Ofiter rus, interviu pentru CNN cu ce a vazut in Ucraina: „Mi-a fost rusine. Un satean a sarit cu un bici asupra noastra: ‘Sunteti cu totii terminati'”

externe

CNN a prezentat duminica un interviu in exclusivitate cu un ofiter rus care a fost trimis sa lupte in Ucraina insa acesta a refuzat apoi sa mai urmeze ordinele.

Dupa cateva saptamani in care a dormit pe cutii de grenade drept pat si si-a ascuns fata de ucraineni, pe fondul unui sentiment de vinovatie tot mai mare, ofiterul rus a ajuns la concluzia ca „aceasta nu e o batalie pe care trebuia sa o duca”.

„Eram murdari si obositi. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu am vrut sa ma simt ca si cum as fi facut parte din asta, dar am facut parte din ea”, a declarat ofiterul pentru CNN.

El a spus ca s-a dus sa isi caute comandantul si si-a dat demisia pe loc.

CNN nu a mentionat numele ofiterului si nu a inclus detalii personale care ar putea ajuta la identificarea acestuia din motive de siguranta.

Trupele rusesti s-au confruntat cu un moral scazut si pierderi grele in Ucraina, potrivit evaluarilor oficialilor occidentali, inclusiv ale Pentagonului. Agentia britanica de informatii, cibernetica si securitate spune ca unii au refuzat chiar sa execute ordinele. Ministerul rus al Apararii nu a raspuns la o solicitare de comentarii din partea CNN.

Ofiterul care a vorbit cu CNN spune ca a facut parte din trupele trimise initial la granita cu Ucraina. El a relatat ca pe 22 februarie,  lui si restului batalionului sau li s-a cerut sa predea telefoanele mobile in timp ce erau stationati in Krasnodar, in sudul Rusiei, fara nicio explicatie.

In acea noapte au petrecut ore intregi vopsind dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus sa le spele: „Ordinul s-a schimbat, desenati litera Z, ca in Zorro”, isi aminteste ca i s-a spus.

„A doua zi am fost dusi in Crimeea. Ca sa fiu sincer, am crezut ca nu vom merge in Ucraina. Nu credeam deloc ca se va ajunge la asa ceva”, a spus barbatul.

In timp ce unitatea sa se aduna in Crimeea – regiunea ucraineana anexata de Rusia in 2014 – presedintele Vladimir Putin a lansat o noua invazie a Ucrainei pe 24 februarie. Dar ofiterul a spus ca el si camarazii sai nu au fost la curent, deoarece nu li s-a transmis nicio veste si nu au avut contact cu lumea exterioara fara telefoane.

Doua zile mai tarziu, li s-a ordonat sa intre in Ucraina. „Unii baieti au refuzat categoric. Au scris un raport si au plecat. Nu stiu ce s-a intamplat cu ei. Eu am ramas. Nu stiu de ce. A doua zi am plecat”, a spus el.

Ofiterul a spus ca nu a stiut care era scopul misiunii si ca afirmatiile bombastice ale presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit carora Ucraina face parte din Rusia si ca trebuie „denazificata”,nu au ajuns la oamenii carora li s-a cerut sa lupte. „Nu am fost ciocaniti la cap cu vreun fel de retorica de tip ‘nazisti ucraineni’. Multi nu intelegeau pentru ce se intampla toate acestea si ce facem noi aici”, a adaugat ofiterul.

El a declarat pentru CNN ca a sperat la o solutie diplomatica si ca se simte vinovat de faptul ca Rusia a invadat Ucraina.

Primul lucru pe care si-l aminteste ofiterul dupa ce unitatea sa a trecut granita intr-o coloana lunga de vehicule a fost ca a vazut cutii de ratii uscate rusesti imprastiate peste tot si gramezi de echipamente distruse. „Stateam in [camionul] KAMAZ si tineam strans de mine o arma. Aveam un pistol si doua grenade la mine”, a spus el.

Grupul sau s-a indreptat spre nord-vest, in directia Herson. In timp ce se apropiau de un sat, un barbat cu un bici a sarit catre ei si a inceput sa biciuiasca convoiul si sa tipe: „Sunteti cu totii terminati!”, si-a amintit ofiterul. „Aproape ca s-a urcat in cabina in care ne aflam. Avea ochii inlacrimati de la plans. M-a impresionat puternic”, a adaugat el. „In general, cand ii vedeam pe localnici, ne tensionam. Unii dintre ei ascundeau arme sub haine, iar cand se apropiau, trageau focuri de arma.”

El a spus ca isi ascundea fata atat de rusine, cat si pentru siguranta, deoarece se simtea jenat sa fie vazut de ucrainenii de acolo. Pe pamantul lor. El a spus ca rusii au fost atacati mai puternic, cu mortiere, in a doua sau a treia zi in care au fost in Ucraina.

