Olanda si Turcia solicita teste negative PCR tuturor celor care vor sa le treaca granitele. Anuntul MAE

news

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca, in conformitate cu informatiile comunicate public de catre autoritatile olandeze, incepand cu data de 29 decembrie, ora 00,01, persoanele cu varsta de peste 13 ani, care intentioneaza sa efectueze o calatorie pe cale aeriana, feroviara, maritima sau cu autocarul in Regatul Tarilor de Jos, au obligativitatea prezentarii unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in ultimele 72 ore, in una din limbile engleza, germana, franceza, spaniola sau olandeza.

Potrivit MAE, companiile de transport au primit de la autoritatile olandeze instructiuni de a verifica daca pasagerii care se imbarca in tarile considerate de risc (inclusiv Romania) pentru a calatori spre Regatul Tarilor de Jos sunt in posesia unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2, realizat cu maximum 72 ore anterior momentului calatoriei.

Nu va fi permisa imbarcarea persoanelor care nu vor prezenta rezultatul negativ al testului. Companiile aeriene vor informa pasagerii cu privire la aceste noi masuri. Din informatiile furnizate de Ministerul de Externe olandez, restrictia se aplica si persoanelor aflate in tranzit aeroportuar.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentarii unui test PCR negativ urmatoarele categorii de persoane:

* Persoanele cu varsta sub 13 ani;

* Calatorii din zone considerate sigure (a se vedea lista publicata pe https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen);

* Lucratorii si studentii din zona de frontiera (30 km fata de frontiera);

* Titularii de pasapoarte diplomatice sau ID-uri diplomatice emise de MAE olandez;

* Sefii de stat si membrii de guvern;

* Persoanele care lucreaza in domeniul transportului de marfuri sau alte tipuri de transport (soferii de camioane, persoanele care lucreaza pe nave care transporta containere, vrachiere, cisterne, nave de pescuit, precum si persoanele care lucreaza in sectorul energetic pe platformele de petrol si gaze si in parcurile eoliene, companiile offshore care furnizeaza servicii acestui sector si echipajul aerian, de croaziera si de feribot atunci cand calatoresc in indeplinirea atributiilor de serviciu);

* Navigatorii care detin carnet de marinar si calatoresc in interes de serviciu; exceptiile nu se aplica navigatorilor de pe iahturi comerciale sau ambarcatiuni de agrement;

* Pasagerii zborurilor care nu au Olanda ca destinatie finala, dar trebuie sa aterizeze pe un aeroport olandez din cauza unor circumstante neprevazute;

* Pasagerii cu un ordin de calatorie NATO sau cu o viza NATO-2;

* Obligativitatea prezentarii unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplica, deocamdata, pentru persoanele care calatoresc cu autoturismul personal in Regatul Tarilor de Jos;

Rezultatul negativ al unui test PCR SARS-CoV-2 prezentat la punctele de frontiera nu va exonera persoanele care calatoresc in Regatul Tarilor de Jos din tarile considerate de risc de recomandarea ferma de a intra in autoizolare (self-quarantine) timp de 10 zile de la data sosirii.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Haga, 0031 70 354 15 80 / 0031 70 322 86 12 / 0031 70 331 99 80, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie telefonul de urgenta al Ambasadei Romaniei la Haga – 0031 651 596 107.

Test PCR si pentru intrarea in Turcia

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca in Turcia ca, in conformitate cu datele transmise de autoritatile locale, persoanele care vor sosi incepand cu 28 decembrie, pe cale aeriana, iar de la data de 30 decembrie, pe cale rutiera, feroviara si maritima, vor trebui sa prezinte, dupa caz, la imbarcare sau la intrarea in Turcia, un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore inainte.

* Persoanelor care intentioneaza sa calatoreasca in Turcia pe cale aeriana si care nu vor fi in masura sa prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore inaintea intrarii in tara, nu li se va permite imbarcarea, precizeaza sambata MAE.

* Persoanele care intentioneaza sa calatoreasca pe cale rutiera, de asemenea, vor fi nevoite sa prezinte autoritatilor vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore inaintea intrarii in Republica Turcia.

In situatia in care calatorii nu sunt in masura sa prezinte rezultatul testului, conform solicitarii adresate de catre autoritati, acestia pot intra pe teritoriul Turciei, cu mentiunea ca li se va aplica masura carantinei, pe o perioada de 10 zile, la adresa de cazare declarata (casa, hotel etc.), urmand ca in a 7-a zi respectivii sa se poata deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, in conformitate cu prevederile legale. In cazul in care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele in cauza vor putea iesi din carantina.

* Persoanele care vor intra in Republica Turcia pe cale rutiera si care nu vor prezenta un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore inaintea intrarii pe teritoriul Turciei si care nu detin un loc de cazare (casa, hotel etc.) unde sa poata efectua perioada de carantina prevazuta de lege, vor fi redirectionati, pentru efectuarea carantinei institutionalizate, timp de 10 zile, in functie de locurile disponibile, in centre special amenajate, apartinand Directiilor de Sanatate din provincia de destinatie. Ulterior, in a 7-a zi de carantina, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, in conformitate cu prevederile legale. In masura in care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele in cauza pot iesi din carantina.

* Persoanele care in ultimele 10 zile dinaintea sosirii in Turcia s-au aflat in Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud vor fi obligate sa prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore de la data intrarii in Republica Turcia, si vor avea obligatia de a intra in carantina pentru o perioada de 10 zile, la adresa de domiciliu declarata (casa, hotel etc.).

In situatia in care respectivele persoane nu detin un loc de cazare (casa, hotel etc.) unde sa poata efectua perioada de carantina prevazuta de lege, vor fi redirectionate, pentru efectuarea carantinei institutionalizate, timp de 10 zile, in functie de locurile disponibile, in centre special amenajate de catre Directiile de Sanatate din provincia de destinatie. Ulterior, in a 7-a zi de carantina, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, in conformitate cu prevederile legale. In masura in care rezultatul testului efectuat este negativ, cetatenii in cauza pot iesi din carantina.

* Persoanele care vor tranzita Republica Turcia vor fi nevoite sa prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore inaintea intrarii pe teritoriul Turciei, numai in masura in care tara de destinatie finala va solicita acest lucru. Totodata, respectivele persoane vor avea obligatia sa nu paraseasca zona destinata tranzitului pe durata prezentei pe teritoriul Turciei.

* Transportatorii si soferii de TIR nu sunt exceptati de la regulile anterior mentionate, acestia avand, la randul lor, obligativitatea prezentarii unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore inaintea intrarii pe teritoriul Turciei.

* Singurele persoane exceptate de la masura prezentarii unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore inaintea intrarii pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu varsta sub 6 ani.

***

Ministerul Afacerilor Externe aminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Ankara si ale Consulatelor Generale ale Romaniei din Istanbul si Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani, care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatul General al Romaniei la Istanbul (+90.533.542.06.95) si Consulatul General al Romaniei la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet http://ankara.mae.ro, http://istanbul.mae.ro, http://izmir.mae.ro si www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia „Calatoreste in siguranta” (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: