Olanda, convinsa sa nu se mai opuna aderarii Romaniei la Schengen. Iohannis: „Premierul Rutte vine saptamana viitoare sa viziteze trupele olandeze care sunt stationate in Cincu”

politica

Romania indeplineste din anul 2011 toate conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen si este important pentru romani sa beneficieze de circulatia libera a persoanelor, a subliniat, vineri, presedintele Klaus Iohannis.

„Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie indeplinite, in special pe controlul la granite, controlul migratiei si asa mai departe. Noi indeplinim din 2011 toate conditiile tehnice. Acest lucru a fost verificat si rasverificat. Intre timp, suntem efectiv, deci de facto, parte dintr-o serie de programe si proceduri aferente Schengen si ne facem treaba foarte bine acolo. Insa, in afara de asta, este clar ca, daca vorbim de unitate si solidaritate in Europa, ea trebuie sa existe si intre noi. Si atunci, parerea mea, a noastra, este ca toate formatele care ne aduc impreuna trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulatia libera a persoanelor si cred ca este important acest lucru si pentru romani, sa se considere si ei europeni cu drepturi depline”, a afirmat Iohannis, inainte de a participa la reuniunea informala a Consiliului European de la Praga, citat de Agerpres.

El s-a declarat convins ca securitatea Europei si controlul asupra miscarii persoanelor care vin din afara ar fi mult imbunatatite daca Romania, Bulgaria si Croatia ar fi cooptate in spatiul Schengen.

„Conditiile tehnice le indeplinim, dar acum, in aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experti sa vina sa le mai verifice inca o data, ca sa fie toata lumea asigurata ca sunt in regula”, a precizat Klaus Iohannis.

Presedintele Iohannis a anuntat ca saptamana viitoare premierul Olandei, Mark Rutte, va efectua o vizita in Romania.

„Premierul Rutte vine saptamana viitoare sa viziteze trupele olandeze care sunt stationate in Cincu”, a mentionat seful statului.

Comentarii: