclus sa cedeze orice teritoriu Rusiei in schimbul pacii si cere Moscovei sa renunte public la intreg teritoriul anexat. Moscova insista ca urmareste „demilitarizarea” si „denazificarea”, dar in realitate obiectivele ei nu au fost pe deplin definite.

Printre altele, Serghei Lavrov a declarat, in remarci publicate luni de agentia TASS, ca Statele Unite si aliatii sai din NATO impreuna cu Ucraina vor sa invinga Rusia „pe campul de lupta” pentru „a o distruge”.

„Actiunile tarilor Occidentului colectiv si ale lui Zelenski (presedintele ucrainean Volodimir Zelenski n.r.) aflat sub controlul lor confirma natura globala a crizei ucrainene”, a remarcat Lavrov.

„Nu este un secret pentru nimeni ca obiectivul strategic al Statelor Unite si aliatilor lor din NATO este sa invinga Rusia pe campul de lupta ca un mecanism de slabire semnificativa sau chiar distrugandu-ne tara”, a adaugat el.

Coalitia de tari care se opun invaziei Rusiei in Ucraina – de la membrii NATO pana la aliati ai SUA precum Japonia si Australia – s-a dovedit rezistenta, sfidand previziunile potrivit carora cresterea preturilor la energie cauzata partial de razboi ar putea fractura alianta, noteaza Reuters.

La fel ca majoritatea oficialilor rusi de rang inalt, Lavrov a adoptat in ultimul deceniu o pozitie din ce in ce mai agresiva, sustinand invazia Ucrainei de catre Rusia si ridicandu-se impotriva a ceea ce el si Putin numesc incercarile Occidentului de a ingradi Rusia si de a domina afacerile globale, mai noteaza Reuters.

Lavrov a reiterat ca Rusia si Statele Unite nu pot mentine o legatura normala, dand vina pe administratia presedintelui american Joe Biden.

„Obiectiv, este imposibil sa ne mentinem comunicarea normala cu administratia Biden, care declara ca are ca scop o infrangere strategica asupra tarii noastre”, a notat Lavrov.

El a adaugat ca „directia antirusa de confruntare” al Washingtonului „devine din ce in ce mai acuta si cuprinzatoare”.

Relatiile dintre SUA si Rusia au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele decenii pe fondul campaniei militare a Rusiei in Ucraina si impunerii sanctiunilor occidentale drept consecinta a acestei invazii.

Statele Unite au oferit Ucrainei sprijin de miliarde de dolari, cu cel mai recent pachet de ajutor de 1,85 miliarde de dolari anuntat saptamana trecuta, infuriind si mai mult Moscova.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

57 de minute ago

Momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

51 de minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

4 ore ago

Atlantic Council si SNSPA au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”

Miercuri, 15 mai 2024, Atlantic Council si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)…

O oră ago