„In prima saptamana sau cam asa ceva, am fost in stare de soc. Nu m-am gandit la nimic”, a declarat el pentru CNN. „M-am dus la culcare gandindu-ma: ‘Astazi este 1 martie. Maine ma voi trezi, va fi 2 martie – principalul lucru este sa traiesc inca o zi’. De cateva ori obuzele au cazut foarte aproape. Este un miracol ca niciunul dintre noi nu a murit”, a spus el.

Ofiterul a declarat pentru CNN ca nu a fost singurul soldat ingrijorat sau confuz cu privire la motivul pentru care au fost trimisi sa invadeze Ucraina. Dar el isi aminteste, de asemenea, ca unii s-au inveselit cand au aflat ca in curand vor fi platite primele de lupta. „Cineva a avut o reactie: ‘Oh, inca 15 zile aici si voi incheia imprumutul'”, a spus el.

Dupa cateva saptamani, ofiterul a devenit si el mai constient de ceea ce se intampla si a avut mai mult timp si energie pentru a reflecta. „Aveam un receptor radio si puteam asculta stirile”, a declarat el pentru CNN. „Asa am aflat ca magazinele se inchid in Rusia si ca economia se prabuseste. M-am simtit vinovat pentru asta. Dar m-am simtit si mai vinovat pentru ca am venit in Ucraina”.

El a spus ca hotararea sa s-a intarit pana in punctul in care nu mai putea face decat un singur lucru. „In cele din urma, mi-am adunat puterile si m-am dus la comandant pentru a scrie o scrisoare de demisie”, a declarat el pentru CNN.

La inceput, comandantul a respins demersul si i-a spus ca este imposibil. „Mi-a spus ca ar putea exista un dosar penal. Aceasta demisie este o tradare. Dar mi-am mentinut pozitia. Mi-a dat o foaie de hartie si un pix”, a declarat ofiterul pentru CNN, adaugand ca si-a scris demisia pe loc.

Au existat si alte infirmatii in presa din Rusia despre soldati care refuza sa lupte.

Valentina Melnikova, secretarul executiv al Uniunii Comitetelor de Mame ale Soldatilor din Rusia, a declarat ca au fost auzite multe plangeri si ingrijorari atunci cand primele unitati au fost rotite din Ucraina pentru odihna.

„Soldati si ofiteri au scris rapoarte de demisie”, a declarat ea pentru CNN. „Principalele motive sunt, in primul rand, starea morala si psihologica. Iar al doilea motiv este pentru convingerile morale. Au scris rapoarte atunci si scriu rapoarte si acum”.

Melnikova, a carei organizatie a fost infiintata in 1989, a declarat ca toate trupele au dreptul de a depune rapoarte, recunoscand totodata ca unii dintre comandanti ar putea sa le refuze sau sa incerce sa intimideze soldatii.

Organizatia ei ii sfatuieste adesea pe soldati cu privire la modul in care sa scrie aceste rapoarte si ofera consiliere juridica.

Directia ucraineana de informatii a raportat ca in mai multe unitati rusesti, in special in Divizia 150 de puscasi motorizati din Armata a 8-a a Districtului Militar Sudic, intre 60% si 70% dintre soldati refuzau sa mai lupte.

In Rusia, Melnikova a declarat pentru CNN ca exista „multe” cazuri de soldati care refuza sa lupte in Ucraina, dar a refuzat sa ofere detalii, invocand preocupari legale si de siguranta.

Aleksei Tabalov, un activist pentru drepturile omului si director al unei organizatii care ajuta recrutii rusi, a declarat pentru CNN ca a oferit personal consultanta pentru doi soldati care au demisionat din armata.  Tabalov a precizat ca, atunci cand au depus cererea de demisie, soldatii au invocat faptul ca nu au fost de acord sa participe la o operatiune speciala impotriva Ucrainei atunci cand au semnat contractul.

Absenta fara permisie din armata rusa este o infractiune penala care se pedepseste cu inchisoare. Cu toate acestea, cei care servesc in baza unui contract au dreptul legal de a demisiona in termen de 10 zile de la parasirea serviciului, cu o explicatie privind motivul plecarii lor.

„Nu pot spune ca este un fenomen de masa, dar acest fenomen este destul de puternic. Daca faceti o estimare pentru toate cazurile din alte organizatii plus informatiile indirecte, numarul trece de 1.000”, a declarat Tabalov pentru CNN.

Ofiterul care a vorbit cu CNN se afla acum alaturi de familia sa. „Ce se va intampla in continuare… nu stiu. Dar ma bucur ca m-am intors acasa”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: