Olguta Vasilescu ii ataca din nou pe angajatorii din economia privata. Reia amenintarile la adresa oamenilor de afaceri

politica

Unii angajatori profita de transferul contributiilor de la angajator la angajat pentru a-si maximiza profitul, a declarat, luni, Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterea motiunii simple depuse de Partidul National Liberal.

„Ati vorbit despre faptul ca as fi afirmat ca mediul privat fura statul roman. Exclus! Eu nu m-am exprimat niciodata asa. Eu am spus altceva, ca sunt angajatori care profita de transferul contributiilor de la angajator la angajat pentru a-si maximiza profitul si ca daca nu transfera cheltuiala totala a angajatorului in brutul de anul acesta inseamna ca ii fura pe angajati, dar doar ei si nu intreg mediul economic. Ca sa ne intelegem. Iar cuvantul ‘furacioase’ eu nu il am in vocabular”, a spus Lia Olguta Vasilescu, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, salariile nu au cum sa scada daca angajatorul nu cauta doar profitul, ci foloseste aceeasi bani, adica cheltuiala totala a angajatorului de anul trecut pentru noul brut.

„In ceea ce priveste transferul contributiilor de la angajator la angajat, adica una dintre masurile din Codul Fiscal, aritmetic salariile nu au cum sa scada daca angajatorul nu cauta doar profitul, ci foloseste aceiasi bani, adica cheltuiala totala a angajatorului de anul trecut pentru noul brut. Oricum, ar trebui sa va hotarati ce vreti. Pe de o parte ii plangeti in textul motiunii pe angajatori ca nu au bani pentru majorari salariale, de cealalta parte ii plangeti pe angajati”, a afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat ca PSD – ALDE a criticat ideea modificarii transferului de contributii in viziunea guvernului tehnocrat, respectiv fara a se face concomitent scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10% si fara scaderea procentului de contributii, de la 39,25% la 35% pentru angajat si 2,25% pentru angajator. In acel moment net-ul angajatului s-ar fi diminuat.

„In ceea ce priveste faptul ca prin declaratii publice as fi amenintat oamenii de afaceri ca trimit Inspectia Muncii in control pentru a reface contractele de munca, mentionez ca nu am facut altceva decat sa le reamintesc ca trebuie sa respecte legea. Inspectoratele teritoriale de munca au ca si atributii sa controleze aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale, generale si speciale care reglementeaza relatiile de munca si sa asigure schimbul de informatii cu autoritatile si persoanele fizice si juridice”, a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Conform acesteia, Inspectia Muncii a declansat inca din luna noiembrie o campanie informare si constientizare cu privire la modificarea salariului brut, in contextul transferului contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, campanie care va dura pana la data de 31 martie 2018.

„Intrucat nu mi-au fost aduse la cunostinta incalcari ale legii de catre inspectorii ITM de vreun angajator, iar scopul campaniei este acela de a sprijini atat mediul economic cat si salariatii, nu inteleg rostul ingrijorarii dumneavoastra”, a mai spus Lia Olguta Vasilescu.

Motiunea simpla impotriva ministrului Muncii, depusa de Partidul National Liberal, a fost dezbatuta luni in plenul Camerei Deputatilor iar votul va fi dat miercuri, dupa cum a decis Biroul permanent al Camerei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: