Categories: externe

Oficiosul Partidului Comunist Chinez, despre vizita lui Xi Jinping la Moscova: „Legaturile dintre China si Rusia ar trebui sa avanseze mai ferm”

Legaturile cu Rusia raman ferme in ciuda presiunilor geopolitice, a scris ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, aflat la putere, cu o zi inainte de vizita presedintelui Xi Jinping la Moscova.

„Cu cat lumea este mai volatila, cu atat relatiile dintre China si Rusia ar trebui sa avanseze mai ferm”, se arata intr-un comentariu publicat duminica in Cotidianul Poporului, citat de SCMP.

Construirea unui parteneriat strategic cuprinzator a fost o alegere strategica pe termen lung facuta de ambele tari, se arata in articol.

Este esential pentru China si Rusia sa mentina contactul de lunga durata la nivel inalt si sa aprofundeze cooperarea strategica, pentru „a proteja interesele comune si a mentine stabilitatea geopolitica”, a adaugat acesta.

Articolul nu a facut nicio mentiune despre Ucraina – invadata de Rusia in luna februarie a anului trecut. In timp ce China continua sa militeze pentru pace, ea si-a atras critici din partea Statelor Unite si a aliatilor sai pentru refuzul de a condamna invazia.

Xi urmeaza sa inceapa luni o vizita de stat la Moscova, prima sa deplasare in strainatate de la obtinerea unui al treilea mandat de presedinte, care a incalcat normele, la 10 martie.

De asemenea, aceasta are loc la scurt timp dupa ce Beijingul a intermediat un dezghet surpriza intre Iran si Arabia Saudita, dupa sapte ani, o lovitura diplomatica considerata a evidentia rolul Chinei ca o alternativa de lider global la SUA.

Calatoria de trei zile la invitatia presedintelui rus Vladimir Putin este o „vizita de prietenie, cooperare si pace”, a declarat ministrul de externe de la Beijing.

China si Rusia au promis un parteneriat „fara limite” la 4 februarie anul trecut, cand Putin a fost invitat de onoare la Jocurile Olimpice de iarna de la Beijing. La doar cateva saptamani mai tarziu, Moscova a trimis zeci de mii de trupe in estul Ucrainei.

La Moscova, Xi va purta discutii aprofundate cu Putin despre „relatiile bilaterale si problemele internationale si regionale majore, va elabora impreuna un nou proiect pentru dezvoltarea viitoare a relatiilor bilaterale si va promova aprofundarea cooperarii reciproc avantajoase in diverse domenii”, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

Kremlinul a declarat ca mai multe documente bilaterale cheie vor fi semnate in timpul vizitei presedintelui chinez.

Intre timp, Putin a efectuat duminica o vizita surpriza la Mariupol, un oras portuar ucrainean ocupat de fortele rusesti din luna mai a anului trecut.

Aceasta a urmat vizitei sale neanuntate de sambata in Crimeea, marcand a noua aniversare a anexarii peninsulei de catre Rusia din Ucraina.

Putin se afla, de asemenea, sub incidenta unui mandat de arestare emis vineri de Curtea Penala Internationala, care il acuza de crima de razboi pentru deportarea ilegala a sute de copii din Ucraina.

Cele 123 de state membre ale CPI – care nu includ China, Rusia sau Statele Unite – sunt obligate sa execute mandatul de arestare daca Putin se deplaseaza pe tarmurile lor.

Desi presedintele rus nu a comentat inca public mandatul CPI, calatoriile sale pe teritoriul ucrainean capturat au fost considerate de unii observatori drept un act de sfidare.

La sfarsitul lunii trecute, China a publicat un document de pozitie in 12 puncte cu privire la Ucraina, in care solicita incetarea focului si negocieri de pace.

Propunerea repeta cea mai mare parte a pozitiei declarate a Chinei pe aceasta tema.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

12 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

12 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

12 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

12 ore ago