OJ Simpson, fostul star american de fotbal, a murit de cancer la 76 de ani

life

O.J. Simpson, starul fotbalului american care, in 1995, a fost achitat intr-un proces senzational pentru uciderea fostei sale sotii, dar a fost gasit responsabil pentru moartea acesteia intr-un proces civil si a fost ulterior inchis pentru jaf armat si rapire, a murit de cancer la varsta de 76 de ani, a anuntat familia pe retelele de socializare, potrivit Reuters.

In 1994, Simpson a fost gasit nevinovat de moartea fostei sale sotii Nicole Brown Simpson si a prietenului ei Ronald Goldman, in Los Angeles. Ulterior, in 2008, a fost condamnat pentru 12 acuzatii de jaf armat si rapirea sub amenintarea armei a doi dealeri de suveniruri sportive dintr-un hotel din Las Vegas si a ispasit noua ani intr-o inchisoare din Nevada.

Supranumit „The Juice”, Simpson a fost unul dintre cei mai buni si mai populari sportivi de la sfarsitul anilor 1960 si 1970. Acastigat Trofeul Heisman pentru cel mai bun jucator de fotbalul universitar. Dupa o cariera in NFL cu Buffalo Bills si San Francisco 49ers, a fost inclus in Pro Football Hall of Fame.

Simpson si-a transformat celebritatea intr-o cariera de prezentator sportiv, pitchman de publicitate si actor de la Hollywood in filme, inclusiv seria „Naked Gun”.

Totul s-a schimbat dupa ce Nicole Brown Simpson si Goldman au fost gasiti morti intr-o balta de sange in fata casei ei din Los Angeles, pe 12 iunie 1994.

Simpson a devenit rapid suspect. I s-a ordonat sa se predea politiei, dar la cinci zile dupa crime, a fugit cu un Ford Bronco alb, insotit de un fost coechipier, doar cu pasaportul si deghizat. O urmarire cu politia prin zona Los Angeles s-a incheiat la conacul lui Simpson, iar el a fost ulterior acuzat de crime.

Ceea ce a urmat a fost unul dintre cele mai notorii procese din America secolului XX si un circ mediatic. Avea de toate: un inculpat celebru bogat; un negru acuzat ca si-a ucis fosta sotie alba din gelozie; o femeie ucisa dupa ce a divortat de un barbat care o batuse; o „echipa de vis” de avocati carismatici ai apararii; si o mare gafa din partea procurorilor.

Simpson, care la inceputul cazului s-a declarat „absolut 100 la suta nevinovat”, a facut semn cu mana juratilor si a rostit cuvintele „multumesc”, dupa ce grupul de 10 femei si doi barbati, in majoritate persoane afro-americane, l-a achitat pe 3 octombrie 1995.

Procurorii au sustinut ca Simpson a ucis-o pe Nicole din gelozie si au prezentat teste extinse de sange, par si fibre care il legau pe Simpson de crime. Apararea a replicat ca a fost o inscenare a politiei albe rasiste.

Procesul a blocat intreaga America. La Casa Alba, presedintele Bill Clinton a parasit Biroul Oval si a urmarit verdictul la televizorul secretarei sale. Multi afro-americani au sarbatorit achitarea lui, vazandu-l pe Simpson drept victima politiei bigote. Multi americani albi au fost ingroziti de achitarea lui.

Echipa de avocati a lui Simpson a inclus avocati proeminenti printre care Johnnie Cochran, Alan Dershowitz si F. Lee Bailey. Procurorii au comis o gafa memorabila cand i-au cerut lui Simpson sa incerce o pereche de manusi patate de sange gasite la locul crimei, increzatori ca se vor potrivi perfect si vor arata ca el este criminalul.

Intr-o demonstratie foarte teatrala, Simpson s-a chinuit sa-si puna manusile si a aratat juriului ca nu se potrivesc.
Spunand cele mai faimoase cuvinte ale procesului, Cochran s-a referit la manusi in argumentele finale adresate juratilor cu o rima: „If it doesn’t fit, you must aquit” (Daca nu se potrivesc, trebuie sa-l achitati). Ulterior, Dershowitz a numit decizia acuzarii de a-i cere lui Simpson sa incerce manusile „cea mai mare gafa legala a secolului al XX-lea”.

„Ceea ce va spune acest verdict este modul in care faima si banii pot cumpara cea mai buna aparare, pot lua un caz cu dovezi fizice incriminatoare coplesitoare si il pot transforma intr-un caz plin de indoieli rezonabile”, a declarat Peter Arenella, profesor de drept UCLA, pentru New York, dupa verdict.

„Un juriu predominant afro-american a fost mai susceptibil la acuzatiile de incompetenta si coruptie a politiei si mai dispus sa impuna o sarcina a probei mai mare decat cea ceruta in mod normal pentru probe dincolo de orice indoiala rezonabila”, a spus Arenella.

Dupa achitare, Simpson a spus ca „Voi avea ca obiectiv principal in viata pe ucigasul sau ucigasii care au ucis-o pe Nicole si pe Goldman… Ei sunt acolo undeva… Nu as ucide, nu as putea ucide si nu am ucis pe nimeni”.

Familiile Goldman si Brown au intentat ulterior un proces pentru moarte din culpa impotriva lui Simpson in instanta civila. In 1997, un juriu predominant alb din Santa Monica, California, l-a gasit pe Simpson raspunzator pentru cele doua decese si i-a ordonat sa plateasca despagubiri de 33,5 milioane de dolari.

„In sfarsit s-a facut dreptate pentru Ron si Nicole”, a spus Fred Goldman, tatal lui Goldman, dupa verdict.

Simpson nu a mai fost aparat de „Echipa de vis”. Noi dovezi l-au atacat pe Simpson, inclusiv fotografii cu el purtand tipul de pantofi care au lasat urme insangerate la locul crimei.

Dupa procesul civil, unele dintre bunurile lui Simpson, inclusiv suveniruri din perioada sa de glorie sportiva au fost scoase la licitatie pentru a ajuta la plata daunelor.

Pe 3 octombrie 2008, la exact 13 ani de la achitarea sa in procesul de crima, el a fost condamnat de un juriu din Las Vegas pentru rapire si jaf armat, in urma unui incident din 2007 la un hotel cazinou, in care Simpson si cinci barbati, cel putin doi purtand arme, au furat suveniruri sportive in valoare de mii de dolari de la doi dealeri.

Simpson a spus ca incerca sa-si recupereze bunurile, dar a fost condamnat la pana la 33 de ani de inchisoare.

„Nu am vrut sa ranesc pe nimeni. Nu stiam ca fac ceva rau”, a spus Simpson, la citirea sentintei, imbracat o salopeta albastra de inchisoare, cu catuse la maini si la picioare.

Simpson a fost eliberat conditionat in 2017 si s-a mutat intr-o comunitate inchisa din Las Vegas. In 2021, i s-a acordat eliberarea anticipata din cauza unui comportament bun la varsta de 74 de ani.

Saga vietii sale a fost povestita in documentarul premiat cu Oscar in 2016 „O.J.: Made in America”, precum si in diverse dramatizari TV.

Orenthal James Simpson s-a nascut in San Francisco pe 9 iulie 1947. A contractat rahitism la varsta de 2 ani si a fost fortat sa poarte un aparat la picioare pana la 5 ani, dar si-a revenit atat de bine incat a devenit unul dintre cei mai celebri jucatori de fotbal din toate timpurile.

Pe parcursul a noua sezoane pentru Buffalo Bills si doua pentru San Francisco 49ers, Simpson a devenit unul dintre cei mai mari jucatori din istoria NFL. S-a retras in 1979.

In calitate de actor, a aparut in filme precum „The Towering Inferno” (1974), „Capricorn One” (1977) si filmele „The Naked Gun” in 1988, 1991 si 1994.

Simpson s-a casatorit cu prima sa sotie, Marguerite, in 1967 si au avut trei copii, inclusiv unul care s-a inecat in piscina familiei la varsta de 2 ani, in 1979, anul in care cuplul a divortat.

Simpson a cunoscut-o pe viitoarea sotie, Nicole Brown, cand aceasta avea 17 ani si era chelnerita, iar el era casatorit cu Marguerite. Simpson si Brown s-au casatorit in 1985 si au avut doi copii. Ulterior, ea a sunat la politie dupa ce acesta a lovit-o. Simpson nu a contestat acuzatiile de abuz conjugal in 1989.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: