Oficial, Zelenski l-a inlocuit pe Zalujnii. Noul comandant al armatei este „nepopular si antipatic” in randul trupelor – Washington Post

analize

Generalul-colonel Oleksandr Sirski va fi urmatorul sef al armatei ucrainene, dupa ce presedintele Volodimir Zelenski a anuntat joi seara ca l-a inlocuit pe generalul Valeri Zalujnii, anunta agentiile de presa.

Este de asteptat ca decizia de a-l numi pe Sirski ca inlocuitor al lui Zalujnii sa fie una nepopulara in randul trupelor ucrainene. Comandantul in varsta de 58 de ani al fortelor terestre ucrainene are meritul de a fi condus apararea Kievului in prima luna a razboiului si apoi a organizat o contraofensiva de succes in regiunea nord-estica Harkov in toamna anului 2022.

In randul soldatilor de rand, Sirski este deosebit de antipatic, fiind considerat de multi un comandant de tip sovietic care a tinut fortele sub foc prea mult timp in orasul Bahmut din estul tarii, cand Ucraina ar fi trebuit sa se retraga, relateaza influenta publicatie americana Washington Post.

Zelenski a declarat ca si alti comandanti sunt luati in considerare pentru promovare, in conditiile in care se asteapta ca mai multi generali sa fie inlaturati odata cu Zalujnii. Zelenski a spus ca i-a cerut lui Zalujni sa ramana ca parte „a echipei statului ucrainean al viitorului”.

In postarile de pe conturile de socializare atat ale lui Zelenski, cat si ale lui Zalujnii, cei doi barbati au pozat dandu-si mana si zambind.

„S-a luat o decizie cu privire la necesitatea de a schimba abordarile si strategia”, a scris Zalujnii.

In postarea lui Zelenski se spune ca i-a „multumit” lui Zalujnii, in varsta de 50 de ani, pentru „doi ani de protejare a Ucrainei”. El a adaugat ca, in cadrul intalnirii lor de joi, au discutat despre „o conducere actualizata” pentru armata ucraineana.

„Timpul pentru o astfel de innoire este acum”, a scris Zelenski.

Si The Telegraph din Marea Britanie scrie critic despre schimbarea lui Zalujnii. In timp ce  Zelenski este imaginea eroismului Ucrainei in strainatate, acasa este generalul Zalujnii. Trasaturile sale de bulldog cu trasaturi groase impodobesc tricouri, brelocuri si meme-uri, iar patru strazi si un sat poarta deja numele sau.

Poreclit „generalul de fier”, a avut probabil cel mai bun moment al carierei sale in timpul asediului Kievului. Era de asteptat ca fortele lui Vladimir Putin sa cucereasca capitala in doar trei zile si, constient ca fortele sale erau depasite masiv de armament, a riscat sa le lase sa se apropie de oras practic fara sa aiba opozitie.

„Aveam nevoie ca adversarul sa creada ca suntem cu totii amplasati in bazele noastre obisnuite, fumand iarba, uitandu-ne la televizor si postand pe Facebook”.

Abia dupa ce rusii au fost aproape la usa Kievului – cu liniile lor de aprovizionare suprasolicitate – fortele sale au lovit in plin, folosind artileria, rachetele antitanc furnizate de Occident si militiile de aparare teritoriala incurajate sa improvizeze propriile metode de atac.

Era orice altceva decat doctrina sovietica de manual – si, ca atare, invadatorii nu au avut niciun raspuns la ea. „Teoria militara nu tine cont de tipii obisnuiti cu pantaloni de trening si pusti de vanatoare”, a spus Zalujnii.

In ciuda acestui succes timpuriu, generalul Zalujnii – un om de 1,80 m care se ridica deasupra sefului sau – a avut un profil public scazut in primele luni ale razboiului, petrecandu-si cea mai mare parte a timpului intr-un buncar din Kiev, aflat la 70 de metri sub pamant.

Cartierul sau general era separat de cel al presedintelui – care, dupa toate marturiile, se supunea judecatii sale in materie militara.

Cei doi s-au intalnit pentru prima data imediat dupa alegerea lui Zelenski in 2019, cand generalul Zalujnii, care a studiat la academia militara din Odesa, l-a informat pe noul presedinte cu privire la conflictul separatist deja in toi din Donbasul ucrainean.

Odata numit, generalul a accelerat adoptarea de catre Ucraina a doctrinei militare occidentale, abandonand vechile structuri de comanda de sus in jos. Trupele din Donbas au fost autorizate sa raspunda mai energic la provocarile separatistilor – o politica care ar fi putut influenta decizia lui Putin de a invada.

In calitate de modernizator care a sustinut gradele inferioare, generalul Zalujnii a castigat o popularitate uriasa in randul soldatilor obisnuiti aflati sub comanda sa. El participa in mod regulat la inmormantari militare si a fost fotografiat oficiind nunta unui militar in timpul unei pauze in timpul luptelor.

Dezacordurile cu Zelenski au inceput in vara anului 2022, cand presedintele l-a contrazis insistand ca Ucraina sa organizeze o contraofensiva in nord-est, in jurul Harkovului, mai degraba decat in sud, spre Crimeea. Desi acea ofensiva a recuperat mii de kilometri patrati de teritoriu, se crede ca generalul a considerat ca castigurile sale au fost mai degraba cosmetice decat strategice.

In cele din urma, insa, este posibil ca el sa fi fost pur si simplu o victima a propriului sau succes. Potrivit sondajelor, el este singura persoana din Ucraina mai populara decat Zelenski. In ultimul an, presedintele a ajuns sa il considere un potential rival pentru putere si, desi generalul a insistat ca prioritatea sa este castigarea razboiului, nu a exclus o viitoare candidatura la presedintie.

Lucrurile au ajuns la un punct culminant in noiembrie anul trecut, cand generalul Zalujnii a declarat pentru The Economist ca razboiul se afla intr-un „impas”, cu exceptia cazului in care o inovatie tehnologica va da castig de cauza uneia sau alteia dintre parti. Ceea ce parea a fi doar o evaluare sumbra a campului de lupta a atras o rara mustrare publica din partea lui Zelenski.

De atunci, au aparut tensiuni si in legatura cu planurile generalului Zalujnii privind o mobilizare in masa, in timp ce esecul perceput al contraofensivei din vara i-a subminat reputatia de invincibil.

Cat de mare va fi pierderea lui ramane de vazut. Nu este neobisnuita remanierea generalilor in timp de razboi, deoarece provocarile in evolutie de pe campul de lupta necesita o gandire noua. Dar plecarea sa probabil ca i-a consternat pe soldatii de rand, al caror moral este deja in scadere, pe masura ce razboiul se apropie de al treilea an.

Dar pentru Zelenski, cel mai mare risc ar putea fi faptul ca eliberarea „generalului de fier” de la comanda  ar putea grabi intrarea sa in politica si ar putea oferi prima provocare reala la adresa conducerii presedintelui de la inceputul razboiului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: