Oficial, Laurentiu Cazan s-a retras de la sefia Jandarmeriei Prahova. Vrea sa protejeze „imaginea” Jandarmeriei Romane

politica

Jandarmeria Romania a anuntat, luni, intr-un comunicat de presa ca Laurentiu Cazan, coordonatorul represiunii din 10 August, a decis sa se retraga din fuunctia de sef la Jandarmeriei Prahova. Anterior, Dacian Ciolos a spus ca Laurentiu Cazan „va fi retras”.

„In urma discutiilor aparute in spatiul public care afecteaza imaginea Jandarmeriei Romane, incepand cu data de astazi, 04.01.2021, lt. col. Laurentiu Cazan a decis sa-si retraga acordul privind imputernicirea sa in functia de inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Prahova.

Pentru asigurarea continuitatii comenzii, la conducerea Inspectoratului va ramane prim-adjunctul inspectorului sef, colonel Dragos Buzoianu.

In conformitate cu prevederile legale in vigoare, cu aceeasi data, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Romane, ofiterul urmeaza sa indeplineasca atributiile avute inainte de aceasta imputernicire”, se anunta in comunicat.

Laurentiu Cazan, coordonatorul interventiei jandarmilor din Piata Victoriei la mitingul din 10 august 2018, va fi retras de la conducerea IJJ Prahova si i se vor incredinta responsabilitati administrative, a anuntat anterior Dacian Ciolos, dupa o discutie cu ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Am avut o discutie cu domnul Bode, pentru ca a aparut si in spatiul public, si colegi din USR PLUS au ridicat intrebari. Am avut o discutie cu domnul Bode si am fost de acord amandoi ca in urma a ceea ce s-a intamplat de 10 august domnul Cazan nu ar mai trebui sa aiba responsabilitati la comanda operativa, pentru ca modul in care s-a actionat atunci ridica probleme chiar si de etica profesionala”, a declarat, pentru Mediafax, copresedintele USR PLUS Dacian Ciolos.

El anunta ca Laurentiu Cazan va primi responsabilitati administrative.

„Am inteles ca domnul Bode va lua masuri pentru ca domnul Cazan sa nu mai aiba responsabilitati operative, ci doar administrative, deci sa nu mai aiba sub comanda oameni ca sa avem surprize de genul celor de pe 10 august. Foarte probabil va fi retras de la Prahova si va avea alte responsabilitati administrative. E greu sa mai ai incredere in felul in care a actionat un astfel de om. Domnul ministru Bode a fost de acord cu mine ca trebuie gasita o formula prin care domnul Cazan sa nu mai aiba sub comanda oameni cu actiune operativa”, conchide Ciolos.

MAI a precizat ca Laurentiu Cazan, coordonatorul interventiei jandarmilor la mitingul din 10 august, a fost numit la conducerea Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova „pentru a asigura continuitatea”.

„Privind imputernicirea locotenent-colonelului Laurentiu Cazan la IJJ Prahova, facem urmatoarele precizari: Decizia a fost luata pentru a asigura continuitatea conducerii acestei unitati, ca urmare a trecerii in rezerva a fostului comandant, in baza art. 85, alin 1, lit.b din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare”, mentiona MAI.

Laurentiu Cazan a fost detasat la IJJ Prahova si imputernicit pe o perioada de 6 luni „pe o functie echivalenta cu cea detinuta in cadul Jandarmeriei Bucuresti”.

Ordinul Inspectorului General al Jandarmeriei Romane privind aceasta imputernicire a fost semnat in data de 21.12.2020.

Laurentiu Cazan a fost coordonatorul interventiei jandarmilor din Piata Victoriei la mitingul din 10 august, cand au avut loc incidente violente.

Mai mult despre:

Comentarii: